nášLiberec

Search

„Žít skromně jako socan…“ aneb obrácení politiků ČSSD

„Žít skromně jako socan..“ Tuto větu použil minulý týden při debatě kandidátů na hejtmana v Liberecké knihovně sociálně demokratický náměstek hejtmana současného Radek Cikl a stal se nejzábavnějším mužem večera. Včera, chvíli před půlnocí, jsme zveřejnili tabulku „Kolik berou liberečtí politici“, ze které jasně vyplývá, že to s tou socanskou skromností není až tak horké. Ale jeden pozitivní dopad to má už po pár hodinách – politici ČSSD, kteří měsíce odmítali zveřejnit své příjmy, už se hlásí s požadavky na korekturu.

Pro většinu lidí astronomické měsíční částky, které přední liberečtí politici berou, zarazí asi nejednoho občana/voliče. Ačkoliv je „vítězem“ v pobírání odměn z funkcí, které jsou svázané s politickým mandátem, Jiří Kittner z ODS, budiž mu ke cti to, že nikdy své příjmy netajil a neměl problém je kdykoliv zveřejnit. To u politiků sociální demokracie nelze ani naznačit.

Možná to souvisí s tím, že se liberečtí socialisté staví do role obránců „dolních deseti milionů“ a to pak zejména dnes výše jejich odměn křičí v porovnání se stále zhoršující se sociální situací většiny obyvatel země, jejichž zájmy mají údajně zastupovat. Dost možná i proto se liberečtí socialisté do dneška tak zuřivě bránili zveřejnit příjmy, které jim z jejich funkce plynou.

Na libereckém zastupitelstvu padala i slova o žalobách, pokud budou odměny zveřejněny (Milan Šír, který bez výběrového řízení získal nově vytvořené místo náměstka v TSML) nebo věty typu: „..co je Vám do toho?!“ (Martin Sepp na dotaz opozice – Jana Korytáře). Ostatně dlouhé měsíce jsme se i oficiální cestou z města i kraje pokoušeli získat tak normální informace, jako jsou výše odměn pro politiky usazené v organizacích, kde má město i kraj podíl. Výsledek? Mlčení a odmítání. U nemalé části společností to nevíme dodnes.

Ovšem stačilo dát včera před půlnocí na náš web článek, kde je zveřejněno „kolik berou“ a už dnes dopoledne přišel rozhořčený e-mail od náměstka Martina Seppa, kde vypočítává, kde co pobírá, kolik dohromady vlastně, jak se pleteme a jak se pan náměstek cítí poškozen. Milé. Jen stačilo, aby úřad kraje odpověděl už před měsíci. Ovšem kolik bral Martin Sepp po celé volební období (a například nevzdal-li se odměn až v návaznosti na skandál, kdy spolu s dalšími sociálními demokraty nezákonně pobíral desetitíce v krajské nemocnici), to odmítá říci dosud.

Doufejme tedy, že se podobně jako Martin Sepp i další politici (a nejen ti skromní, oranžoví) chytnou za nos a kolem zveřejňování odměn, které jim přineslo jejich politické angažmá, ubude tolik hysterie. Ve světě (nebo alespoň na západ od nás) je jejich zveřejnění samozřejmost.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou