nášLiberec

Search

Zákon, nezákon, volby se blíží

Včerejší jednání libereckého zastupitelstva bylo zase jednou přehlídkou marnosti a politického hašteření. Politický boj a chytání hlasů před volbami opět přetloukly seriózní diskuzi nad jinak důležitými tématy. Korunu všemu nasadil jediný zastupitel za TOP 09 František Gábor, který nedbaje na nějaký ten zákon, odjel do televizního pořadu Michaely Jílkové, aby zde ve vojenském mundúru ujišťoval všechny, že krajské volby na podzim opravdu budou.

Kvůli zdravotní indispozici chyběl muž číslo dvě liberecké radnice, statutární náměstek za Změnu pro Liberec Jan Korytář. Opozice toho okamžitě využila a nenechala na vládnoucí koalici niť suchou. Primátor Tibor Batthyány (ANO)  ale kupodivu tu ne vždy korektní palbu ustál se ctí, dokonce jeho výkon byl možná tím nejsilnějším, který zatím předvedl.

Primátora i jeho kolegy z ANO ale hned na začátku vykoupal Ondřej Makara, liberecký občan, který se ptal zejména na situaci v dopravním podniku, kde celkem jasně pojmenoval podezřelé okolnosti, které přináší (eufemisticky řečeno) spolupráce společnosti s firmou Busline. Nově zvolený předseda podniku Pavel Šulc z ANO, který i svým hlasem pomohl sesadit svého kolegu ze Změny Josefa Šedlbauera, mu po hříchu nechtěl a asi ani nedokázal odpovědět.

Zajímavě se rozvinula debata kolem plánovaného technického muzea v Liberci. Opozicí i koalicí podporovaný projekt, který se má rozvinout z již fungující instituce na Masarykově třídě, nakonec dal základ ostré debatě kolem projektů připravovaných v Integrovaném plánu rozvoje území. Opozice plně využila nepřítomnosti náměstka Korytáře, který má toto v gesci. Jde o nejdůležitější investiční plán v nadcházejících letech, který může Liberci přinést mnohé dobré, ale argumenty typu „měli jsme to slíbené na březen, proč to není již v únoru“ více než co jiného ukazovaly na blížící se volby.

Podobně dlouhá debata byla i kolem plánovaného prodeji pozemku v sousedství libereckého letiště, byť již v počátku bylo avizováno, že bod bude stažen a doprojednán v březnu. Ten chce od města Liberecký kraj pro svou záchrannou službu a městu nabízí dvě varianty: čtyři miliony nebo dva s tím, že město uzná, že jde o veřejný zájem.

Diskuzi se pak točila kolem toho, jak jsou dnes zastupitelé popotahováni po soudech za svoje rozhodnutí. Případů se ukázalo několik, zejména ten liberecký kde 23 zastupitelů sedm let čelilo soudní žalobě pro nevýhodný prodej pozemku, který za menšinovou cenu získal sponzor Bílých tygrů. Spousta sebelítosti a strachu o demokracii. Nicméně řešení je nasnadě: má-li někdo strach rozhodovat dle svého nejlepšího vědomí a svědomí a stát si za svým názorem i před zákony této země, nemusí do politiky chodit.

Se zákony České republiky si včera nedělal hlavu vlastenec  a jediný zastupitel za TOP 09, který již více jak 25 let kariérně žije ze své nedlouhé mise v Kuvajtu – František Gábor. Podle zákona se zastupitel musí jednání zastupitelstva účastnit. Ne tak ale František Gábor, který radši během jednání odjel bojovat s Ruskem a komunismem po boku Miroslava Kalouska do pořadu Michaely Jílkové v České televizi. Dokonce si na to, opět, vzal svoje vojenské maskáče. Ale něco dává tušit, že podobných legrací bude ještě dost. Ptáte se co? Krajské volby na podzim.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS poprvé představí svůj rozpočet na příští rok. A pro leckoho to nebude pěkné čtení, magistrát stojí
Dnes proběhne říjnová schůze libereckého zastupitelstva. Na pořadu bude několik třaskavých bodů. Opozice zřejmě bude grilovat koalici Starostů, ANO a ODS za její přístup
Březnové zastupitelstvo nevypadá nijak nabitě, ale i tak lze dnes očekávat, že se zastupitelé střetnou u některých bodů. Půjde zejména o osud oblíbeného veseckého
Vypadá to na body nabité a možná i emotivní jednání zastupitelstva. Na programu bude odevzdání projektu autobusového nádraží Libereckému kraji, otázka bazénů ve městě,