nášLiberec

Search

Kauza sportovních dotací se rozrůstá – dělník Pelta a boss Jansta

Policie obvinila další lidi v případě zneužívání sportovních dotací, kde je hlavní postavou bývalý fotbalový boss a kontroverzní politik a podnikatel Miroslav Pelta. Vyčnívá mezi nimi jméno předsedy České unie sportu, právníka a vlivného lobbisty Miroslava Jansty.

Policie původně Miroslava Janstu zadržela již počátkem května, při první razii, kdy byl zatčen i Pelta. Tehdy ale Jansta, stejně jako vlivný pražský sociální demokrat Karel Březina, pouze vypovídal jako svědek. Tento týden byl ale policií i obviněn. Spolu s Janstou byl obviněn i sekretář České unie sportu Jan Boháč a unie jako právnická osoba.

Janstovo obvinění se podle Seznam.cz týká ministerského dotačního programu 3, u nějž Jansta působil jako garant. Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu jsou přesvědčeni, že porušil své pravomoci i zákon.

 Vychází mimo jiné z nahrávek hovorů a z textových zpráv mezi Janstou a Simonou Kratochvílovou, která působila na ministerstvu školství, přes které dotace šly a která se s Peltou dohadovala na jejich rozdělování v soukromém bytě. Oficiálně přitom o dotacích měly rozhodovat komise a systém bodování. Janu Boháčovi pak policie klade za vinu, že jako člen expertní komise sděloval Janstovi informace, které měly zůstat utajeny.

Podle informací naší redakce byl skutečně Jansta členem celého „systému“, jak o své dotační síti na odposleších mluví sám Miroslav Pelta. Ten sice s Kratochvílovou přiděloval dotace jednotlivým klubům na základě pochybných a politických motivací, odsouhlasit vše ale musel nakonec sám Jansta. Ten měl poslední a konečné slovo a sám Pelta bez jeho svolení nic nepodnikal. Ostatně i Pelta se označuje za „dělníka“, kdežto o Janstovi na nahrávkách mluví jako o „bossovi“.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu zatkli Miroslava Peltu 3. května. Podle dosud známých informací jsou přesvědčeni, že měl pod kontrolou celý chod dotačního řízení na ministerstvu. Kvůli projektům sice měly zasedat hodnotící komise, ale vše mělo proběhnout jen na oko. Ve skutečnosti o výsledcích bylo rozhodnuto dopředu, jak si přál Miroslav Pelta.

Tyto takzvané investiční dotace jsou směřovány jednotlivý sportovním organizacím. Pelta měl, dle detektivů, rozhodovat, která a kdo kolik dostane podle svého nebo zájmu třetích osob. Jedním z momentů jeho rozhodování například bylo, aby byl opětovně zvolen do funkce předsedy FAČR.

Šéf fotbalové asociace Pelta a náměstkyně údajně domlouvat například na tom, jak rozdělit takzvané investiční dotace pro rok 2017 v celkové výši 454 milionů korun. A to ještě předtím, než vůbec zasedla expertní komise ministerstva školství, která o nich rozhoduje.

Miroslav Pelta patří mezi nejvýznamnější zákulisní hráče Libereckého kraje. Svou politickou i podnikatelskou moc čerpá z obrovské sítě kontaktů, neváhá platit politikům luxusní zájezdy nebo je či jejich příbuzné zaměstnávat. Známý je také systém dotování jeho fotbalového klubu v Jablonci nad Nisou, mezi jehož sponzory patří významní příjemci veřejných zakázek.

Pelta, oficiálně pouze řadový člen a zastupitel jablonecké ODS, je také například úzce provázán s majiteli liberecké společnosti Syner, a to zejména co obdobných praktik a vlivu na politiku a veřejné zakázky.

 

Subscribe
Upozornit na
58 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali