nášLiberec

Search

Liberecký a Ústecký kraj: dlouhodobě nejvyšší ceny vody i podezřelé vazby na kontroverzní firmy

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) je v Libereckém kraji jedna z nejvyšších cen vody. Občané našeho kraje platí o pětinu za vodu více, než je tomu ve zbytku České republiky. Výjimkou je kraj Ústecký, kde je voda ještě dražší, ale v obou krajích (Ústecký i Liberecký) je většina obcí  sdružená ve vodárenské společnosti (Severočeská vodárenská společnost – SVS), která je zase tradičně spojena s kontroverzními politiky i firmami.

Česká tisková kancelář (ČTK) přinesla v posledních dnech zprávu ve které se uvádí, že podle Českého statistického úřadu  platili odběratelé v našem kraji loni za metr krychlový vodné a stočné 80,20 koruny. Dražší byla jen voda v sousedním Ústeckém kraji, kde odběratelé platili v průměru 82,50 Kč. Domácnosti v Libereckém kraji platí za vodu o pětinu víc, než je celostátní průměr 66,30 Kč.

Vodárenské společnosti v Libereckém kraji zdůvodňují vysokou cenu vodného a stočného nutností masivních investic do infrastruktury, která je zastaralá. Nejvyšší cenu si loni účtovalo Vodohospodářské sdružení Turnov, které vodou zásobuje velkou část Semilska. Tamní domácnosti za metr krychlový platily 97,85 Kč, letos se cena ještě zvýšila a překročila hranici sto korun. Severočeská vodárenská, která zásobuje většinu Libereckého kraje, si loni za kubík účtovala 96,03 koruny a na Frýdlantsku, zásobovaném Frýdlantskou vodárenskou, platily domácnosti 94,75 Kč.

Vodárenské společnosti v sepětí s kontroverzními firmami

Podstatnou část od vodárenských společností získává několik stavebních firem se silnými a podezřelými vazbami na komunální a krajskou politiku. Jedná se o zakázky za stovky milionů korun ročně a tento systém běží již od 90.let minulého  století. A nezměnil se ani poté , kdy po městských volbách v letech 2010 a 2014 došlo k zásadním změnám na magistrátech velkých měst, kde do té doby figurovaly tradiční strany, zejména pak ODS.

Příkladem je rok 2013, kdy několik stavebních firem získalo na čtyři roky exkluzivní smlouvy na budování kanalizací, vodovodů či jiných staveb v celém Ústeckém a části Libereckého kraje. Zajistila jim je Severočeská vodárenská společnost (SVS), která vlastní a udržuje vodovody, kanalizace, úpravny vody a čističky. Mezi vítěznými firmami jsou společnosti napojené na známé představitele severočeské ODS i stavební společnost Syner. Liberecko v SVS pak zastupuje v dozorčí radě bývalý dlouholetý primátor za ODS Jiří Kittner či současný primátor Jablonce nad Nisou za tutéž stranu Petr Beitl. V představenstvu společnosti sedí rovněž letitá starostka České Lípy a jejich stranická kolegyně Hana Moudrá. Na severu Čech je voda podstatně dražší než jinde.

Největší tuzemská vodárenská společnost SVS vyhlásila zakázku  v březnu 2012 a zajišťovala ji pro ni firma Vaharina, která sídlí v domě firmy patřící ústeckému zastupiteli za ODS Tomáši Indrovi. Ten je v SVS předsedou představenstva a působí v ní dlouhé roky. Vedení vodárenské společnosti se k vypsání výběrového řízení rozhodlo poté, co sněmovnou loni prošel nový zákon o veřejných zakázkách. A ten by podle společnosti mohl přinést problémy především v délce výběrových řízení.

Vítězné firmy spojené s ODS

A které firmy budou v příštích letech zajišťovat pro SVS zakázky? Například Severočeská stavební, kde v dozorčí radě zasedá manželka známého vlivného podnikatele a muže s rozhodujícím vlivem v ústecké ODS, Patrika Oulického. Další známý a vlivný byznysmen a občanský demokrat, pravomocně odsouzený za korupci, Alexandr Novák má zase vliv v další vítězné firmě AMP Chomutov, kde pro změnu figuruje zase jeho manželka i obchodní partner.

V Ústeckém kraji bude mezi realizátory zakázek pro SVS i firma Viamont, která je spojená s někdejším ministrem dopravy a zázračně zbohatnuvším politikem Alešem Řebíčkem z ODS. Jednatelem další úspěšné stavební firmy  – FRK je člen ústecké regionální rady ODS Ahmad Raad.

V Liberci a celém kraji také Syner

Mezi firmami, které budou mít na starost zakázky SVS v Libereckém kraji je i člen S group holding Syner VHS Vysočina nebo zmíněná Severočeská stavební. Společnosti ze stáje S group holding mají se zakázkami od SVS bohaté zkušenosti. Od roku 2006 získaly zakázky v hodnotě přes 1,1 miliardy Kč. Přitom teprve od roku 2012 platí zákon, který přikazuje společnostem jako SVS dělat na tyto zakázky otevřená výběrová řízení.

Jak bylo zmíněno výše, předsedou dozorčí rady Severočeské vodárenské společnosti a. s. (SVS), je Jiří Kittner, bývalý dlouholetý primátor Liberce za ODS. V této funkci pobírá měsíčně 24 500 Kč..

Jiří Kittner je také bývalým ekonomickým ředitelem stavební společnosti Syner a s majiteli této firmy ho vážou dlouholeté přátelské vztahy. Jeden z majitelů Syneru, Petr Syrovátko, je členem ODS. Z prostředí Syneru přišlo do liberecké politiky několik osobností (většinou v barvách ODS) a Syner v minulosti patřil mezi sponzory libereckých občanských demokratů.

Zakázky ale nedostává Syner jen od SVS. Frýdlantská vodárenská společnost vypsala vr oce 2012 soutěž na opravu úpravny vody v Bílém Potoce a Frýdlantu. Cena byla zhruba 345 milionů korun. Ačkoliv se původně o zakázky ucházelo více jak deset firem (u každé z nich), nakonec se počet uchazečů smrskl na tři firmy ve Frýdlantě a dvě v Bílém potoce. Zakázky nakonec získaly firmy SMP CZ a liberecká společnost Syner. Podmínky soutěže byly prý nestandardně tvrdé, znělo tehdy od firem, které účast vzdaly.

U každé ze zakázek požadovala Frýdlantská vodárenská společnost například minimální obrat půl miliardy nebo i téměř stomilionovou bankovní záruku. Navíc ještě musely firmy prokázat zkušenost se stavbami nejméně tří úpraven vod, každé nejméně za 140 milionů korun. Tyto kritéria většinu firem odradila a proto se soutěže nakonec neúčastnily. Liberecký Syner, například, pak taková kritéria s přehledem zvládal.  Ředitelem Frýdlantské vodárenské společnosti je pak někdejší zastupitel za ODS v Liberci, Petr Olyšar.

Jedna z nejvyšších cen vody v zemi

Na severu Čech není jedna z nejvyšších cen vody v celé republice, ale dlouhodobě. Z toho bohatne právě akciová společnost SVS (Severočeská vodárenská společnost a.s. – je vlastněna obcemi a městy Libereckého a Ústeckého kraje. Vlastní a udržuje vodovody, kanalizace, úpravny vody a čističky), která pak rozděluje zmíněné zakázky.

Průměrný spotřebitel zaplatí za vodné a stočné bezmála o 1 000 Kč ročně více než třeba v Litomyšli, Trutnově či České Třebové. Cena za kubík vody (1 000 litrů) je u největšího dodavatele SČVK (Severočeské vodovody a kanalizace a.s.- firma, která si pronajímá infrastrukturu od SVS a obchoduje s vodou) v loňském roce již 83,30 Kč, což je o plných 31 Kč (60 % ) dráž než třeba právě v Litomyšli. Ročně tento rozdíl dělá u čtyřčlenné rodiny bezmála 4 000 Kč.

V celém kraji je to pak u domácností napojených na SČVK přes 300 mil. Kč ročně. V roce 2010 vytvořila společnost SČVK zisk ve výši 402 milionů Kč, v roce 2011 pak 410 milionů Kč. Tři čtvrtiny zisku si rozdělili akcionáři, zejména Veolia (nadnárodní francouzská firma, která svůj díl získala v privatizaci) a SVS. SVS pak ze svých zisků financuje veřejné zakázky, které nyní získaly zmíněné firmy.

 

 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali