nášLiberec

Search

Primátor dál zaměstnává úředníka odsouzeného za podvody při veřejných zakázkách

Dnes již bývalý tajemník Jindřich Fadrhonc musel odstoupit ze své funkce. Byl totiž odsouzen ze závažných trestných činů, když ohýbal veřejné zakázky ve prospěch podnikatelů. Primátor Tibor Batthyány ho ale přesto zaměstnal jako NE-úředníka.

Bývalý liberecký tajemník byl na podzim tohoto roku pravomocně odsouzen podmíněným trestem na 21 měsíců za trestné činy zneužití pravomoci veřejného činitele a porušování pravidel hospodářského styku. Těchto činů se Fadrhonc dopustil, když byl tajemníkem v Českém Krumlově a spolu s ním byla odsouzena i skupina podnikatelů.

Podvádění při veřejných zakázkách

Tajemník Fadrhonc spolu se svými spolupachateli účelově dělili několika milionovou zakázku na IT služby na devět menších, z nichž každá měla cenu pod dva miliony korun. Tak dosáhli toho, že nemuselo být vypsáno klasické výběrové řízení a zakázku mohl získat předem vybraný uchazeč.

Pro tento nezákonný způsob  nakládání s veřejnými zakázkami se vžil termín „salámová metoda“. Při svém jednání dokonce podváděli a sepisovali fiktivní doklady. Rozhodl tak soud v Českých Budějovicích. Na podzim tohoto roku potvrdil rozsudek i Vrchní soud v Praze a ten se tak stal pravomocným.

Fadrhonc byl policií obviněn již v roce 2013. Tehdejší opozičně smluvní koalici Starostů pro Liberecký kraj, ČSSD a ODS to nikterak nevadilo. Nevadilo to ani Tiboru Batthyánymu, který se v roce 2014 stal za ANO primátorem, byť proti Fadrhoncovu kontroverznímu působení na radnici protestovala zejména koaliční Změna pro Liberec.

Batthyány se Fadrhonce zastával i v březnu tohoto roku, kdy byl odsouzen poprvé, ale nepravomocně. Dokonce tehdy prohlašoval na zastupitelstvu, že je třeba ctít presumpci neviny, ale že pokud bude Jindřich Fadrhonc odsouzen pravomocně, tak se s ním magistrát „bude muset rozloučit“.

Stejně tak vidí situaci i Petr Leyer, právník z Transparency International: „Pro výkon úřednické funkce zná zákon podmínku bezúhonnosti, ta v tomto případě jasně padá, jelikož se stal úmyslný trestný čin související s výkonem funkce.“, uvedl pro náš web Leyer.

Vina a nevina, jen když se hodí

Po svém pravomocném odsouzení Jindřich Fadrhonc také potichu rezignoval ze své funkce. Informoval o tom jen náš web. Ale jak se ukázalo, primátor Batthyány lhal a dokonce pro Fadrhonce připravil teplé místečko, aby z radnice nemusel odejít.

Kancelář primátora na dotaz, zda s Fadrhoncem počítá i do budoucna po jeho pravomocném odsouzení za podvádění při veřejných zakázkách, uvedla, že “podle zákona má zaměstnavatel povinnost nabídnout zaměstnanci jinou funkci“ a že mu byla zřízena zhruba týden po jeho rezignaci NE-úřednická funkce „manažera systémového řízení kvality“. A to bez výběrového řízení.

Podle Petra Leyera z Transparency International je ale takový postup rozporuplný: „Pokud vedení radnice ctí presumpci neviny, a to i u odsouzení tajemníka prvoinstančním soudem, mělo by po jeho pravomocném odsouzení za tak vážné činy – a tedy po prokázání viny – naopak cílit na to, aby se takového člověka zbavili“, dodal Petr Leyer.

Na další dotaz pro kancelář primátora odpověděl její vedoucí, úředník a bývalý vedoucí rozpuštěné liberecké buňky ANO Petr Neuhäuser, který sám svou funkci získal na základě politických dohod: „Postupujeme v souladu se Zákonem o obcích č. 128/2000 Sb.“ A to po více než týdenním ujišťování, že jednou odpoví.

Jindřich Fadrhonc byl šest let nejvyšším úředníkem libereckého magistrátu. Tajemníkem se stal za tiché koalice Starostů pro Liberecký kraj, ČSSD a ODS v roce 2011 a zůstal jím i po roce 2014, kdy se na radnici vystřídala městská vláda a zasedla zde koalice Změny pro Liberec a ANO.

Proti jeho působení na radnici se paradoxně nejvíce ozývala právě koaliční Změna pro Liberec a ne opozice. Naopak tajemník Fadrhonc se stal největším spojencem primátora Tibora Batthyányho, který do funkce nastoupil jako naprosto neznámý člověk, kterého do politiky v roce 2014 vytáhla pouze popularita Andreje Babiše a který si do dnešních dní není v otázkách chodu úřadu jistý v kramflecích. To by mohlo vysvětlovat i Fadrhoncovo další angažmá na radnici i přes odsouzení kvůli podvodům při veřejných zakázkách v Českém Krumlově.

 

Subscribe
Upozornit na
47 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali