nášLiberec

Search

Martin Půta chce být i dalším období hejtmanem – navzdory policejnímu obvinění

Liberecký hejtman zvolený za Starosty pro Liberecký kraj (SLK) Martin Půta, který posléze přestoupil do hnutí Starostové a nezávislí (STAN) oznámil svou vůli kandidovat na hejtmana, opět za SLK. Půta tak učinil navzdory obvinění z korupce a zneužití pravomoci, se kterým vůči jeho osobě přišla protikorupční policie i dalším aférám a kauzám, který kraj pod jeho vedením zažívá. Konečné slovo budou mít v listopadu členové SLK. Ti rozhodnou, zda hejtmanovi dají, jako svému lídrovi do voleb, opět důvěru.

Samotní Starostové Martina Půtu pravděpodobně podpoří, otevřeně o tom hovořil jejich předseda Marek Pieter. Ani jim nevadí, že byl loni v listopadu obviněn z přijímání úplatku a zneužití pravomocí úřední osoby, kterého se měl dopustit v kauze kolem zneužívání evropských dotací při rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci.

Martin Půta měl, dle policie, za úplatu zajistit předběžné vyplacení několika desítek milionů pro společnost Metrostav, která rekonstrukci prováděla a nestandardně ji i předem zaplatila. Policie se domnívá, že celá rekonstrukce byla předražená od počátku, při čemž se počítalo i s úplatky z veřejných prostředků pro politiky a úředníky. Martin Půta se coby hlava hodnotitelů z ROP Severovýchod scházel na utajovaných schůzkách po benzínových pumpách s lobbisty Metrostavu a dohadoval, jak schválit vyplacení prostředků. Ve své následné obhajobě se pak dopuštěl prokazatelných lží nebo se podílel na únicích policejních usnesení do médií.

Svou vinu popírá, obvinění označuje za spiknutí a Starostové pro Liberecký kraj za ním pevně stojí. Půtovo odvolání proti postupu policie ale státní zastupitelství v Liberci i Vrchní státní zastupitelství v Praze smetlo ze stolu. Někteří z nich a z TOP 09 sázejí na Martina Půtu mimo jiné pro jeho schůzky s občany, které pravidelně koná po celé volební období. Tomu ale zase vyčítají jeho kritici s tím, že si za peníze Libereckého kraje dělá permanentní volební kampaň.

Martin Půta se pravděpodobně stane lídrem Starostů již potřetí. Nejprve se dostal do zastupitelstva jako vůdce opozice a nesmlouvavě se svými kolegy tepal tehdejší krajskou vládu ČSSD opřenou o KSČM. Po volbách v roce 2012 se stal, jako hlava vítězných Starostů hejtmanem koalice se Změnou pro Liberecký kraj. Během roku 2014 ale dohodnul  za zády svých koaličních partnerů (část Změny se mu povedlo přetáhnout na svou stranu) odvolání své náměstkyně Zuzany Kocumové (přičemž spolupracoval např. i s tehdy opoziční KSČM). Poté byla vytvořena koalice s druhdy nesmiřitelným protivníkem – ČSSD.

Tato koalice má na krku již několik skandálů, jako rozdávání politických trafik na posty ředitelů domovů důchodců, účast krajských radních na VIP fotbalových zájezdech placených kontroverzním fotbalovým bossem Miroslavem Peltou (a následné lhaní radních) nebo pokračování podezřelých zakázek, jako je tendr na autobusovou dopravu, ze kterého profituje firma napojená na politické strany zastoupené v krajském zastupitelstvu.

Martin Půta za svými radními i jejich kroky stojí, stejně jako oni za ním ve věci jeho obvinění z korupce.

 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali