nášLiberec

Search

Jak jsem se (ne)stal opozičním fotografem

Už tomu bude víc jak 3 měsíce, kdy Změna pro Liberec debutovala v komunálních volbách a primátorský řetěz i dohled nad městem získal nový primátor – Jan Korytář.

Jedním z momentů, které patří k celé této slávě, bylo i předání znaku města na krásném pozlaceném řetězu. Ten byl panu Korytáři zavěšen kolem krku z rukou v tu chvíli již bývalého primátora Jiřího Kittnera. Spouště fotoaparátů cvakaly jako o závod, digitální kamery snímaly tento nezapomenutelný okamžik ze všech úhlů.

Já, jakožto velký fanoušek Změny a zároveň fotografický nadšenec, jsem se tísnil lehce v povzdálí, neboť jsem nechtěl překážet profesionálním fotografům a kameramanům, které tato práce živí a kteří dostávají honoráře za fotografie od klientů, kteří s tímto materiálem hodlají dále nakládat. Mé fotky tak představovaly spíše Jana Korytáře obsypaného objektivy, mikrofony a diktafony redaktorů z celé české kotliny.

Samozřejmě po tomto ceremoniálu přišly na řadu dotazy a rychlá tiskovka, zároveň se nový primátor nechal nafotit už v plné své kráse – s řetězem na krku. A to byla chvíle pro profesionály, moment, který od nich budou tištěné plátky a on-line zpravodajské servery kupovat za těžký peníz – primátor Jan Korytář se znakem města na krku těsně po zvolení.

Celou tuto událost jsem pozoroval z několika metrů. Hřál mne dobrý pocit z vítězství spravedlnosti a zdokumentovával jsem celou událost. Na druhou stranu jsem toužil zachytit pana Korytáře se znakem města v nové, pevné ruce, která bude spravedlivě vládnout městu. Při volné chvilce jsem tedy poprosil novou hlavu města o rychlé zapózování. Fotografie, se kterou jsem byl spokojen, vznikla na druhý pokus. Nového primátora jsem nakomponoval před stěnou jednací místnosti č.11, na které kromě stylové malby nebyly žádné další rušivé prvky. Focení zabralo sotva pár sekund, pro mě to však byl moment, o který jsem se chtěl podělit.

Doma jsem potom tedy fotografii upravil a vložil ji na jednu sociální síť. Jelikož se jednalo o můj profil, bylo jasné, že se jedná o moje fotografie. Dále jsem tento jedinečný moment sdílel i na stránce Změny pro Liberec tamtéž, kde jsem se rád podepsal pod každou tam vloženou fotografii, neboť jsem byl na svoji práci náležitě hrdý. Fotografie Jana s řetezem sklidila úspěch, na facebookové stránce Změny se mnoha lidem líbila a na mém profilu vzbudila množství reakcí.

O to méně veselé bylo, když se moje fotografie objevila u titulku opoziční „hlásné trouby“, který si nechává říkat Pravý zastupitel, u článku ZN: (ne)Hledá se nový tajemník. V případě kladných ohlasů na nové vedení bych to bral nejspíš jako poctu, ale uveřejnit moji fotografii, navíc bez kdejakých autorských značek, při tak subjektivním článku mě značně rozesmutnělo.

Přitom by stačila malá poznámka, odkud a od jakého autora foto pochází. Nebylo by to nic nového, autor článku (který se zde navíc schovává pod označením redakce) by si zachoval tvář a já bych nemohl protestovat, v tomto případě se však jedná o sprosté osvojení nečeho, co autorovi nepatří, navíc pro věc, se kterou já jako autor fotky vůbec nesouhlasím.

Je na tom občanské sdružení Pravý zastupitel, kterého je hlavní postavou bývalý primátor Kittner opravdu už tak bídně, že si musí fotografie pytlačit z opozičních stránek? Nebo jim jen přijde, že práce lidí ze Změny je jim lepší, než jejich vlastní?

Jan Pešek

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jídelna Krajské nemocnice Liberec se ve středu 22.6. 2010 zaplnila stovkami nespokojených zaměstnanců, kteří nesouhlasí s odvoláním Danky Kaššovicové nejprve z funkce ekonomické ředitelky,
Na sídlišti Kunratická žiji už přes 20 let, a proto jsem navštívil besedu k územnímu plánu, který pro město Liberec připravilo sdružení architektů SAUL