nášLiberec

Search

Dvojí metr kraje: v hejtmanově domovském Hrádku postavili dům pro seniory za čtvrt miliardy

O důchodce se nemá starat kraj, ale obec. To tvrdí vedení kraje a proto se odmítá starat o domovy důchodců například v Liberci. Nicméně to neplatí v Hrádku nad Nisou, kde bydlí hejtman Martin Půta a mají silnou základnu jeho Starostové. Zde kraj zaplatil a bude provozovat nový domov důchodců.

V Hrádku nad Nisou, který je domovem hejtmana Martina Půty (STAN/SLK), dokončili stavbu tamního domova pro seniory, která vyšla na 271 milionů. Téměř 80 procent šlo z fondů Evropské unie, 77 milionů poskytl Liberecký kraj. Realizace jednoho lůžka zde vyjde na zhruba 6,5 milionu korun. Stavbu prováděla společnost EMH Stavební, s.r.o.

Svých prvních deset klientů domov přivítá už v červenci. Ubytovat se v něm může celkem 36 lidí ve věkové skupině 65+. Provozovatel domova, Domov důchodců Český Dub, aktuálně zpracovává žádosti, které obdržel. Stavba zařízení se čtyřiadvacetihodinovou službou a oddělením se zvláštním režimem pro lidi postižené demencí, respektive Alzheimerovou nemocí, trvala rok a půl.

Stavba je moderní i ekologická. Teplo zajišťuje tepelné čerpadlo s elektrickým dohříváním, na střeše jsou fotovoltaické panely, které by měly kapacitně stačit na celkovou spotřebu domu. Baterie ze solárního systému bude sloužit také jako záložní zdroj například při požáru nebo výpadku proudu. Na baterie jsou napojené požární ventilátory, větrání únikových cest, i výtah, který slouží jako evakuační, a také vrata. Počítá se i s využitím takzvané šedé vody, která se po vyčištění využije ke splachování nebo zalévání. 

Zároveň je to ale jediná výstavba domovu pro seniory za posledních 12 let, respektive tři volební období, kdy je hejtmanem Martin Půta a nejsilnější stranou v zastupitelstvu jeho STAN/SLK, v Libereckém kraji.

Stavbě se dostalo posvěcení i z církevních kruhů. V novém domě pro seniory mohou jeho uživatelé najít i duševní útěchu

„Myšlenka na vlastní domov pro seniory, který by sloužil zejména obyvatelům našeho města, vznikla před osmi lety. Vzhledem k demografickému vývoji se dá předpokládat, že starších lidí vyžadujících péči bude přibývat. Proto je tak důležité, abychom měli připravené adekvátní zařízení, které jim poskytne potřebnou péči a podporu. Tento domov je připravený seniorům nabídnout bezpečné a pohodlné prostředí,“ doplnil místostarosta Pavel Farský z politického hnutí Hrádek potřebuje změny!, které je součástí Půtova STAN/SLK.


Kraj se rovněž v budoucnu o hrádecké důchodce bude starat ze svých peněz. „Domov seniorů Hrádek nad Nisou, domov se zvláštním režimem“ přejde pod jeho správu. To je ovšem v naprostém rozporu s tím, co například ještě před několika měsíci tvrdil hejtman Půta o stejných zařízeních v Liberci.

„Starat se o seniory je úlohou zejména městských samospráv. Jsem rád, že se společně s městem můžeme spojit a význam těchto institucí posunout zase o výrazný krok kupředu,“ uvedl hejtman Martin Půta v roce 2021, několik měsíců před podpisem směny majetku kraje a města Liberce, kde Liberecký kraj získal zdejší zoo a botanickou zahradu a následně se zbavil na provoz nákladných domovů důchodců ve Vratislavicích nad Nisou a Františkově.

Liberecký kraj dokonce dosud nezahrnul své Základní sítě sociálních služeb, což Liberci znemožňuje například žádat o dotaci na rozšíření domovů seniorů na Františkově, kde se zoufale nedostává míst.

Senioři z Hrádku nad Nisou ale nedostali přednost jen před těmi libereckými, ale i důchodci z pomezí Jizerských hor a Krkonoš. „My jsme připravovali projekt ve Velkých Hamrech asi za 80 milionů, což byla jenom nástavba na místním domově pro seniory, když nás město Hrádek nad Nisou oslovilo s nabídkou převzetí, tak jsme za stejné peníze koupili objekt významně větší hodnoty,“ řekl k otevření nového domova seniorů ve svém Hrádku nad Nisou hejtman Martin Půta. 

foto: Hrádek nad Nisou

Subscribe
Upozornit na
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,