nášLiberec

Search

Již brzo získá Tržní náměstí novou tvář. Jak se Vám líbí?

Další městotvorný počin má za sebou Kancelář architektury města, která od léta funguje v Liberci. Zásadní proměny se dočká dlouho opomíjené Tržní náměstí, které od své úpravy v 80. letech minulého století bylo zanedbávaným koutem širšího libereckého centra.

Kancelář architektury města (KAM) připravila na novou podobu Tržního náměstí architektonickou soutěž. Zúčastnili se jí renomované kanceláře, které mají zkušenost s úpravou veřejného prostoru.

„Jsme rádi, že se nám povedlo k této úloze přesvědčit tři zkušená studia, díky jejichž práci mohla odborná komise vybrat návrh, který vytvoří novou identitu Tržního náměstí. Odpovídá to našemu zadání, vzešlému z veřejné participace a věříme, že bude dobře přijat. Soutěže se účastnila architektonická studia „knesl kynčl architekti s.r.o.“, „Chvojka/architekt a „ov – architekti s.r.o, která mají velké zkušenosti s realizacemi ve veřejném prostoru.,“ píše se ve vyjádření KAM.

Výběr komise musí potvrdit rada města, ale již dnes si veřejnost může prohlédnout soutěžní návrhy. Všechny návrhy s podrobným popisem bude možné prohlédnout si také od 18.prosince v 1.patře budovy nového magistrátu.

Vítěze zatím radnice tají, chce jej zveřejnit až po první lednové radě, která má průběh architektonické soutěže schválit. Princip architektonických soutěží dlouhodobě KAM i její vedoucí, hlavní architekt města Jiří Janďourek dlouhodobě prosazují.

V každé architektonicko–urbanistické úloze je potřeba skloubit řadu potřeb, limitů i možností a tento myšlenkový proces vtělit do výsledného nápadu. Architektonická soutěž, ať už je vyzvaná, otevřená, nebo kombinovaná, vytváří největší pravděpodobnost, že získáme nejlepší možné dílo. Všechny krásné budovy i prostory, které dnes v Liberci obdivujeme, vznikly soutěžním výběrem.,“ zní stanovisko KAM.

Liberecké Tržní náměstí bylo do 19. století de facto okrajovým prostorem tehdejšího Liberce směrem na tehdy samostatné Ruprechtice. V místě dnešního obchodního domu Albert byl dlouho rybník, přes současnou Budyšínskou ulici se nacházel tehdy nový městský hřbitov, dnes park. Náměstí se jmenovalo Lipské a pro zajímavost: v době nacismu byla v jeho středu naplánována obří budova, kde mělo sídlit stranické centrum NSDAP pro oblast celých Sudet.

Významné proměny se mu dostalo v 80.letech století. Náměstí od té doby vévodí unikátní stavba městského plaveckého bazénu od nedávno zesnulého architekta Pavla Švancera. Ten je ale, díky vývoji městské politiky v polistopadové éře, v havarijním stavu, stejně jako architektonické prvky (parčík, autobusová zastávka), které dle Švancerova návrhu dotvářely vizuál okolního náměstí.

Subscribe
Upozornit na
53 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberecký kraj se pustil do kontroverzní rekonstrukce PKO v Lidových sadech. Projekt za téměř 280 milionů korun nepočítal původně s rekonstrukcí střechy, která byla
Před několika dny obletěla liberecký mediální svět zpráva, že Liberec dá 2,4 milionu korun za nové vytvoření designové studie pro novou lanovku na Ještěd.
Revitalizaci parku u Severočeského muzea slibuje vedení kraje občanům nejméně šest let. Ukazují se pěkné obrázky, ale aktuálně dává Liberecký kraj ruce pryč i
Přesně před šestapadesáti lety vstoupila na území Československa vojska Varšavské smlouvy, aby zastavila vlastní československou cestu k demokratičtější a spravedlivější společnosti.
Korupce je závažným celospolečenským problémem, který zasahuje a ovlivňuje všechny vrstvy společenského života. Pokud jste se setkali s korupčním jednáním nebo třeba „jen“ s netransparentním jednáním státní správy či samosprávy, ať už ze strany politiků nebo úředníků, můžete nám to napsat prostřednictvím tohoto formuláře. My se Vaším podnětem budeme zabývat a dáme Vám zpětnou vazbu.