nášLiberec

Search

Předvolební střelba do vlastních noh aneb jak si politici nabíhají na vidle

Krajské volby jsou opravdu za rohem a ti, kteří by v nich rádi uspěli, se snaží zalíbit voličům, jak se dá. Někdy to má ale komické rozměry. Jako například aktuální lamenty hejnického starosty Jaroslava Demčáka na firmu, v níž sám zasedá.

Jaroslav Demčák je dlouholetým starostou jizerských Hejnic, a také krajským zastupitelem za STAN/Starosty pro Liberecký kraj a i v letošních volbách by svůj mandát rád obhájil. Kandiduje na volitelném třináctém místě z pětačtyřiceti kandidátů Starostů.

V posledních dnech obyvatele Frýdlantska trápí spojení na Liberec. Na Albrechtickém kopci se začínají opravovat výtluky a to zpomaluje místní dopravu až k nesnesení a lidé dojíždějící z Frýdlantska do Liberce i jinam si na to stále hlasitěji stěžují.

Jde totiž vlastně o jedinou cestu do Frýdlantu, protože silnice přes Oldřichov je už několik měsíců zavřená. Silnice 13 tak funguje jako objízdná trasa. K lidovému hněvu se přidal i kandidát a starosta Jaroslav Demčák.

„Fakt to nemůžete dělat jindy než když tam je kompletně vedená doprava a výluka? Trošku podivné časování,“ stěžuje si na sociálních sítích na adresu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které opravu silnice na Albrechtickém kopci provádí, Jaroslav Demčák.

Jenomže pro ŘSD akci na Albrechťáku realizuje na objednávku krajská společnost Silnice LK, která spadá pod Demčákova kolegu, náměstka pro dopravu Jana Svitáka ze Starostů a řídí ji, jak upozornil Náš Liberec, Svitákův kamarád, Petr Správka. Ale to není to všechno.

Nejenže povolení k opravě vydal Liberecký kraj, kde suverénně vládnou Demčákovi Starostové, ale v dozorčí radě Silnic LK, které nyní opravují silnici na Frýdlant, sedí – starosta Hejnic a krajský zastupitel za Starosty, Jaroslav Demčák osobně.

Podobné komické situace se ale dějí i jinde. například u liberecké TOP 09. Ta v posledních týdnech zaujala rádoby kritický postoj k vedení města, kde zejména duo primátor Jaroslav Zámečník a jeho náměstek pro veřejný prostor Jiří Janďourek to v poslední době schytávají od liberecké veřejnosti za způsob, jakým město řídí.

Například krajský předseda TOP 09 Zdeněk Chmelík se poslední dobou prezentuje jako ryze opoziční politik. Například nedávno kritizoval nákup libereckého zámku.

„Za investici do zámku (a dalších zbytných věcí) zaplatíme přesně těmi schodišti, která se rozpadají několik metrů od zámku. Realita Liberce v ryzí podobě. A zatím není žádná síla, která nabízí nějaké řešení, jak ji změnit.,“ píše Zdeněk Chmelík z liberecké TOP 09 na svém blogu a kritizuje, že město Liberec neopravilo schody pod zámkem v Rumunské ulici, byť se o tom mluví již řadu let.

Proč je to paradoxní až komické? Nejenže zástupci Chmelíkovy TOP 09 pro nákup libereckého zámku sami hlasovali, ale TOP 09 je už šest let ve vedení města, zvoleni na kandidátce Starostů, proti nimž se dnes, před krajskými volbami, snaží na oko vymezovat.

Sám Chmelík byl dokonce v minulém volebním období seděl v orgánech libereckých Technických služeb, tedy organizace, která by ony rozpadlé schody v Rumunské měla mít na starost. Místo toho se ale soustředil na to, jak bránit zveřejnění informací auditu, který popisoval podivné praktiky, které v Technických službách města Liberec měly panovat.

Vysvětlení aktuální střelby liberecké TOP 09 do vlastních řad je prosté. Do krajských voleb nekandiduje pod křídly Starostů, jako to dělají na úrovni města, ale s libereckou ODS. Nepříliš oblíbení představitelé města za Starosty jsou tak vděčný cíl, byť nebýt jich, TOP 09 by ve vedení města ani v zastupitelstvu pravděpodobně vůbec nebyla.



Subscribe
Upozornit na
19 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberecký kraj znovu deklaruje svou snahu o záchranu horského hotelu a vysílače na Ještědu. Nicméně se tak děje zpravidla před volbami a výsledek
Město Liberec si od firmy SYNER Group pronajímá za miliony ročně několik pater jejího sídla S Tower v dolním centru města pro své úředníky. Bývalý náměstek
Roky slibovaná revitalizace okolí úřadu Libereckého kraje, zahrnující i náplavku, se zcela zásadním způsobem prodražuje. Ještě v roce 2019 se počítalo se zhruba 100
Náplavku, kterou politická reprezentace kraje slibuje více jak 12 let, bude nakonec dělat jiná firma než vítězná. Vítěz soutěže totiž odstoupil. Zvýší se také