Rozsudek nad hejtmanem a dalšími by mohl padnout začátkem roku

Dnes začalo v Liberci, po roce a půl, další líčení v korupční kauze, která se týká zneužívání evropských dotací a kde je obžalován i hejtman Martin Půta. Podle soudce Pavla Pachnera by rozsudky mohly padnout v lednu, potažmo v únoru příštího roku.

Soud se dnes sešel po roce a půl. Důvodem je, že soudní senát čekal na rozhodnutí dalších soudů, kde byly žalováni jednotliví obžalovaní, kteří se měli dopouštět nezákonné činnosti i jinde. Jedná se například o stavebního podnikatele Petra Jirkůva, ale i společnost Metrostav.

Dalším důvodem je i doznání Metrostavu a uzavření dohody o vině a trestu mezi tímto hlavním obžalovaným a státním zástupcem. K tomu se ale soud nevyjádřil a pro dlouhý časový odstup „restartoval“ proces čtením soudního protokolu, který má 140 stran.

Po něm mají přijít na řadu listinné důkazy, a to včetně nových, které přibyly ke spisu které přibyly za poslední rok a půl a které mají například zahrnovat i výše zmíněné rozsudky nad jednotlivými obžalovanými v ostatních procesech.

Pokud se neobjeví nové důkazy nebo námitky, měly by, dle soudce, přijít na řadu závěrečné řeči, přičemž jen závěrečná řeč státního zástupce čítá 80 stran. Rozsudky by mohly padnout v lednu, potažmo začátkem února nadcházejícího roku, kdy soudce Pavel Pachner plánuje vypsat pokračování líčení.

V celém případu jde zejména o rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, kterou za 65 milionů korun prováděla společnost Metrostav, která ji zcela nestandardně předfinancovala. Obžaloba má za to, že projekt byl předražený o 23 milionů korun a část z toho měla jít na úplatky mezi síť úředníků a politiků, kterou ovládal Metrostav.

Problém nastal v momentě, kdy představitel společnosti GEPO Jiří Zeronik (bývalý zastupitel v Liberci za ODS) byl odsouzen za korupci. Hrozilo, že se dotace zastaví a Metrostav o peníze přijde. Proto chtěl změnu financování – peníze předem. Tomu měl napomáhat i hejtman Půta, který měl dle tabulek slíbeno 830 tisíc korun úplatků. Zároveň si, dle obžaloby, nechal Metrostavem zaměstnávat svého tajného informátora, kterého nechtěl platit sám a který pro něj měl shánět kompromitující materiály na politiky a úředníky.

Nicméně to, že měl celý projekt kriminální zázemí, je již prokázáno. Jiří Zeronik byl již za své jednání pravomocně odsouzen. Přiznal se, že zmanipuloval výběrové řízení, aby vyhrál Metrostav, se kterým stavbu i účelově prodražil. K vystavování falešných faktur pro Metrostav se přiznal i další obžalovaný, Libor Turský. K vině se doznala i společnost Metrostav. Hejtman Půta vinu odmítá.

Subscribe
Upozornit na
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal společnost Bazén Liberec, která patří městu, pokutou 140 tisíc korun za kontroverzní zakázku na nákup technologií těsně
AKTUALIZACE. Liberecký soudce Pavel Pachner neschválil dohodu o vině a trestu mezi státním zástupcem a společností Metrostav, která je hlavním obžalovaným v případu tunelování
Samotná koaliční smlouva mezi zástupci STAN/Starostů pro Liberecký kraj a vládní koalice SPOLU bude sice podepsána až 16. října, ale již dnes zástupci obou
Hejtmana Libereckého kraje Martina Půtu zastupuje jeden z nejznámějších advokátů České republiky Tomáš Gřivna. Hejtman si ale jeho služby neplatí ze svých zdrojů. Téměř
Korupce je závažným celospolečenským problémem, který zasahuje a ovlivňuje všechny vrstvy společenského života. Pokud jste se setkali s korupčním jednáním nebo třeba „jen“ s netransparentním jednáním státní správy či samosprávy, ať už ze strany politiků nebo úředníků, můžete nám to napsat prostřednictvím tohoto formuláře. My se Vaším podnětem budeme zabývat a dáme Vám zpětnou vazbu.