nášLiberec

Search

Týden pod Ještědem: boží mlýny a nerovnost před zákonem

Tento týden proběhl ve znamení dvou soudů, které se odvíjí od kauz, se kterými přišel Náš Liberec. Trvají děsivě dlouho. Ale: nikoliv z liknavého přístupu policie nebo žalobce. Obžalovaným předlouhé roky pomáhal prapodivný a ostudy hodný přístup předchozího soudce i to, že si žalovaní mohou, na rozdíl od většiny lidí, leccos zaplatit.

Vypadá to, že se v liberecké justici hnuly ledy. Do starobního důchodu, s ostudou a kárnými tresty, odešel soudce, který osvobozoval i ty, kteří se přiznali, a (podle vyjádření Vrchního soudu) nedbal důkazů a de facto jen a pouze kopíroval postoje obhajoby, ať byly sebevíc absurdní (mimochodem, všimli jste si, jak to všechno ignorují například hejtmanovi fanoušci, kteří jindy nejvíce křičí o ovlivňování justice?).

V případě prvním, kdy z městského majetku skrze Sportovní areál Ještěd mizely nemovitosti směrem k bývalému vedení města (respektive do jejich firem, k přátelům a soudruhům) z řad ODS, už padly tresty, byť zatím nepravomocně, a hlavně v daleko slabší a méně závažné míře, než státní zástupce navrhoval na začátku.

Původně někdejším politikům hrozilo dvanáct let, dnes odešli od soudu s podmínkou a peněžitými tresty. Prý už nelze zjistit tehdejší ceny nemovitostí, chybí tyhle a pak zase tamty dokumenty, které vyvrátily zaplacené posudky obžalovaných (předtím zřejmě nechyběly…). A k tomu onen soudce, který skoro 8 let nerespektoval nařízení vrchní instance a v rozporu s nimi politiky osvobozoval, jako by ho právní řád k ničemu nezavazoval.

Podobnou zdržovací taktiku volí Metrostav, který má financí z veřejných zakázek nepočítaně, i další obžalovaní v druhém případu, kde figuruje i liberecký hejtman, který na svou obhajobu a PR našel miliony (jak zjistil Náš Liberec) ve stranické kase, do níž jeho Starostové dostávají příspěvky od státu na „politickou činnost“.

Je to dost úděsná zpráva pro všechny ty, kteří nemají miliony na elitní advokáty a na hromadu posudků. Pokud je totiž máte, stačí zdržovat, vyrábět další a další posudky a ono to pak nějak vyhnije. Vlastně do toho tak nějak zapadá zpráva ze včerejška, že jakémusi muži hrozí tři roky za to, že ukradl adidasky za dvanáct stovek.

Takže, vážení, pokud krást, tak jedině ve velkém, ať máte sichr pro strýčka Příhodu a na případné soudní spory. Není to nic pro „socky“, jak s oblibou říkají někteří ne příliš intelektem obdaření. Anebo Vám zbývá doufat v boží mlýny.

 

Subscribe
Upozornit na
42 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou