nášLiberec

Search

Volby proběhly v pořádku, zastupitelstvo se sejde 22. listopadu

Liberecký soud zamítl dvě stížnosti na průběh krajských voleb a ustavující zastupitelstvo proběhne v plánovaný termín, tedy 22. listopadu. Hejtmanem se stane Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj, který ale čelí policejnímu obvinění z korupce a zneužívání pravomocí.

Na průběh voleb, které proběhly v říjnu letošního roku, byly podány dvě stížnosti. První z nich přišla z Turnova. Kandidátka za ČSSD Milena Frenclová podala stížnost kvůli skutečnosti, že ve volebním okrsku číslo 6 v Turnově nezískala žádné hlasy, ač jich musela dle vlastního tvrzení získat minimálně tři. Pochybení přiznal nakonec i volební orgán. Soud přesto návrh zamítl s odůvodněním, že zjištěná nezákonnost nemohla ovlivnit volební výsledky s ohledem na celkový výsledek kandidátky.

Další stížnost přišla z Okrouhlé na Českolipsku, kde si volička stěžovala, že hlasovala protestním hlasem- prázdnou obálkou. To ale nereflektovaly volební výsledky a žádný takový hlas nezaregistrovaly, všechny byly označené za platné. Ani tuto námitku ale soud nepřijal.

Koalice na kraji je již dohodnuta. Bude tvořena Starosty, ANO, ODS a ČSSD a v zastupitelstvu bude mít 35 z 45 členů. Suverénní vůdčí silou jsou v ní Starostové pro Liberecký kraj, kteří v krajské radě obsadí 5 míst z devíti, druhé ANO bude mít pouze dva zástupce a po jednom bude mít ODS a ČSSD.

Hejtmanem se stane Martin Půta, ale není jisté zda dokončí volební období kvůli jeho vážnému obvinění v korupčním skandálu. Starostové také obsadí další klíčovou pozici radního pro veřejné zakázky a dopravu obsadí další kontroverzní politik Marek Pieter známý svými vazbami na šedou zónu. Další klíčový post radního pro zdravotnictví (v době, kdy půjde o výstavbu liberecké nemocnice) bude mít matador liberecké politiky Přemysl Sobotka z ODS.

Vítězem voleb jsou Starostové pro Liberecký kraj, získali 32,3 procent hlasů,což znamená 18 zastupitelů. Druhé místo obsadilo hnutí Andreje Babiše ANO, které přesvědčilo 17 % voličů a v novém zastupitelstvu bude mít 9 mandátů. Třetí místo obsadila KSČM se 8,1 procenty a budou ji reprezentovat 4 zastupitelé. Po čtyřech zastupitelích budou mít i ČSSD (8 %), ODS (7,9%) a hnutí Změna pro Liberecký kraj (7,1%). Do zastupitelstva se dostala i koalice SPD a SPO, která získala 5,2% voličských hlasů a v krajském zastupitelstvu obsadí 2 mandáty.

 

Subscribe
Upozornit na
66 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali