nášLiberec

Search

Náplavka bude, jen o třetinu dražší než se tvrdilo loni na jaře

Vedení kraje slibuje Liberečanům náplavku u Lužické Nisy už dvanáct let. Nyní to vypadá, že by mohla být. Ovšem zaplatí ji Liberec a ne kraj a bude stát o 30 milionů více, než se tvrdilo loni na jaře.

Firma CL-Evans náplavku u řeky Nisy, její přemostění, prostranství s parčíkem u parkovacího domu. Celé to bude stát necelých 130 milionů korun. Rozhodla o tom tento týden Rada Libereckého kraje a rozhodnutí musí schválit ještě zastupitelstvo.

Z velké části akci ovšem nebude platit Liberecký kraj, i přes svoje obrovské příjmy plynoucí z aktuální inflace. Akci z velké části zaplatí město Liberec, který je poslední roky vůči kraji v submisivním postavení, a to skrze dotace určené nikoliv pro kraj, ale pro město.

Také cena celé akce měla být podstatně nižší. Ještě loni na jaře, když se peníze na tento projekt schvalovaly na libereckém zastupitelstvu, bylo anoncováno, že přibližná cena náplavky nebude dnešních 131 milionů, ale zhruba 100 milionů, z čehož má přibližně 70 milionů tvořit zmíněná dotace.

Pro tuto variantu zvedli liberečtí zastupitelé ruku, ale trvalo sotva pár týdnů a cena se začala zvedat. Kraj ovšem i tak nynější cenu vydává jako vítězství, respektive úsporu, když v létě přišel s odhadovanou cenou 151 milionů korun. Dnes zástupci kraje tvrdí, že odhadovaná cena byla téměř 160 milionů.

„Obdrželi jsme celkem šest nabídek, jako nejvýhodnější jsme vybrali tu od firmy CL-EVANS s.r.o. Předpokládaná hodnota stavby činila 159.776.985,31 korun včetně DPH. Firmu jsme vysoutěžili za 130.315.554,24 korun včetně DPH. Dosáhli jsme tím úspory zhruba 20 %, což přibližně odpovídá hodnotě DPH,“ uvedl dnes Zbyněk Miklík z Pirátů, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Liberecký kraj má ostatně v cenách náplavky zmatek dlouhodobě. Dnes tvrdí, že poslední odhad byl 159 milionů, ale v červenci 2023 sám náměstek Miklík v tehdejším prohlášení uváděl cenu 151 milionů. Extrémní navýšení ceny oproti jarním 100 milionům tehdy vysvětloval rozdílem v započtení DPH, což se ukázalo, jak zjistil Náš Liberec, jako nepravda.

Ačkoliv se u schvalovaných projektů jedná o rámcové ceny, tedy ne úplně závazné, navýšení ze 100 na 151 milionů je přeci jen podstatné. Náměstek hejtmana Zdeněk Miklík to odmítá s tím, že rozdíl v uváděných cenách je kvůli DPH.

„Stavební část je za 108 milionů Kč bez DPH, tedy maximální přípustná cena v rámci vypsané veřejné zakázky (včetně DPH je to 131 mil. Kč). Ano, došlo tedy k navýšení oproti původnímu odhadu o cca 8 mil. Kč. Závazek financování ze strany zastupitelstva Libereckého kraje je celkem 151 milionů Kč včetně DPH. To jsou celkové možné náklady, včetně rezervy,“ uvedl pro Náš Liberec náměstek Miklík s tím, že i dotace bude o zhruba 44 milionů nižší, než se čekalo.

Jenomže s tím, že rozdíl v cenách je kvůli uvádění, či neuvádění DPH, nesouhlasila tehdy náměstkyně primátora Liberce Šárka Prachařová, která má evropské dotace v gesci. Podle ní se ceny projektů schvalují včetně příslušné daně. „Rámcové ceny jsou včetně DPH,“ ujistila naši redakci náměstkyně Prachařová.

Zajímavé také je, že již v lednu 2023 měl náměstek Miklík poměrně přesný odhad toho, jak zakázka dopadne. „Stavba bude probíhat především v průběhu příštího roku, to znamená, že zbývající část do mnou odhadovaných cca 130 až 140 mil. Kč doplníme při sestavování rozpočtu na rok 2024, případně z vyšších daňových příjmů roku 2023, pokud vyšší daňové příjmy budou. Vyšší daňové příjmy můžeme zapojit do rozpočtu jak v průběhu letošního roku, nebo až v rámci dělení hospodářského výsledku roku 2023 v lednu 2024,“ uvedl k záležitosti pro Náš Liberec krajský náměstek pro ekonomiku Zbyněk Miklík z Pirátů.

Není bez zajímavosti, že firma CL-Evans dlouhodobě v Liberci staví za podstatně vyšší ceny, než byly vysoutěžené. Za poslední roky lze například zmínit realizaci tzv. podnikatelského inkubátoru za téměř 400 milionů, kterou platil Liberecký kraj a realizoval ji CL-EVANS. Stavba se prodražila o 55 milionů korun a „podnikatelský inkubátor“, který zde funguje, má velice rozporuplné výsledky.

CL-EVANS se podílela na rekonstrukci na revitalizaci Liebiegova paláce u libereckého zámku. Liebiegův palác, kde dlouhé roky sídlila Oblastní galerie Liberec, se má za pomoci evropských dotací stát Centrem aktivního života a který byl nakonec dražší zhruba o 80 milionů korun.

CL-Evans rovněž, ve sdružení firem, vyhrálo soutěž s nabídkovou cenou 136 455 774 Kč s DPH. Přitom ještě v roce 2022 se počítalo s cenou kolem 100 milionů korun. Původně to mělo být ještě o zhruba 20 milionů méně. Před týdnem navíc primátor Liberce Jaroslav Zámečník ze STAN/Starostů další prodražení stavby. Ta aktuálně vyjde na 142 milionů korun.

Subscribe
Upozornit na
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali