nášLiberec

Search

Postřehy ze zastupitelstva: majstrštyk opozice i drzost soukromých vlastníků

První poprázdninové zasedání zastupitelstva města Liberec bylo skoro tak krátké, jako bývají zasedání krajských zastupitelů. Netrvalo ani dvě hodiny, ale přesto se i tak daly najít zajímavé momenty. Třeba to, že stačí, když si zaberete městský pozemek a město to následně posvětí. Opozice také za vedení města de facto převzala agendu ohledně protipovodňových opatření na Nise.

S majetkoprávními operacemi nebyl problém. Až na jednu. Jeden majitel pozemku v Krásné Studánce si bez uzardění zabral městský pozemek, zastavil si ho, a když se na to přišlo, tak že si ho teda koupí. Podle znaleckého posudku jde o nějakých 200 tisíc.

Proti tomu protestoval Jindřich Felcman ze Změny/Zelených a celkem logicky argumentoval, jestli by onen stavitel na cizím neměl být potrestán aspoň nějakým navýšením ceny. Jinak se z toho může stát nepěkný precedens pro ostatní nepoctivce. S tím se ztotožnili jak zástupci Starostů (Michal Hron), tak ANO, když náměstek Zbyněk Karban předkládaný prodej stáhl. Jediní, kdo byli na straně privátních squaterů, byli zastupitelé za ODS, pro které je z ideologické roviny veřejné vlastnictví zřejmě pořád sprosté slovo.

Poměrně bez problémů prošlo ručitelství města za půjčku dopravního podniku, který si bere úvěr ve výši 180 milionů korun na rekonstrukci tramvajové trati do Jablonce. Ta stála již pěkných pár set milionů a dalších 800 milionů má zaplatit stát. Většinu z nich tvoří dotace z EU (zatím přes 620 milionů korun). To jen, až někdo příště bude říkat, jaké zlo jsou dotace.

Poměrně mistrovský kousek se povedl opoziční Změně. Její zastupitel, Josef Šedlbauer, uspěl se svým návrhem na oponentní řešení při tvorbě protipovodňových opatření. A co víc. Dosáhl dokonce toho, že bude moci být vyjednávačem za město na kraji i na Povodí Labe.

Pokud se mu podaří uspět, může to pro něj být plus do příštích voleb. Může tak ukázat, že jím dlouhodobě prosazovaná práce s krajinou je výrazně efektivnější než velké betonové stavby, které nyní chtějí na kraji i na městě. Navíc třeba taky může zahrádkářům ve Wintrovce zachránit jejich kolonii.

Jenže taky si může naběhnout. Jestli mu to Starostové, ODS a Piráti na kraji neodsouhlasí, hned budou mít bič do komunálních voleb jako řemen. A co si budeme povídat – rozumných projektů se tu kvůli politické závisti i kalkulu zničilo až běda.

Subscribe
Upozornit na
22 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jak vypadala zasedání krajského zastupitelstva v roce 2023? Na konci roku jsme se rozhodli udělat malou rešerši a vybrat okruh nejzajímavějších i neproblémovějších a
Nejdříve je třeba zdůraznit, že Základní síť sociálních služeb v Libereckém kraji je třeba upravit a zrekonstruovat. Za celou dobu existence krajů nebyla základní
Výše uvedený komentář spojuje několik věcí najednou.
Zítra zasednou volení zástupci Libereckého kraje, aby se probrali zhruba šedesáti body, které mají přichystány ke schválení. Jako každý měsíc, přináší náš web