Vítězství rodičů i nakouknutí do kuchyně evropských projektů

Včerejší zasedání libereckého zastupitelstva mělo třicet bodů k projednání, ale dominovaly mu ve finále jen tři. Rodiče dětí ze ZŠ Ještědská dosáhli svého a problematická ředitelka Andrea Gardoňová nakonec rezignovala. Další dva stěžejní body jednání spolu úzce souvisely a týkaly se, jak jinak, obrovských finančních problémů, ve kterých se město po téměř dvacetileté vládě ODS nalézá. Zastupitelstvo nakonec schválilo, že dá do zástavy Tipsport arénu a si vezme revolvingový úvěr na dofinancování IPRM projektů. A právě v ten moment se ukázalo, jak to možná bylo a je s evropskými stamiliony v Liberci naplánováno..

Hned v začátku oznámila primátorka Martina Rosenbergová, že ředitelka ZŠ Ještědská Andrea Gardoňová (kandidátka Liberce občanům) se rozhodla rezignovat. To vyvolalo nadšení u desítek přítomných rodičů, kteří na zastupitelstvo dorazili. K rezignaci ředitelku dovedla nakonec i zpráva České školní inspekce, která kritizovala její autoritativní počínání. Její styl jednání i svévolné rušení tělocviku vyvolalo již v září masové protesty rodičů a dalo za vznik petici za její odstoupení, kterou podepsalo přes 700 lidí. Vedením školy byla pověřená její dosavadní zástupkyně.

Debatu rovněž vyvolalo rozpočtové opatření, které předložil ekonomický náměstek Jiří Šolc z Liberce občanům. Opozice mu vyčítala, že jen přesouvá problematické finanční plnění do příštích let a navíc nepočítá s variantou, že město přijde o nemálo desítek milionů v rámci pokut za zastavení budovy Uranu nebo předražení městských lázní. Náměstek Šolc argumentoval, že nemůže jinak, že v investičních akcích město musí pokračovat. Nicméně minimálně v případě zdlouhavé rekonstrukce Soukenného náměstí, kterou si vyvzdorovala firma Syner a jejíž užitek je minimálně diskutabilní, se město bez odporu podvolilo nátlaku investora. Jsme ostatně v Liberci..

U otázky lázní se již předtím stihlo vedení města s opozicí pohádat. Dnes, když posudky na lázně ukazují, že stavba je předražená až o 60 milionů, svaluje, podle některých právem, vedení Liberce vinu i někdejšího primátora Korytáře a Změnu pro Liberec. Jan Korytář a jeho kolegové odsouhlasili výsledky výběrového řízení, ale na základě dalších právních a odborných posudků odmítli nakonec smlouvy podepsat. To je stálo místo ve vedení. Nyní prý nesou stejný podíl viny.

Smutná role v tomto sporu připadla druhdy oblíbenému občanskému aktivistovi, dnes profesionálnímu politikovi, náměstku Jiřímu Rutkovskému. Ten ještě na jaře 2010 autoru těchto řádek do očí tvrdil, že zakázky na lázně a bazén mohou kvůli tomu, jak účelově byly připraveny, Liberci přinést obrovské problémy. Použil přitom daleko peprnějších, ale o to výstižnějších termínů, kterými čeština disponuje. Dnes tvrdí, že jeho názor je za celou dobu konzistentní, že zakázky vždy  považoval za bezproblémové. Politika, moc a hlavně spojení s mocnými jsou velké čarodějky…

Stěžejními body celého včerejšího jednání byl pak revolvingový úvěr a zástava Tipsport arény.  Vedení města tak spolu s ODS schválilo přijetí revolvingového úvěru na 150 milionů se sazbou 4,6 % od Equa Bank a zároveň bude za tento úvěr ručit Tipsport arénou. Městu přitom  hrozí, že při neschopnosti splácet úvěr o arénu v hodnotě necelých 700 milionů nakonec přijde. Z tohoto důvodu, jako výraz nesouhlasu s městskou politikou, odstoupila z orgánů Sportovního areálu Liberec, kam aréna patří zastupitelka Věra Skřivánková (nezávislá za KSČM) a Jiří Šulc (nezařazený, zvolen za VV).

Jak vyplynulo z několika hodinové diskuse k těmto bodům, bude město nakonec primárně investovat do velkých projektů (lázně, bazén, Muzeum tramvajové dopravy a Centrum aktivního odpočinku) a může se také stát, že na malé projekty jako opravy tělocvičen, hřišť nebo kina Varšava se nakonec nedostane. Vedení města a ODS zase argumentují, že pokud by se projekty nedofinancovaly, nešlo by žádat i na ty ostatní.

 Radost z toho výsledku budou mít ti, kteří tyto projekty připravovali a zejména stavební firmy, které se na nich podílely a podílet budou. Skoro to vypadá, jako by současné vedení města pokračovalo v letité liberecké tradici, kdy se o veřejných prostředcích rozhodovalo v kanceláři jedné stavební firmy a její investorské a inženýrské dceřinky.

Ke koloritu zastupitelstva přispělo i zatvrzelé mlčení Milana Šíra z ČSSD, který odmítá sdělit, kolik bere v TSML, kde mu bylo jeho spolustraníky vytvořeno místo náměstka. Jeho kolega Lukáš Martin zase nechtěl říct, jaká povinnost mu znemožnila zúčastnit se konference o evropských dotací s libereckými občany. Opoziční zastupitelé (konkrétně Jan Korytář ze Změny) prý není policie, aby jí musel odpovídat na věci jako je náplň práce. Doufejme, že pokud se třeba v někdy v budoucnu bude policie pana náměstka chtít na něco zeptat, bude alespoň  k ní sdílnější.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Včerejší zastupitelstvo se protáhlo až do půlnoci. A stačilo projednat sotva půlku bodů. Nicméně byla přijata klíčová rozhodnutí – město Liberec odsouhlasilo záměr privatizovat
Listopadové zastupitelstvo bude vyčerpávající. Jednak je na pořadu 42 bodů k jednání, ale zejména půjde o jejich důležitost. Klíčovými body bude schválení záměrů prodat
V říjnovém zastupitelstvu bude jedním z hlavních projednávaných problémů situace kolem libereckých lázní, čerpání evropských fondů, potažmo celá nelehká ekonomická situace vůbec. Kdysi bohaté
Předvolební zastupitelstvo má být tiché a mírné. Dokonce na začátku padaly návrhy (Milan Šír – ČSSD), aby bylo zrušené úplně. Asi proto, že se