nášLiberec

Search

O společnosti Plaza Centers

„Plaza“ je v současné době jedním z nejsklonovanějších cizokrajných slov mezi obyvateli Liberce. Co je to za firmu, která vtrhla přímo do historického středu města s cílem postavit zde, další, zábavně nákupní centrum a dostala povolení, které ale bylo vydáno na úplně jiný, daleko menší projekt z devadesátých let?

Plaza Centers Czech Republic je dceřinnou společností skupiny Plaza Centers Europe BV, která se zabývá rozvojem, stavbou a managmentem nákupně zábavních center. Jedná se o nizozemskou společnost s izraelským kapitálem, jejíž akcie jsou obchodovatelné na newyorské burze.



Skupina Plaza Center Europe BV se zaměřuje na východní a střední Evropu, kde realizuje projekty obchodně zábavních komplexů. Konkrétně stavěla a staví v Řecku, Rumunsku, Lotyšsku, Maďarsku a Polsku. První investicí v České republice byla Novodvorská Plaza, která byla jejím 24. projektem. Podle vyjádření společnosti je její strategií soustředit se na města nad 50 tisíc obyvatel a získat ze zajímavé plochy v centrech měst a zde stavět obchodně nákupní centra.



Ne všude se ale její investiční aktivity líbí. Spousta lidem v nejrůznějších městech nejde po chuti představa, že se v historickém jádru města narychlo postaví architektonicky často diskutovaná stavba, která nadobro pozmění, podle mnohých poničí, tvář města. Většina odborníků z řad památkářů a architektů poukazuje na špatnou úroveň staveb a to do co architektury samotné i do jejího necitlivého urbanistického zasazení.



Například v Plzni během realizace stavby, která měla přijít na 1,2 miliardy korun, narazili na židovský hřbitov z 15. století. Přivolaní památkáři a archeologové ihned začali, v souladu s platnými zákony země, s odborným průzkumem. Podle vyjádření pro ČTK, které poskytl projektový manažer stavby, byla kapitálově izraelská společnost rozhodnuta pokračovat ve stavbě, staroizraelitský hřbitov nehřbitov. Situace se ale protahovala, až renomovaný finanční měsíčník Euro přinesl informaci, že Plaza Centers chce plzeňskou stavbu prodat jiné, tentokrát francouzské společnosti Klépierre. Takovéto pokoutní jednání bylo moc i na zastupitele na plzeňské radnici a ti se rozhodli vypovědět se společností smlouvu.



I v Opavě se zvedá vlna protestů proti tomu, aby ve starém sídle přemyslovských údělníků byl postaven komplex obchodu a konzumní zábavy. Místní lidé z občanského sdružení Za Opavu se s výstavbou centra Plaza v historickém jádru města nehodlají smířit. Dokonce se obrátili na libereckou zastupitelku Zuzanu Kocumovou, aby jim svými zkušenostmi pomohla v jejich úsilí.



Liberec, respektive jeho magistrát, se v případě povolení výstavby Plaza Centers vydal cestou, která leckde neměla dobrý konec a snad ani směr. Politická reprezentace města by se měla poučit z příkladů odjinud a hlavně naslouchat hlasu lidí, kteří ve městě žijí a iniciovat veřejnou debatu o (nejen) budoucí tváři historického jádra města. V momentě, kdy se centrum Liberce zaplní stavbami typu Plaza, bude už na ní bude pozdě.


Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
V areálu bývalých Libereckých výstavních trhů (LVT) již deset let funguje Technické muzeum Liberec. Nyní zde má ale vzniknout výstavba bytových domů a lidé
Stavební společnost Brex byla dlouhé roky významným hráčem v regionu. Dostávala poměrně velké procento zakázek a její vlastníci měli blízko k politikům, zejména k
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj