nášLiberec

Search

Liberecká veřejnost byla vyzvána k zapojení se do boje s korupcí

Na šedesát lidí se v úterý 2. června sešlo v Liberecké krajské knihovně na konferenci s názvem „Je korupce závažný společenský problém, a pokud ano, existují jeho řešení?“. Během více než tříhodinové konference se lidé mohli seznámit se strategií vlády ČR v boji s korupcí, stanovisky a prací Transparency International či vyslechnout filosofickou přednášku na téma privatizace veřejného prostoru. Představitelé občanského sdružení Čmelák –SPP zde představili konkrétní výsledky své práce na poli boje s korupcí i klientelismem. Hlavně ale prezentovali svůj projekt Liberecká protikorupční koalice a vyzvali libereckou veřejnost do zapojení se do něj.

Konferenci samotnou odstartovaly dvě krátké přednášky Transparency International na témata „Co je to korupce aneb nejde jen o úplatky“ a „Prorůstání organizovaného zločinu do politiky a veřejné správy“. David Ondráčka, ředitel Transparency International, zdůraznil zejména rozdíl mezi proklamovaným bojem proti korupci a následnou realitou, která je často přímo opačná.

Zástupci Ministerstva vnitra České republiky představili protikorupční strategii vlády a filosof, vysokoškolský učitel zdejší TUL Václav Umlauf přednesl úvahu s názvem „Korupce jako norma společenského života“, která se setkala s velkým ohlasem.

Redaktor serveru www.nasliberec.cz , Jaroslav Tauchman, uvedl jako modelový příklad problematického nakládání s veřejným majetkem, případ anonymní, ale na zdejší politiky napojené, liberecké firmy Iberus, která privatizuje významné městské nemovitosti a žádá o veřejné dotace v řádu desítek milionů.

V závěru vystoupil vedoucí o.s. Čmelák-SPP, Jan Korytář a představil projekt Liberecká protikorupční koalice a možnosti, jak se do něj zapojit. Na základě vlastního know-how, ale i studia materiálů, konzultace s odborníky a dobrých příkladů odjinud bude naše sdružení v rámci tohoto projektu, mimo jiné, připravovat:


– Protikorupční audit jednotlivých stran i kandidátů, kteří budou kandidovat do libereckého zastupitelstva.

– Ucelenou protikorupční strategii. Ta má obsahovat prvky a záruky pro transparentní rozhodování volených orgánů, informační politiku, hospodaření, veřejné zakázky, vnitřní kontrolu, veřejné obchodní společnosti i odpovědný systém možnosti stížností.

Na vypracování protikorupčního auditu i strategie spolupracuje dlouhodobě Čmelák-SPP zejména s organizacemi jako je Transparency International Česká republika či Oživení, o.s. Vítáme nicméně každou podanou ruku.

Vyzváni ke spolupráci byli rovněž občané, kandidáti do zastupitelstva, aktivisté, osobnosti, podnikatelé, instituce, neziskové organizace, firmy, kdokoliv, kdo by se chtěl na změně společenského klimatu v našem městě podílet.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Převolební zákony v Libereckém kraji jsou skutečně železné. Na posledním předvolebním jednání zastupitelstva schválili politici Libereckého kraje nákup horského hotelu na Ještědu. Podobný slib
Náš Liberec v týdnu informoval o podmínkách, za jakých si město pronajímá od SYNER Group prostory pro úředníky v jejím sídle S Tower. Ačkoliv
Příležitost, jak shánět evropské peníze a opravovat a stavět z nich městské byty pro Liberečany, za posledních let trošku usnula. O nápravu se nyní
Liberecký kraj znovu deklaruje svou snahu o záchranu horského hotelu a vysílače na Ještědu. Nicméně se tak děje zpravidla před volbami a výsledek
Korupce je závažným celospolečenským problémem, který zasahuje a ovlivňuje všechny vrstvy společenského života. Pokud jste se setkali s korupčním jednáním nebo třeba „jen“ s netransparentním jednáním státní správy či samosprávy, ať už ze strany politiků nebo úředníků, můžete nám to napsat prostřednictvím tohoto formuláře. My se Vaším podnětem budeme zabývat a dáme Vám zpětnou vazbu.