nášLiberec

Search

První liberecká předvolební dvojdebata

V pondělí 19.9. v 18.30 se v kině Varšava uskuteční historicky první liberecká “dvojdebata” – akce, díky níž budou mít diváci možnost potkat jak svého budoucího senátora či senátorku, tak i primátora či primátorku. 

Letošní komunální volby v Libereckém kraji doprovázejí také volby senátní, které ale neprávem stojí trochu na okraji zájmu. V roce 2016 byla volební účast v druhém kole pouhých 18%. Přestože je Liberec páté nejlidnatější město v České republice, dosud nemělo svou předvolební debatu s kandidáty do Senátu. Toho si všimli organizátoři akce Daniel Nevařil, Zuzana Pechová a Milan Starec: 

“Zamýšleli jsme se nad důvody, proč je funkce senátora – tak důležitá i vážená funkce – pro nás občany tak málo atraktivní, že nám nestojí zato k volbám přijít v důstojném počtu. Věřím, že jedním z klíčových problémů je, že kandidáty neznáme, tudíž se s nimi těžko identifikujeme a proto je pak motivace jít volit minimální,” říká Starec.

Debata má za cíl tuto situaci pomoci změnit. Kandidáti do Senátu Parlamentu ČR budou debatovat od 18.30 do 19.30. Po nich se představí kandidáti na primátora města Liberec. 

“V návaznosti na nápad vytvořit tradici debat senátorských kandidátů jsme si řekli, že ideální by bylo spojení obou debat do jednoho podvečera –  návštěvníci tak budou mít šanci potkat kandidáty do obou typů voleb, což dělá naši debatou opravdu první tohoto typu a doufáme, že tak přilákáme dostatek politicky angažovaných spoluobčanů,” říká Pechová. 

Přestože debata kandidátů do primátorského křesla již proběhla, organizátoři to nevidí jako handicap: 

“Debatu v knihovně jsme viděli, přišla nám velice orientovaná na problémy dnešních dní, týdnů a měsíců. V naší debatě ve Varšavě budeme chtít od kandidátů slyšet jejich vize na dlouhodobé směřování města, jakým ho chceme mít za 20 – 30 let a jakými kroky toho můžeme dosáhnout,” říká Nevařil.  

Odkaz na událost na Facebooku kina Varšava:
https://fb.me/e/2ZlaIiiR6

Tisková zpráva organizátorů

Subscribe
Upozornit na
30 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Hnutí ANO v Libereckém kraji oficiálně podalo kandidátky do krajských voleb a voleb do části senátu, které se uskuteční ve dnech 20. a 21.
Po několik let probíhala na Grabštejně rozsáhlá rekonstrukce objektu a stavební úpravy, které vyžadovaly i zásah do terénu. Význam lokality, statut národní kulturní památky
Společnost STEM/MARK, a. s., provede pro město sociologický průzkum za účelem ověření a rozšíření dat v rámci Místní agendy 21. V průzkumu město osloví
Na kandidátce hnutí Starostové pro Liberecký kraj pro podzimní krajské volby dostávají kromě zkušených a úspěšných politiků a starostů velký prostor také nové tváře.