nášLiberec

Search

Kraj čekají rekordní příjmy od státu. Díky drahotě

Vláda Pětikoalice je pasivní ohledně inflace a drahoty, které, skrze nepřímé daně, do státní kasy ženou desítky miliard navíc. Následně od státu dostanou více i samosprávy. Liberecký kraj tak bude opět hospodařit s rekordním rozpočtem – přes šest miliard korun. Stavební firmy mají důvod k oslavám.

Jenom za loňský rok vybrala Vláda ČR složená z ODS, STAN/SLK, Pirátů, TOP 09 a KDU-ČSL o 140 miliard korun na daních více, než byl původní výhled. Umožnily to zejména tzv. nepřímé daně, typicky například daň z přidané hodnoty (DPH), kterou platí každý z nás při nákupu zboží a služeb.

Přenesení daňové zátěže na občany se ale již loni promítlo i do krajského rozpočtu, ten totiž letos hospodařil i s téměř 770 miliony, které dostal od vlády navíc. A stejně jako do přípravy rozpočtu pro letošní rok, i do toho na rok 2024 už kraj včlenil peníze ze zvýšeného výběru daní. Do zdrojů letošního rozpočtu tak kraj loni zapojil 405 milionů z loňských daní, do rozpočtu na příští rok ještě o 15 milionů víc z těch letošních. 

„Liberecký kraj bude v příštím roce hospodařit s 6.135.363.470 korunami. Přesně. Stručně, pro příští rok kraj počítá s více než šesti miliardami. O 1,2 miliardy víc než v letošním roce,“ uvedl k finanční situaci ekonomický náměstek hejtmana Zbyněk Miklík z Pirátů.

Pro srovnání: daňové příjmy kraje v posledních letech výrazně rostou. V roce 2018 získal kraj z daní 2,960 miliardy korun, loni to bylo 3,585 miliardy, letos 4,350 miliardy korun, což je zhruba o 765 milionů korun víc než loni. Už na jaře ale kraj 250 milionů korun zapojil do hospodaření. I v příštím roce podle něj kraj počítá s vyššími daňovými příjmy, proti loňskému roku zhruba o 700 milionů korun.

„Vzhledem k vyšší inflaci, než byla v předchozích letech, jsme se rozhodli, že nebudeme čekat a zapojíme zvýšené příjmy už v průběhu roku. I když máme dobré úročení na účtech, tak inflace je významně vyšší,“ řekl pro ČTK hejtman Martin Půta (STAN/SLK). 

Největší radost z obrovských peněz pro kraj mají stavební firmy. Jak Náš Liberec několikrát informoval, v Libereckém kraji se staví stavby výrazně dráž než v krajích jiných. Ostatně i investice do velkých stavebních zakázek jsou stále pro kraj prioritou. Potvrdil to i sám hejtman Martin Půta.

Patří mezi ně výstavba Centra urgentní medicíny při Krajské nemocnici Liberec, učebny pro liberecké technické lyceum za 300 milionů korun, nový pavilon na Gymnáziu F. X. Šaldy v Liberci za 120 milionů nebo nový centrální depozitář, ale i 50 milionů pro Liberec na rekonstrukci bazénu. Jeden z největších balíků peněz je také určen pro silnice.

„Počítáme také s 1,2 miliardy korun včetně státních a evropských dotací na rekonstrukce krajských silnic, podobně jako letos,“ vysvětlil ČTK hejtman Půta. Celkově tak podle něj do investic půjdou více než dvě miliardy korun. 

Vedle silnic a velkých stavebních zakázek ale v kraji bují řada problémů. Podle aktuálních výsledků výzkumu agentury Ipsos například vynaloží na úhradu těchto nákladů na bydlení méně než třetinu svých příjmů 27 % domácností, více než polovina domácností musí ze své peněženky na tyto náklady utratit něco mezi třetinou a polovinou veškerých měsíčních příjmů. Alarmující situace je u 18 % domácností, které na tyto náklady vynaloží 50–75 % všech svých příjmů.

Kraj v minulosti také zcela podcenil aktivitu v oblasti péče o seniory. Za posledních 10 let se rychle navýšil počet starších obyvatel kraje. Aniž by se navýšil celkový počet obyvatel, lidí nad 65 let přibylo bezmála 25.000. Vedení Libereckého kraje tento trend dlouhodobě ignoruje. Kapacity vlastních domovů pro seniory navýšil v letech 2012-2022 o jedno jediné lůžko. Veškerou aktivitu nechal soukromému sektoru, kde o všem na péči o staré lidi řada domácností nemá.

Stagnuje také péče o krajinu a přírodu. Ačkoliv měl Liberecký kraj, jak zmíněno výše na letošek příjem o zhruba 800 milionů vyšší, pro resort životního prostředí to znamenalo navýšení rozpočtu o pouhých 25 milionů korun.



Subscribe
Upozornit na
13 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberecký kraj se pustil do kontroverzní rekonstrukce PKO v Lidových sadech. Projekt za téměř 280 milionů korun nepočítal původně s rekonstrukcí střechy, která byla
Před několika dny obletěla liberecký mediální svět zpráva, že Liberec dá 2,4 milionu korun za nové vytvoření designové studie pro novou lanovku na Ještěd.
Revitalizaci parku u Severočeského muzea slibuje vedení kraje občanům nejméně šest let. Ukazují se pěkné obrázky, ale aktuálně dává Liberecký kraj ruce pryč i
Přesně před šestapadesáti lety vstoupila na území Československa vojska Varšavské smlouvy, aby zastavila vlastní československou cestu k demokratičtější a spravedlivější společnosti.
Korupce je závažným celospolečenským problémem, který zasahuje a ovlivňuje všechny vrstvy společenského života. Pokud jste se setkali s korupčním jednáním nebo třeba „jen“ s netransparentním jednáním státní správy či samosprávy, ať už ze strany politiků nebo úředníků, můžete nám to napsat prostřednictvím tohoto formuláře. My se Vaším podnětem budeme zabývat a dáme Vám zpětnou vazbu.