nášLiberec

Search

Soudce Neumann musel skončit, soud s politiky z ODS začíná znovu

V Liberci znovu začal soud v případu s politiky místní ODS, který se táhne již roky. Soudce Petr Neumann musel skončit, protože podle vyšší instance rozhodoval jednostranně a nerespektoval její názor. Vše je tedy zase na začátku.

Včera v Liberci začalo soudní jednání s bývalým náměstkem primátora Jiřího Kittnera Pavlem Krenkem a jeho asistentem a zastupitelem Jiřím Zeronikem (všichni ODS). Jsou obžalováni, že skrze své působení v městské akciovce Sportovní areál Ještěd způsobili městu Liberec škodu nejméně 13 milionů korun.

Soud začíná zcela znovu a bude jej posuzovat nový senát. Stalo se tak poté, co byl případ odejmut soudci Petru Neumannovi, který po dvakrát dotyčné osvobodil. Vrchní soud nařídil, aby byl Petru Neumannovi případ odebrán z důvodu, že jednostranně posuzoval důkazy a nedbal výroků vyšší instance. „Podle vrchního soudu soudce, který věc projednával, dostatečně nerespektuje právní názory vyslovených předchozích rozhodnutí,“ uvedla k věci mluvčí vrchního soudu Karolína Francová.

Věc je tedy zcela na začátku, znovu se čte obžaloba a vyslechnuti budou všichni svědci, předloženy všechny důkazy. Oba obžalovaní vinu popírají, trvají na tom, že konali tak, aby prospěli Sportovnímu areálu Ještěd i městu.

Soudce Neumanna poprvé v roce 2014 a později na podzim roku 2017  důkazy nashromážděné policií a státním zástupcem nepřesvědčily o tom, že se u uvedených transakcí jednalo o „subjektivní stránku“. Tedy, že cílem vyvádění majetku ze společnosti bylo osobní obohacení, ani to, že se podařilo prokázat spojení mezi příjemci nemovitostí a obžalovanými politiky.

Soudce uvěřil obžalovaným, že jejich motivem byla příprava na lyžařský šampionát, který v Liberci proběhl v roce 2009, stejně jako modernizace celého lyžařského areálu. Státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání. U obou žalovaných požadoval trest na spodní hranici, tedy pětileté tresty. Pokud by v případě odvolání Vrchní soud znovu zrušil rozsudek libereckého soudce Neumanna, mohl by mu případ i odebrat.

Celá kauza začala v roce 2009,kdy Čmelák-SPP, o.s. spolu s Oživení , o.s. podaly trestní oznámení. Posléze se s jeho závěry ztotožnila policie, ke škodě se skrze primátorku Martinu Rosenbergovou (ČSSD) přihlásilo město Liberec a nakonec státní zástupce vznesl obžalobu.

Obžalován byl i bývalý primátor Jiří Kittner, který do Sportovního areálu Ještěd nastoupil po Pavlu Krenkovi a který byl podepsán pod některými nevýhodnými smlouvami. Na našem webu jsme již před lety upozorňovali ale, že i on se mohl stát obětí podvodného jednání, byť později na takové praktiky v SAJ neupozornil, ač o nich prokazatelně věděl. Kittner ale byl obžaloby zproštěn, což nakonec navrhl i samotný státní zástupce. Jiřímu Kittnerovi soud poté dokonce uznal náhradu škody ve výši 200 tisíc korun. 

V rozporu s tvrzením obhajoby i soudu drtivá většina směňovaných nemovitostí, která měla sloužit SAJ nakonec  skončila u podnikatelských subjektů nebo jedinců, kteří jsou buď přímo nebo přes své nejbližší rodinné příslušníky zcela jasně a prokazatelně spojeni s obžalovanými, respektive s bývalým náměstkem primátora Ing. Pavlem Krenkem (ODS) a zastupitelem Jiřím Zeronikem (tehdy ODS), kteří byli zároveň čelnými funkcionáři SAJ.

Na konkrétní cesty původně libereckého majetku k prominentům místní ODS, se můžete podívat ZDE

Soudce Petr Neumann je předsedou senátu i v dalším velkém aktuálním korupčním případě, kde je souzena organizovaná skupina, která se snažila tunelovat evropské dotace skrze projekty renovace kostela sv. Máří Magdalény a oddychové zóny na Perštýně. Obžalovanými v této skupině jsou vedle manažerů a velkých i firem i úředníci a politici v čele s hejtmanem Martinem Půtou.

I zde se vyskytly kontroverze, když soudce určil za přísedící manželku Půtova stranického kolegy, někdejšího kandidáta na primátora za Starosty pro Liberecký kraj, Michala Hrona. Tuto skutečnost nechával Půta a jeho zástupci půl roku v utajení před veřejností a přišel s ní až v září v den procesu. Povedlo se mu za tak začátek soudu přesunout na prosinec, po říjnových komunálních volbách, když musel být navolen nový senát, respektive nová soudní přísedící.

 

 

Subscribe
Upozornit na
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém