nášLiberec

Search

Jak to bylo se zakázkami na bazén a lázně

Vyšlo právě najevo, že rekonstrukce městských lázní na galerijní objekt bude stát veřejnou kasu o 42 milionů více, než jak se dušovali politici ze současného vedení, když poklonkovali z radnice pryč své někdejší spojence v čele s Janem Korytářem.

Pro aktuálnost tématu pokusíme se připomenout (článek vyšel původně v červnu 2011) část historie zakázek na lázně a bazén.

Laskavý čtenář nechť posoudí, zda jsou podezření z manipulací opodstatněná a obavy z budoucích postihů pro Liberec reálné a měl-li bývalý primátor pravdu, když je podepsat odmítl nebo zda byla v právu primátorka současná, která je hned z kraje svého působení podepsat neváhala.

Pokud se chceme podívat zejména na personální historii obou zakázek, které byly tak často skloňovány, když byl odvoláván primátor Korytář a další radní ze Změny pro Liberec, musíme se vrátit do historie. A to k prvním záměrům, které měly určit, na co měly být rozděleny stamiliony z fondů Evropské unie.

V Liberci, ještě v době, kdy byly Liberecký kraj i město pevně v rukou ODS, byla zamýšlena veliká akce – Centrum vzdělanosti Libereckého kraje (CVLK). Jednalo se o záměr sloučit pět libereckých středních škol do jednoho obřího objektu na Masarykově třídě. S tím nesouhlasil skoro nikdo, tedy kromě liberecké ODS a dceřiné společnosti firmy Syner, Investorsko inženýrská, a.s., která projekt připravovala.

Bývalé vedení Libereckého kraje, pod taktovkou ODS, utratilo za projektovou dokumentaci na stavbu Centra vzdělanosti Libereckého kraje 125 milionů korun, aniž by počítalo s jakoukoliv možností, že se tato „megaškola“ nakonec stavět nebude. Přitom projekt nebyl ani schválen krajskými zastupiteli. Projekt CVLK připravila Investorsko inženýrská, a.s., která i inkasovala oněch 125 milionů za projektovou dokumentaci na neschválený projekt.

Krajské volby v roce 2008 ale přinesly zlom, když vyhrála sociální demokracie, která již před volbami deklarovala, že CVLK prosazovat nebude. To se také stalo, když byla účast Libereckého kraje na projektu v červnu 2009 zrušena. Že CVLK nebude ale byla informace dostatečně známá již dávno před rozhodnutím zastupitelstva kraje. Ostatně už v té době primátor Liberce Jiří Kittner mluví do médií o alternativních projektech, posléze prosazených a schválených (bazén, lázně, muzeum tramvají).

Na libereckou radnici ovšem od března 2009 nastupuje muž z Investorsko inženýrské, a.s., Tomáš Hampl (nynější zastupitel za ODS a předseda liberecké stranické organizace). V únoru se Tomáš Hampl nechává vymazat z představenstva Investorsko inženýrské, a.s. (původně dceřiná firma Syneru) a několika dalších firem na ní napojených (většinou firmy s nedohledatelnými vlastníky, např. tzv. „firmy na klíč“).

Od 1.března 2009 nastupuje Tomáš Hampl na MML jako „specialista pro koordinace koncepčních záležitostí“ a vystupuje rovněž jako „asistent primátora“ Jiřího Kittnera. Od 1.5. 2009 je pověřen tajemníkem Markem Řeháčkem funkcí „Koordinátor dotací EU“. Tím je do konce května 2010, funkci po něm přejímá Michal Vereščák.

31.srpna roku 2010 rada města Liberce schvaluje výběrové řízení na projekty „Bazén“ a „Lázně“ členové komise VŘ byli: Jiří Kittner, Tomáš Hampl, Marek Řeháček, Michal Vereščák a Martina Bufková – Rychecká, jednatelka firmy Compet Consult, s.r.o. , tj. firmy, která byla městem zaplacena za realizaci výběrového řízení na lázně i bazén. Tato firma pro město dělá výběrová řízení velmi často, naposledy za její práci město dostalo pokutu 3 miliony korun od ÚOHS. Jednalo se o výběrové řízení, které tato firma zpracovala v rámci milionového tendru na nakládání s odpady.

Součástí výběrového řízení byly i smlouvy o dílo. Opět je nevypracovali právníci magistrátu, ale najatí advokáti. Vypracovat smlouvy o dílo dvěma advokátními kancelářemi (jedna smlouva na bazén, jedna na lázně) navrhl asistent primátora Jiřího Kittnera (ODS) a pozdější Koordinátor EU dotací, Ing. Tomáš Hampl (ODS), který, připomeňme, v roce 2009 přišel na radnici z firmy Investorsko inženýrská, a.s., kde působil jako člen představenstva.

Návrh smlouvy o dílo na zakázku „Revitalizace Městských lázní“ („Lázně“) pak skutečně vypracoval pro město Liberec JUDr. Zdeněk Holásek, jablonecký advokát a člen tamní ODS. Zdeněk Holásek byl dlouholetým členem dozorčí rady S group FACILITY MANAGEMENT, a.s. (dříve společnost Palác Syner), patřící pod S group holding (Syner). Doktor Holásek byl zároveň rovněž členem představenstva firmy Investorsko inženýrská, a.s. (stejně jako později Tomáš Hampl, který vypracování smlouvy Z.Holáskem navrhl), původně dceřiné společnosti firmy Syner.

Toto ale nejsou jediné vazby s advokáta Holáska s podnikatelským zázemím kolem společnosti Syner. V roce 2004 musel například ustoupit z pozice navrženého právního rozhodce mezi firmou Syner a Krajskou nemocnicí Liberec ve sporu o nedokončené traumatologické centrum za sídlištěm Kunratická, neboť byl „trvalým právním zástupcem firmy Syner“ , jak uvedli zástupci nemocnice. To ostatně uznala i druhá strana sporu.

Zdeněk Holásek dnes například zastupuje i bývalého libereckého tajemníka Marka Řeháčka ve věci „zlatého padáku“, tedy odměny na odstupnou ve výši 300 000 Kč, kterou mu schválila někdejší rada pod vedením ODS a kterou primátor Jan Korytář zrušil.

Návrh smlouvy o dílo na zakázku „Bazén – Liberec“ vypracovala JUDr. Hana Potůčková. Advokátka Potůčková byla v minulosti členkou dozorčí rady firmy Investorsko inženýrská, a.s. Do dnešního dne má například její firma adresu totožnou s firmou Investorsko inženýrská, a.s. na libereckém Starém městě. Následně byla zadána i kontrola těchto smluv. Nicméně kontrolu prováděli titíž advokáti, kteří smlouvy vypracovali – tedy ve věci zakázky „Revitalizace Městských lázní“ JUDr. Zdeněk Holásek a ve věci zakázky „Bazén – Liberec“ JUDr. Hana Potůčková.

Obě smlouvy jsou přitom, dle vyjádření Transparency International i dalších právníků skoro identické a samotné výběrové řízení obsahovalo, podle těchto expertýz, veliké nedostatky a rizika pro město. Mimo jiné to měl být malý pokles ceny, malý počet přihlášených firem, obsáhlá kvalifikační kritéria zužující seznam uchazečů, nevýhodné smlouvy, neošetřené riziko víceprací, firma na technický dozor známá spoluprací a nadstandardními styky s jedním uchazečů – tj. firma Investing CZ a její vztah se Synerem (její majitel půjde před soud z důvodu trestného činu pletichy při veřejném řízení, kterých se měl dopustit právě ve prospěch firmy Syner) atd…

Zakázku na renovaci městských lázní vyhrála firma Chládek a Tintěra a zakázku na dostavbu libereckého bazénu firma Syner. Antimonopolní úřad se v rekordně krátké době neztotožnil s podnětem, který mu zaslali Jan Korytář a Jaromír Baxa a nedlouho po nich, zřejmě pod tíhou argumentů Transparency International a právních kanceláří, i ČSSD a Liberec občanům. Kdo a za jakých podmínek zakázku realizuje i kdo na ni dohlíží, to je dnes především na současné vládnoucí menšinové koalici, která se opírá o tichou podporu ODS, při čemž nejvýraznějšími zastupiteli této strany v libereckém zastupitelstvu jsou bývalý ekonomický ředitel Syneru a exprimátor Liberce Jiří Kittner a jeho kolega, svého času člen představenstva Investorsko inženýrské, nástupce Jiřího Kittnera ve funkci předsedy liberecké ODS, Tomáš Hampl.

Subscribe
Upozornit na
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kontroverzní zakázka na revitalizaci městských lázní se opět vrací do hry. Ministerstvo financí udělilo městu Liberec pokutu ve výši necelých 7,2 milionu za to,
Po necelých třech letech se veřejnost dočkala dokončení konverze někdejších městských lázní pro potřeby Oblastní galerie v Liberci. Ambiciózní projekt od ateliéru SIAL pod
Policie v Pardubicích obvinila na konci minulého týdne osm lidí. Ve spolupráci s nejvyšší státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou je viní ze sjednání výhody a
Kontrola dotací na revitalizaci městských lázní, která proběhla na náš podnět (Jana Korytáře a Jaromíra Baxy), provází zásadní pochybnosti. První dva posudky, které nechal