nášLiberec

Search

Za prokázanou korupci si starosta od soudu odnesl jen podmínku, stále je krajským a městským zastupitelem

Podmíněný trest rok vězení s odkladem na dobu dvou let a peněžitý trest 100 000 korun – takový rozsudek vynesl samosoudce v České Lípě nad bývalým starostou Nového Boru Radkem Nastičem za ODS, kterého policie letos na jaře zatkla policie při převzetí úplatku. Původně tamnímu politikovi hrozilo až pět let vězení. Nicméně i nadále pobírá plat jako zastupitel města Nového Boru i Libereckého kraje.

Rozsudek ale nenabyl právní moci, protože se výše trestu, kterou určil českolipský samosoudce nelíbilo zdejšímu státnímu zastupitelství, které na místě podalo odpor, což znamená, že v budoucnu proběhne řádné soudní líčení.
„Soudce uznal Nastičovu vinu, nesouhlasím ale s udělenými tresty,“ uvedla státní zástupkyně z České Lípy Eva Mesiarkinová.
Obžaloba jej viní z trestných činů přijímání úplatku a zneužití pravomoci veřejného činitele. „Důkazy a další zjištění, poskytnuté policií, postačovaly na vypracování obžaloby z obou trestných činů. Žádné došetřování případu už není nutné,“ uvedla Eva Mesiarkinová, českolipská státní zástupkyně.

S postojem státního zastupitelství souhlasí například i Transparency International, organizace, která se korupcí zabývá. „Za tak zdokumentovanou a prokázanou korupci by měl padnout nepodmíněný trest. Politik by měl být navíc potrestán zákazem výkonu veřejných funkcí na několik let,“ míní David Ondračka z Transparency International Czech Republic.
Bývalého novoborského starostu a současného člena krajského zastupitelstva zatkla policie 1. března přímo při převzetí úplatku 150 000 korun v souvislosti s prodejem městského domu podnikateli.

Nastič byl potom přes měsíc ve vazbě, protože se kriminalisté obávali, aby na svobodě neovlivňoval svědky. Policie mezitím zabavila na novoborské radnici velké množství dokumentů a vyslýchala místní zastupitele i členy výborů zastupitelstva.
Obvinění, žaloba ani rozsudek soudu ale neměl žádný vliv na to, že Radek Nastič,ač ho v době, kdy byl ve vazbě v Novém Boru odvolali z funkce starosty, zůstal, jak dokazují stránky Libereckého kraje i Nového Boru, krajským i novoborským zastupitelem.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Převolební zákony v Libereckém kraji jsou skutečně železné. Na posledním předvolebním jednání zastupitelstva schválili politici Libereckého kraje nákup horského hotelu na Ještědu. Podobný slib
Náš Liberec v týdnu informoval o podmínkách, za jakých si město pronajímá od SYNER Group prostory pro úředníky v jejím sídle S Tower. Ačkoliv
Příležitost, jak shánět evropské peníze a opravovat a stavět z nich městské byty pro Liberečany, za posledních let trošku usnula. O nápravu se nyní
Liberecký kraj znovu deklaruje svou snahu o záchranu horského hotelu a vysílače na Ještědu. Nicméně se tak děje zpravidla před volbami a výsledek