nášLiberec

Search

Soudce osvobodil obžalované v Půtově kauze. Včetně těch, co se přiznali

V lecčem překvapivý rozsudek zazněl dnes v korupční kauze kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, v němž je obžalován hejtman Martin Půta i největší česká stavební společnost Metrostav. Soudce Neumann všechny obžalované osvobodil i přes to, že se někteří z nich přiznali. Kauza nekončí, státní zástupce se na místě odvolal.

Liberecký soudce Petr Neumann zprostil obžaloby všech dvanáct fyzických a čtyři právnické osoby, pro které státní zástupce Radim Kadlček navrhoval poměrně vysoké tresty kvůli údajnému tunelování evropských dotací v Liberci a korupci, která jej měla provázet.

V kauze je žalován i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), pro kterého chce státní zástupce 5 let nepodmíněně za to, že zneužíval své pravomoci ve prospěch Metrostavu a dostal za to úplatek ve výši 830 tisíc korun. Hejtmana přišli do soudní síně podpořit jeho straničtí kolegové, v čele se senátorem Michaelem Canovem a předsedou Starostů a nezávislých Vítem Rakušanem.

V celé žalobě hrají důležitou roli odposlechy. Ty se snažili obhájci Metrostavu, hejtmana Půty, ale i dalších obžalovaných od začátku napadat. Soudce jejich námitky během procesu odmítal, ale v dnešním zdůvodnění rozsudku se překvapivě postavil na jejich stranu a jejich použití jako důkazu nepřipustil.

„Odposlechy byly pořízeny nezákonně, někdy se týkaly jiných případů a vyšetřovaných v dalších kauzách,“ řekl dnes soudce Petr Neumann. V odposleších se přitom řeší úplatky mezi jednotlivými aktéry kauzy, mimo jiné například i pro bývalého ředitele ROP Severovýchod v Liberci Bořka Machatého nebo pro hejtmana Martina Půtu.

Soudce Neumann tvrdí, že se žádná trestná činnost nestala. Přehlédl i přiznání dvou obžalovaných, kteří ji ale doznali. Jeden z nich, Jiří Zeronik z ODS, přiznal, že zmanipuloval výběrové řízení na dodavatele stavby, aby vyhrál Metrostav, za což měl slíbený úplatek 6 milionů korun. Podle soudce se ale jedná jen o Zeronikův pocit vlastní důležitosti.

Další obžalovaný, Libor Turský zase potvrdil a přiznal, že vystavoval jako subdodavatel fiktivní faktury proto, aby se stavba prodražila. To soudce Neumann zdůvodnil tak, že si tímto způsobem chtěl zajistit jakési půjčky. Od koho a proč jak to souvisí s tím, že tyto faktury skutečně vydával, ale neuvedl.

Soudce Petr Neumann rovněž odmítl potrestat ředitele ROP Severovýchod Bořka Machatého a jeho podřízenou Petru Vokurkovou, u kterých na základě odposlechů a zmapovaných pohybů financí na bankovních účtech má policie a státní zástupce za to, že byli podpláceni Metrostavem a Petrem Jirkůvem z Developer CZ.

Ten měl provoz projektu kostela sv. Máří Magdalény na starosti a pro kterého oba úředníci připravovali projekt, který pak měli sami dozorovat. „Výklad zákona je nejasný a nelze obžalované Vokurkovou a Machatého považovat za úředníky a proto je nelze podle žaloby potrestat,“ uvedl soudce.

Podobně soudce Neumann argumentoval i v případě žaloby na Metrostav jako na právnickou osobu. Ředitel liberecké divize Jaroslav Stuchlík a manažer Metrostavu Jan Petráň prý možná nejednali jako zástupci Metrostavu a proto nelze žalovat firmu.

Soudce se rovněž přiklonil na stranu hejtmana Martina Půty, kde s ním souhlasil, že o zařazení projektu se rozhodovalo na městě, v libereckém zastupitelstvu a že schválení dotace bylo v rámci ROP Severovýchod údajně jen formalitou a Půtova role byla prý bezvýznamná.

 Soudce zcela pominul, že celý projekt šel ke dnu, protože Jiří Zeronik jako představitel žadatele o dotaci byl odsouzen za korupci v jiném případě souvisejícím s kostelem. Tento problém potom Metrostavu, který měl v kostelu nestandardně investované vlastní peníze (ač nebyl žadatel), Půta ale pomáhal řešit a scházel se s jejich manažery na benzínových stanicích a v zákulisí hokejových arén.

Zatímco zástupci Metrostavu, hejtman Půta i další neskrývali nadšení, státní zástupce nad zdůvodněním rozsudku, které trvalo jen pár minut oproti několika hodinovému čtení obžaloby, které mu předcházelo, jenom kroutil hlavou. Na místě se proti němu odvolal a kauza tedy pokračuje.

Není to jediný případ, kdy soudce Petr Neumann osvobodil politiky. Loni byl potrestán kárným senátem a byl mu odebrán případ politiků ODS (ve kterém rovněž například figuruje Jiří Zeronik), kteří podle žaloby měli tunelovat městský majetek na Ještědu. Vrchní soud opakovaně tvrdě kritizoval Petra Neumanna, že straní obžalovaným, nebere v potaz důkazy a neřídí se výroky vyšší instance.

Subscribe
Upozornit na
45 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberecký kraj se pustil do kontroverzní rekonstrukce PKO v Lidových sadech. Projekt za téměř 280 milionů korun nepočítal původně s rekonstrukcí střechy, která byla
Před několika dny obletěla liberecký mediální svět zpráva, že Liberec dá 2,4 milionu korun za nové vytvoření designové studie pro novou lanovku na Ještěd.
Revitalizaci parku u Severočeského muzea slibuje vedení kraje občanům nejméně šest let. Ukazují se pěkné obrázky, ale aktuálně dává Liberecký kraj ruce pryč i
Přesně před šestapadesáti lety vstoupila na území Československa vojska Varšavské smlouvy, aby zastavila vlastní československou cestu k demokratičtější a spravedlivější společnosti.
Korupce je závažným celospolečenským problémem, který zasahuje a ovlivňuje všechny vrstvy společenského života. Pokud jste se setkali s korupčním jednáním nebo třeba „jen“ s netransparentním jednáním státní správy či samosprávy, ať už ze strany politiků nebo úředníků, můžete nám to napsat prostřednictvím tohoto formuláře. My se Vaším podnětem budeme zabývat a dáme Vám zpětnou vazbu.