nášLiberec

Search

Lesní koupaliště se čtyři roky nepohnulo. Má se to ale prý změnit

Lesní koupaliště, které nechal zrekonstruovat tehdejší lídr Změny Jan Korytář, se před čtyřmi lety stalo válečným polem předvolebních klání. Uběhlo ale skoro celé volební období a koupaliště, na které tehdejší Korytářovi odpůrci nechtěli dát ani korunu a slibovali, že vše zařídí lépe, vypadá ale úplně stejně, jako když se v roce 2018 otevíralo.

Bylo to až komické. V žáru suchého předvolebního roku 2018 se liberecké strany předháněly ve snaze ublížit projektu obnovy Lesního koupaliště, které realizovala tehdy končící Změna pro Liberec. Média společnosti SYNER Group nenechala na bývalém vedení města nit suchou kvůli suchému koupališti, politici točili srdceryvná videa o vyhozených milionech a vzájemně se obviňovali z žabovraždy a podobných bizarností.

Volby proběhly, garnitura se vystřídala, ale Lesní koupaliště vypadá pořád stejně. Jediné, co koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a Starostů udělala nového, bylo dokončení plánovaného vrtu, jenž by pomohl s vodou, které se v suchých letech Jizerskému potoku napájejícímu Lesní koupaliště nedostávalo, a již tehdy rovněž započaté rekonstrukce spár. Jenže, jak již informoval Náš Liberec, v roce 2019 ani to příliš nepomohlo.

Jak šel čas s Lesákem: takhle vypadalo koupaliště v roce 2014 po vládách ODS, ČSSD a Starostů

Přes všechna silná slova bylo stále více jasné, že se městu „Lesák“ nedaří provozovat. V roce 2020 se město proto starosti zbavilo tím, že Lesní koupaliště převedlo na spolek, kteří tvoří lidi z libereckého architektonického studia Mjölk a Kanceláře architektury města, nazvaný příznačně Lesní koupaliště.

Vedení města iniciativu mladých architektů tehdy přijalo s evidentní úlevou. „Navrhují bezúplatnou správu po dobu deseti let, budou prostor zvelebovat z darů, grantů nebo příspěvků z participativního rozpočtu Liberce. Záměr jsme schválili a se spolkem dále vyjednáváme,“ uvedl tehdy primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Spolek nakonec „Lesák“ do správy dostal na deset let. V těchto dnech jsou to přesně dva roky. Ale ani dnes se nedá říci, že by to na Lesním koupališti bylo nějak vidět. Jedinou změnou je obrázek na vratech areálu, jak má koupaliště někdy v budoucnu vypadat, změna pivovaru ve stánku a dražší párek v rohlíku.

Jak šel čas s Lesákem: v roce 2018 se Lesní koupaliště, přes všechny politické snahy to zmařit, podařilo otevřít

Zástupci spolku ale věří, že se to brzo změní a změny Lesního koupaliště budou vidět co nejdříve. „Každým dnem očekáváme vydání stavebního povolení na výstavbu plovárny. Pokud se tak stane, v květnu bychom rádi začali stavební práce dle projektu (stavební firma je předběžně poptaná). První etapa bude spočívat ve statickém vyspravení základové desky pro založení stavby uložení rozvodů pro sítě a také doufáme, že se podaří realizace čistírny odpadních vod. Dále uvidíme, jak budeme postupovat s ohledem na finance,“ uvedla na dotaz naší redakce Marie Vondráková ze spolku Lesní koupaliště.

Jenomže finance mohou být problém, zvláště dnes, kdy ceny stavebních materiálů stoupají. V libereckých médiích se již dokonce objevila zpráva, že výstavba zázemí na Lesním koupališti se kvůli tomu znovu odkládá.

Finance se spolek snaží shánět, kde se dá. „Na základě hlasování z participativního rozpočtu města máme přislíbeno 900 tisíc. Dále disponujeme obdobnou částkou, kterou jsme obdrželi od soukromých dárců. Aktuálně nám město (pan Zámečník a Šolc) přislíbilo finanční podporu na výstavbu čistírny odpadních vod, materiál půjde do nejbližší Rady města, tak uvidíme, zda projde,“ uvedla Marie Vondráková.

Kriticky se na celou situaci dívá i dnešní opozice ze Změny pro Liberec, která koupaliště před čtyřmi lety zrekonstruovala. „Přestože kolem rekonstrukce Lesního koupaliště provedené Janem Korytářem byl až hysterický politický řev, měla by tato akce sloužit v Liberci paradoxně jako velká škola a inspirace. Žádné monstrózní projektování, žádné velké rekonstrukce a stavební zakázky. Pouze co nejjednodušší oprava za co nejméně peněz. A už čtvrtým rokem přitom koupaliště bez větších zádrhelů slouží lidem. Velký rozdíl proti obrázkovému divadlu bez reálných výsledků od současného vedení města,“ uvedl Jindřich Felcman, zastupitel za Změnu pro Liberec.

Jak šel čas s Lesákem: jaro 2022, po čtyřech letech žádná změna, město nechává údržbu na spolku nadšenců

Lesní koupaliště, rozestavěné za 2. světové války, dokončil po roce 1945 Národní tělovýchovný výbor v Liberci. Původně jej těsně před válkou inicioval spolek „Waldbad in Ruppersdorf“. Po roce 1945 zde vzniklo zázemí, převlékárny, restaurace a zejména padesátimetrový bazén se šesti plaveckými drahami a brouzdalištěm. „Lesák“ sloužil v Liberci do devadesátých let 20. století široké veřejnosti a byl jedním z nejoblíbenějších koupališť ve městě. Za vlád ODS ale začal chátrat. Od roku 2007 byl areál uzavřen, v roce 2010 vyhořel a od té doby již jen chátral. Po volbách v roce 2014 se začalo s jeho obnovou.

Subscribe
Upozornit na
29 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali