nášLiberec

Search

Primátor s náměstkem podali ve věcech dvou zakázek IPRM trestní oznámení

Jedna z prvních zásadních vlaštovek boje proti korupci v Liberci je na světě. Přinášíme tiskovou zprávu o trestním oznámení, které podal primátor Korytář a náměstek Baxa (oba ze Změny pro Liberec) v souvislosti s výběrovým řízením na veřejné zakázky týkajícíc se městských lázní a městského bazénu.

Primátor a jeho tým je přesvědčen, že podezření jsou natolik závažná, že se okolnostem kolem výběrového řízení musí zabývat orgány činné v trestním řízení.

Primátor Liberce Jan Korytář a jeho náměstek pro ekonomiku podali dnes 12.4.2011 Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování oznámení o skutečnostech, které podle jejich názoru nasvědčují spáchání trestného činu Pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži dle ustanovení trestního zákoníku §257 odst. 1 písm. d), dále trestných činů Porušení povinnosti při správě cizího majetku dle § 220 TrZ (nehospodárné nakládání s majetkem města ze strany odpovědných osob), resp. Porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti dle § 221 TrZ, dále se mohlo jednat o trestný čin Porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 TrZ (v daném případě jmenovitě o závažné porušení závazných pravidel zadávacího řízení a způsobení újmy jiným soutěžitelům nebo spotřebitelům, zadavateli nebo jinému dodavateli nebo opatření sobě nebo jinému ve větším rozsahu neoprávněné výhody), event. i o trestný čin Sjednání výhody při zadání veřejné zakázky při veřejné soutěži a veřejné dražbě dle § 256 TrZ.

Skutečnosti, které vedly k podání oznámení, se týkají procesu přípravy zadávací dokumentace veřejných zakázek Revitalizace městských lázní na galerijní objekt“ v IPRM Liberec – zóna „Lidové sady“ – Bazén Liberec“ v IPRM Liberec – zóna „Lidové sady“. Jedná se zejména o nastavení neodůvodněných diskriminačních kritérií v oblasti ekonomických a finančních kvalifikačních předpokladů, čímž mohlo dojít k omezení počtu uchazečů způsobilých přihlásit se do výběrových řízení, personální propojení fyzických i právnických osob, které se na přípravě a průběhu výběrových řízení podíleli a další skutečnosti.

Trestní oznámení navazují na právní kroky, které primátor a jeho náměstek v zájmu města učinili. 10. dubna 2011 byl také ve věci zmíněných zakázek podán podnět k prošetření postupu zadavatele k Úřadu na ochranu hospodářské soutěže.

„Jako politici jsme odvedli svoji práci, teď je řada na orgánech činných v trestním řízení,“ uzavírá primátor Korytář.

Dále předkládáme čtenářům část posudku mezinárodní organizace Transparency International věnujícící se boji proti korupci, která ukazuje na podezřelost procesu zadání výběrového řízení – zde a dopis ředitele Úřadu Ředitele regionální rady regionu Severovýchod, kterým deklaruje, že Liberci v případě nového výběrového řízení nehrozí z časových důvodů ztráta evropských dotací – zde.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Společnost STEM/MARK, a. s., provede pro město sociologický průzkum za účelem ověření a rozšíření dat v rámci Místní agendy 21. V průzkumu město osloví
Na kandidátce hnutí Starostové pro Liberecký kraj pro podzimní krajské volby dostávají kromě zkušených a úspěšných politiků a starostů velký prostor také nové tváře.
Zachovat kulturní dědictví, pečovat o památky ve vlastnictví Biskupství litoměřického a jeho farností a také prezentovat jejich obnovy veřejnosti. To jsou hlavní cíle memoranda, které
Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody bude i v letošním roce pokračovat v ambiciózním projektu výsadeb druhově a věkově rozmanitých lesů na Liberecku. Projekt