nášLiberec

Search

Soud s hejtmanem Půtou bude probíhat v termínu krajských voleb

Nové stání soudu, který se zaobírá libereckou velkou korupční kauzou, během které se rozkrádaly evropské dotace a v níž figuruje i hejtman Martin Půta, poběží v druhé polovině září a padne přímo na termín krajských voleb. Hlavní viník, forma Metrostav, se již přiznal k trestné činnosti, včetně uplácení hejtmana Půty.

„Soud stanovil termín jednání ve věci rekonstrukce kostela Máří Magdaleny. Proběhne ve dvou týdnech v druhé polovině září. Tedy těsně před krajskými volbami a po nich. Nestěžuju si. Jsem naopak rád, že po pauze, která trvá od loňského dubna, byl termín jednání konečně stanoven a věc po téměř deseti letech dospěje k definitivnímu závěru,“ uvedl na sociálních sítích hejtman Martin Půta (STAN/Starostové pro Liberecký kraj).

„Soud už mě v této věci jednou zprostil obžaloby a já věřím, že v září svůj verdikt zopakuje,“ dodal hejtman s odkazem na původní kontroverzní rozsudek bývalého soudce Petra Neumanna, který na samý závěr procesu odmítl vzít v potaz odposlechy (kde se mimo jiné hovoří i o úplatcích pro Půtu) a dokonce osvobodil i ty obžalované, kteří se k vině přiznali. Jeho rozsudek ovšem zcela odmítla vyšší instance a soud pokračuje s jiným soudcem.

Letošní krajské volby proběhnou ve dnech 20. a 21. září a hejtman Martin Půta v nich bude usilovat o čtvrté zvolení, byť po posledních volbách před čtyřmi lety tvrdil, že jde o jeho poslední období. Jak uvedl jako první Náš Liberec, v rámci koalice STAN a Pirátů usiloval o post minstra dopravy.

Soud se v korupční kauze konal naposledy loni na jaře, protože v kauze nastal zcela zásadní obrat, když se během roku 2023 k vině přiznal i hlavní obžalovaný – stavební gigant Metrostav. Metrostav a jeho dceřiná firma Metrostav Infrastructure zároveň se státním zástupce uzavřely dohodu. Náš Liberec jako první, ve spolupráci se Seznam zprávami, o ní informoval letos v lednu.

Metrostav se vedle ostatní trestné činnosti přiznal i k uplácení hejtmana Půty. Tento to odmítá a dále celou kauzu označuje za komplot proti jeho osobě s cílem jej politicky a finančně zničit. Martinu Půtovi hrozí nepodmíněný trest odnětí svobody 5 let a zákaz politické činnosti. Takové potrestání alespoň navrhoval státní zástupce naposledy. Nicméně od té doby byly původní přísné tresty podstatně sníženy těm, kteří se, podobně jako Metrostav, k trestné činnosti v kauze přiznali.

V celém případu jde zejména o rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, kterou za 65 milionů prováděla společnost Metrostav, která jej zcela nestandardně předfinancovala. Obžaloba má za to, že projekt byl předražený o 23 milionů korun a část z toho měla jít na úplatky mezi síť úředníků a politiků, kterou ovládal Metrostav.

Kauza, kterou otevřel Náš Liberec, před několika lety, pokračovala policejním obviněním z roku 2014, se po sérii stížností ze strany právních zástupců obviněných dostala k soudu až v roce 2018. Zde ji pak protáhly nejen neustálé námitky zejména zástupců Metrostavu, ale také jak bylo zmíněno výše, z hlediska vyšších soudních instancí, špatná práce původního soudce Petra Neumanna.

Vedle této kauzy, jak informoval Náš Liberec jako první, se policie zajímá o hejtmana Půtu ve věci výstavby fotovoltaické elektrárny v Ralsku, ale pravděpodobně i dalšího působení lobbistických skupin. Náš Liberec v dubnu letošního roku přinesl zprávu o tom, že u Půty byla provedena policejní prohlídka a byl mu zabaven notebook a telefon.

Subscribe
Upozornit na
9 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Město Liberec si od firmy SYNER Group pronajímá za miliony ročně několik pater jejího sídla S Tower v dolním centru města pro své úředníky. Bývalý náměstek
Radnice přichystala výstavu s názvem „Pozor, baron jede!“, která vzpomíná výročí 130 let jízdy Theodora Liebiega na trase Liberec – Porýní. O dalších, temných
Po více jak sedmi měsících od otevření kontroverzního parkovacího domu za čtvrt miliardy, který pro Liberecký kraj stavěla dceřiná firma společnosti Metrostav, se Liberečané
Roky slibovaná revitalizace okolí úřadu Libereckého kraje, zahrnující i náplavku, se zcela zásadním způsobem prodražuje. Ještě v roce 2019 se počítalo se zhruba 100