nášLiberec

Search

Liberecká přehrada: hrozí zastavení prací, nebo jde jen o bouři ve sklenici vody?

S poměrně závažným prohlášením přišel primátor Liberce Jaroslav Zámečník. Podle něj je ohroženo financování rekonstrukce přehrady na Harcovském potoce. Povodí Labe situaci ale uklidňuje a opozice hovoří o tom, že si vládnoucí Starostové na problému jen dělají PR.

Podle primátora Jaroslava Zámečníka (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) se situace zkomplikovala kvůli ohrožení jednoho z dotačních příjmů. Konkrétně se jedná o rozhodnutí Ministerstva zemědělství ČR jako správce dotace, které oznámilo, že Evropská komise vyjmula zahájenou rekonstrukci spolu s několika dalšími projekty ze svého financování.

„Pro Liberec by to byla těžká rána. Musíme se postarat, aby k tomu nikdy nedošlo. Proto jsme začali hned jednat. Generální ředitel Povodí Labe Marián Šebesta nás při dnešním setkání ujistil, že podnik je připraven stavbu zatím financovat ze svého rozpočtu. Zároveň ve spolupráci s ministerstvem bude hledat další možné zdroje financování naší přehrady. V tuto chvíli proto nehrozí, že by práce na přehradě byly zastaveny,“ uvedl po setkání se zástupci Povodí Labe a Ministerstva zemědělství ČR liberecký primátor Jaroslav Zámečník.

Primátorova slova ale krotí samo vyjádření zástupců Povodí Labe, které ubezpečuje veřejnost, že stavba pokračuje dál a bude sanována z vlastních zdrojů i pro případ, že se nenajdou potřebné dotační prostředky.

Na druhou stranu ale Povodí Labe muselo, kvůli zmíněnému vyřazení projektu z financování, vrátit prostředky z Národního plánu obnovy, byť se jednalo jen o necelých 7 milionů korun. Připomeňme, že plánovaná cena rekonstrukce přehrady má být zhruba 470 milionů Kč včetně DPH.

„Správce programu informoval o skutečnosti, že rozhodnutím Evropské komise bylo z tohoto financování vyjmuto celkem 15 akcí, kde jednou z nich je i akce „Vodní dílo Harcov, zajištění bezpečnosti za povodní“. Toto vyřazení se projeví i na formě proplácení vystavených faktur. Na výše uvedeném jednání bylo sděleno správci programu, že nadále není možné k financování vyřazených akcí použít prostředky Národního plánu obnovy, a to ani částečně. Z výše uvedeného důvodu nás proto správce programu vyzval k provedení vratky za již předložené a proplacené faktury v roce 2023 pro uvedenou akci ve výši 6 982 728,46 Kč,“ uvedl pro Náš Liberec Petr Náhlovský, vedoucí kanceláře generálního ředitele Povodí Labe.

„Do vyřešení otázky financování vyřazených akcí z Národního plánu obnovy bude akce hrazena z vlastních zdrojů investora, přičemž doposud nedošlo k pozastavení prací. Aktuálně probíhají jednání, v rámci kterých se hledají nové zdroje financování tak, aby akce mohla být zrealizována dle plánu,“ dodal Náhlovský.

Primátor se ale jednání a následné kontroly na přehradě nezúčastnil sám. Účastniky byli i jeho straničtí kolegové hejtman Martin Půta, náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták a náměstek primátora pro architekturu a veřejný prostor Jiří Janďourek.

Situaci na přehradu vyrazili řešit představitelé Starostů z města i z kraje. „Komedie“, komentuje celou akci opozice

Opozice kritizuje vedení města, respektive Starosty pro Liberecký kraj, za to, že se z celé věci snaží vytěžit zejména svoje PR v médiích, kdy se snaží „hasit oheň, který nehoří“. „V tom ohledu je třeba hodnotit trochu jako směšné divadlo, když se celá honorace politiků z města a kraje vydala v helmách na rozkopanou přehradu a úplně zbytečně tam trávila čas ve své pracovní době. Lopatu do ruky nevzali, nic jiného ovšem nedává v současné situaci smysl,“ uvádí se v prohlášení opozičního uskupení Liberec otevřený lidem.

Opoziční zastupitelé jsou si, dle vlastních slov, vědomi toho, že problém nezpůsobilo město ani kraj, ale Povodí Labe, nicméně jde podle nich o zbytečný mediální povyk. „Ze strany místních politiků je zase poněkud zbytečné, když na tiskových konferencích plaší lidi s tím, že je rekonstrukce ohrožena. Taktéž je od nich falešné, když se fotí na zcela zbytečné inspekci stavby a vydávají silácká prohlášení, jak stavbu zachrání. Tuto situaci nemají ve svých rukách a k jejímu řešení nejsou vůbec potřeba,“ dodávají zástupci opozice.

Subscribe
Upozornit na
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém