nášLiberec

Search

Jiří Zeronik byl odsouzen za korupci

Bývalý zastupitel liberecké ODS Jiří Zeronik byl včera odsouzen za uplácení. Pražský soud rozhodl o tom, že podnikatelé Jiří Zeronik a Josef Šlechta mají zaplatit každý sto tisíc korun, jinak půjdou na půl roku do vězení. Podle soudu měli nabízet patnáctimilionový úplatek asistentovi poslance Věcí veřejných Michala Babáka Šimonu Stejkozovi. Ten měl za peníze zařídit získání dotace pro soukromou vysokou školu ve výši čvrt miliardy korun. Zeronik v současné době ovšem již na stejný objekt, kde chtěl školu provozovat, čerpá další desítky milionů z fondů Evropské unie. S posvěcením města.

Obvodní soud pro Prahu 1 uložil peněžité tresty ve výši 100 tisíc korun libereckým podnikatelům Jiřímu Zeronikovi a Josefu Šlechtovi. Pokud nezaplatí, půjdou na půl roku do vězení. Podle obžaloby se nepřímo snažili uplatit Šimona Stejkozu, asistenta poslance Věcí veřejných Michala Babáka.

Zeronik a Šlechta nabídli prostřednictvím svého známého 15 milionů korun za to, aby jim pomohl zařídit dotaci pro soukromou vysokou školu, kterou hodlali vybudovat v Liberci. Zeronik a Šlechta vinu dále popírají a proti rozsudku se odvolali. Zeronikův advokát dokonce prohlásil, že za procesem může být politické pozadí.

Jiří Zeronik, Josef Šlechta a jejich známý Milan Hlinica údajně chtěli, aby Stejkoza prostřednictvím svého šéfa zajistil dotace na zřízení a výstavbu soukromé technické vysoké školy za 250 milionů korun od ministerstva školství, které řídil ministr za VV Josef Dobeš.

Hnilica pak předal Babákovu asistentovi 305 000 korun, Stejkoza už v té době ale spolupracoval s policií. Všichni tři muži shodně tvrdí, že Hnilica dostal od podnikatelů půjčku. Hnilica, který byl již za uplácení odsouzen, pak podle svých slov jednal sám. Soudkyně však dnes Hnilicovu výpověď označila za naprosto lživou, účelovou a loajální k Zeronikovi a Šlechtovi.

Soud již dříve uložil Šlechtovi a Zeronikovi peněžité tresty trestním příkazem, muži ale trvali na projednání případu v hlavním líčení. Hnilica dostal roční podmíněný trest a přijal ho již skrze trestní příkaz.  Podnikatelé Zeronik a Šlechta spolu působí například v obecně prospěšné společnosti Čistá energie – nové technologie pro 21. století.

Hlavní aktivity bývalého zastupitele za ODS a člena privatizační komise města, Jiřího Zeronika se ovšem točí kolem firmy Iberus. Právě tento měsíc začal Zeronik skrze o.p.s. Geotermální energie pro občany čerpat zhruba 60 milionů z fondů Evropské unie na objekt kapucínského konventu v Jungmannově ulici v Liberci. Ten patří firmě Iberus, za kterou jedná právě Jiří Zeronik.

Tato firma využívá možnosti existence anonymních listinných akcií, její jednatel, Jiří Zeronik, opakovaně odmítl veřejnosti i zastupitelům sdělit, kdo za touto firmou stojí. Na zastupitelstvu ale několikrát padlo, že by to mohl být bývalý náměstek Jiřího Kittnera, Pavel Krenk z ODS.

Firma Iberus, která (s blahosklonnou nevšímavostí většiny libereckých politiků od ODS, přes ČSSD po Liberec občanům) nemá jasnou majetkovou strukturu, žádá – a nyní již i čerpá – jen v Liberci o nemalé prostředky z kapes daňových poplatníků. Na realizaci hotelu Luxury a přilehlého kongresového centra v areálu kapucínského konventu (kostel sv. Máří Magdalény v Jungmannově ulici) chce získat z evropských fondů zhruba 120 milionů korun.

V prosinci 2011 odsouhlasili zastupitelé velké tiché koalice (ČSSD, Liberec občanům, VV, část USZ s podporou ODS) projekt, který firmě Iberus zaručuje restaurovat pro svou soukromou školu Doctrina park na libereckém Perštýně, na který v minulosti získala předkupní právo, nikoliv bez podpory místních politiků. Tento záměr bude veřejnou kasu stát dalších 34 milionů. Anonymita žadatelů zajímala jen opozici (Změna pro Liberec, KSČM), Jiří Zeronik opět odmítl sdělit, kdo ve skutečnosti o peníze žádá.

Policie již rovněž Jiřího Zeronika spolu s Pavlem Krenkem i libereckým bývalým primátorem Jiřím Kittnerem obvinila z tunelování městského majetku skrze městskou akciovku Sportovní areál Ještěd. Zde Zeronikovi a Krenkovi hrozí až dvanáct let, Kittnerovi deset.

Od Zeronika se po jeho obviněních z konce léta distancovala i liberecká ODS, ač ve prospěch této strany vykonával například i „špinavou práci“ před volbami.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Korupční kauza kolem evropských dotací v Liberci, kde je žalován hejtman Martin Půta a největší česká stavební firma Metrostav, se opět protáhne. Obhajoba se stále
Dnes se v Liberci u soudu četly odposlechy, které celkem jasně vypovídají o korupčním zázemí kolem projektu kostela sv. Máří Magdalény. Znalci obhajoby se rovněž
Dnes u krajského soudu v Liberci začíná další stání v rozsáhlé korupční kauze kolem zneužívání evropských dotací v Liberci. Obžalováni jsou manažeři největší české stavební firmy Metrostav,
Během včerejšího jednání se četly další výpovědi svědků, které byly opřené o listinné důkazy, mimo jiné o odposlechy mezi lobbisty z Metrostavu a jeho vedením.