Jan Korytář na sudetoněmeckém sjezdu v Augsburgu: hledejme společná řešení

Během uplynulého víkendu se v bavorském Augsburgu, který je partnerským městem Liberce, konal sjezd Sudetoněmeckého landsmanšaftu. A Liberec zde měl své pozvané zástupce v čele s náměstkem primátora Janem Korytářem. Téma sudetských Němců bývá palčivé i dnes, více jak 70 let po jejich vysídlení. Na dojmy ze sjezdu jsme se proto Jana Korytáře zeptali přímo.

O víkendu jste se zúčastnil sjezdu Sudetoněmeckého Landsmanšaftu. První otázka je jasná: Proč?

Z několika důvodů. Na město dorazila oficiální pozvánka, cestu jsem spojil s dalšími jednáními, mohl navštívit partnerské město Augsburg a setkat se se zdejším primátorem a obecně i proto, že mi přijde dobré setkávat se a mluvit spolu. Také jsem si chtěl udělat obrázek sám přímo na místě, co to vlastně ty Sudetoněmecké dny jsou.

Jel jste tam jako zástupce Liberce? Může taková aktivita městu nějak pomoci?

Ano, jel jsem tam po dohodě s kolegy jako zástupce města, nebyla to soukromá cesta. Přímo na místě proběhlo asi deset schůzek, mimojiné došlo i na naše jednání s teplárnou a MVV. Mnozí kritici této cesty by byli asi překvapeni, kdyby zjistili, jak vstřícní jsou například sudetští Němci z krajanské skupiny Reichenberg, kteří mají k našemu městu citový vztah stejně jako my, co jsme se zde už narodili. Je škoda těchto kontaktů nevyužívat.

Jednání ve Zlatém sále augsburgské radnice na téma kultura 2017

Měl jste na sjezdu nějaký projev? O čem byl?

Projev jsem neměl, ten měl za českou stranu pouze vicepremiér Bělobrádek. Vystoupil jsem ale aktivně na dvou panelových diskusích, které probíhaly v pracovní atmosféře. Jen některé otázky z pléna byly trochu pichlavé. Jeden z dotazů zněl trochu inkvizitorsky, zda vím, kolik je v Liberci aktuálně Němců. Na to jsem odpověděl, že nevím, stejně jako nevím, kolik zde žije Romů, Židů či Vietnamců. Většina přítomných odpověď pochopila a potleskem dala najevo, jaké hodnoty společně vyznáváme a k čemu se už nechceme vracet. Stejně tak na výtku, že je v Liberci málo nápisů, popisků apod. v němčině, jsem poněkud překvapenému tazateli odpověděl, že stejně tak je tomu v Augsburgu s češtinou… Šlo mi o to bourat jednostranné pohledy a ukázat, že hledání společných řešení je více než jednostranná kritika.

Jaká je atmosféra na sjezdu? Jaký je váš hlavní dojem?

Po pravdě řečeno mě to překvapilo, šlo o uvolněnou atmosféru, s často znějící češtinou, z ČR zde bylo odhadem několik set lidí. Pravděpodobně to bylo v minulosti jinak, zaznívaly bojovné a nepřátelské projevy a příjemné to asi nebylo, dnes je ale, bohudík, už jiná doba. Dnes je to respektovaná kulturní akce, které se účastní mnoho osobností politického i společenského života (na hlavní fotografii článku jsou zástupci Liberce náměstek Jan Korytář a zastupitel Jiří Čeček spolu s  bavorským premiérem Horstem Seehoferem – pozn.red.).

Svůj stánek mělo v Augsburgu i město Liberec

Nelze tam vycítit nějaké náznaky po revizionismu? Snaha o jiný výklad tragických událostí 20. století?

Je to úplně stejné jako na naší straně. Na obou stranách hranice najdete lidi, kteří vidí jen svoji pravdu, většina je ale těch, co si uvědomují, že skutečnost je složitější, křivdy se děly z obou stran, byt v různé míře a intenzitě. Blízký je mi názor, který zastávala většina lidí, se kterými jsem mluvil – na minulost nesmíme zapomenout, ale nemá cenu se v ní také neustále rýpat, pojďme se více dívat do budoucnosti a přemýšlejme o tom, jak můžeme spolupracovat a co můžeme udělat proto, aby se hrůzné činy z minulosti už neopakovaly.

Sudetští Němci deklarovali, že se vzdávají všech majetkových i jiných nároků, což byl desetiletí pilíř jejich programu. Jaký je tedy jejich program dnes?

To celkem jasně deklaroval Bernd Posselt. Jeho projev na setkání byl podle mě nejlepší ze všech, byl vyvážený, s jasně deklarovanými evropskými hodnotami a v duchu nikoliv útočném, ale hledajícím porozumění a prostor pro spolupráci. Hlavní myšlenka, že sudetští Němci mohou být určitým mostem mezi různými národy, třeba mezi Němci a Čechy, je sice vlastně jednoduchá, ale zatím nedoceněné a nenaplněná.

Neformální jednání během sjezdu. Na snímku zástupci Liberce náměstek primátora Jan Korytář a zastupitel Jiří Čeček a primátor Augsburgu Kurt Gribl

Víte, že dnes, v době rostoucího populismu i nacionalismu, vám podobné politické kroky moc bodů nepřidají…

Politika ale není jen sbírání bodů, je to také prolamování ledů, prosazování nových pohledů, často běh na dlouhou trať. Jsme naštěstí již tolik let od poslední války, že názor, že sudetští Němci jsou pro nás nějaké ohrožení, již není názorem dominantním a bude i nadále slábnout. Snad k tomu přispěla i moje cesta.

Subscribe
Upozornit na
34 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Projekt Garantovaného bydlení má za sebou první rok fungování, ptáme se proto jeho ředitele Roberta Pradeho na průběh tohoto roku.
Bydlení se dnes, více než po třiceti letech fungování svobodného trhu, stává neustále naléhavějším problémem pro stále větší část společnosti. Do sociální pasti, která
V českém zákonodárství se letos udál jeden významný krok, který by mohl pomoci boji s korupcí, která českou společnost stále svazuje a táhne ke dnu. Na
Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody slaví v těchto dnech 30. výročí od svého založení. Od té doby rozdělila na pomoc životnímu prostředí přes 32