nášLiberec

Search

Evropský dům se už prodražuje, přesně dle varovného scénáře

Veřejná zakázka na tzv. „Evropský dům“, ve který se má proměnit bývalý Výzkumný ústav textilních strojů v sousedství Libereckého kraje už bude minimálně o dva miliony dražší. Mohou za to vícepráce. Stavbu realizuje známá společnost Syner a pro kraj ji dozoruje její tradiční spojenec Investing CZ. Začíná se tak naplňovat scénář, který prorokovali kritici zakázky.

Již dnes je jasné, že návrh vítězné ceny nebyl spočítaný dobře a Liberecký kraj zaplatí, zatím, dva miliony korun na víc. Vícepráce si vyžádají opravu železobetonových konstrukcí, stropních desek a výtahové šachty, topného potrubí či propojení sítí s Libereckým krajem.

Zakázku pro Liberecký kraj realizuje společnost Syner. Celý průběh i samotné zadání zakázky budilo od začátku podezření a vyvolávalo několik otazníků.

Firma tradičně spojovaná s libereckou politikou a jejím zákulisím – Syner – vyhrála s cenou 76,7 mil. Kč, pouze 4 % pod projektovou cenou 79,8 mil. Kč. Vyloučeno bylo pět ze sedmi původních uchazečů. Společnost Syner měla sice ze zbylých dvou firem nejnižší cenu, ale z původních sedmi přihlášených, šlo až o čtvrtou nejnižší. Podle Krajského protikorupčního pracoviště vykazuje veřejná zakázka několik minimálně diskutabilních momentů.

Důvodem pro vyloučení ostatních uchazečů byly například drobnosti, jako například nenacenění elektrického zámku u dveří za 1,5 tisíce korun (konkrétně v případě firmy Metrostav, která měla o 2 miliony nižší nabídku než nakonec vítězný Syner).

Otazníky u zastupitelů i médií  rovněž způsobila například neochota někdejší dceřiné společnosti S group holding (Syner) CL Evans, která měla nejnižší nabídku ze všech (o zhruba deset milionů méně než je výsledná cena Syneru). Ta byla vyloučena pro nepřiměřeně nízkou cenu a když byla požádána o její zdůvodnění vydala prohlášení, které se tváří, jako by o zakázku vůbec nestála.

Rovněž jako technický dozor investora byla vybrána společnost Investing CZ Josefa Nadrchala, tradičního partnera Syneru, se kterým má společnost nadstandardní styky. Ta nabídla o hodně nižší cenu než ostatní uchazeči, zhruba na třetině ceny, kterou nabízeli ostatní.  Rozdíl činil oproti předpokládané ceně 67 %, Libereckému kraji toto nevadilo, byť například společnost CL Evans byla ze samotné soutěže mezi dodavateli vyloučena pro nezvykle nízkou cenu, když rozdíl byl pouhých 15%.

Investing CZ působila se Synerem na diskutovaných  akcích jako byla rekonstrukce libereckých lázní (kterou z velké části místo vítězné Chládek a Tintěra prováděl za mlčení Investing CZ právě Syner), příprav MS v lyžování 2009 či výstavbě liberecké hokejové arény, která se rovněž nemálo prodražila.

V Desné v Jizerských horách za starostování současného ekonomického náměstka Marka Pietera (Starostové pro Liberecký kraj) pomáhali majitelé Investing CZ s výběrovým řízením na rekonstrukci zdejší cca 30 let staré základní školy. Tu vyhrála společnost Syner za neuvěřitelných 150 milionů korun, když se kvůli přísným kritériím do soutěže přihlásily jen dvě firmy (druhá společnost byla Konstruktiva Branko známá z korupční kauzy Davida Ratha).

Subscribe
Upozornit na
51 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém