Řádné lednové zastupitelstvo – na co půjdou a nepůjdou evropské miliony, kdo se nebaví s lidmi a proč

Ačkoliv letošní řádné jednání libereckého zastupitelstva trvalo „jen“ něco přes šest hodin (minulý týden na mimořádném zasedání o územním plánu jednali zastupitelé 17 hodin), rozhodně nepatřilo k těm klidnějším. O největší rozruch se postaral seznam projektů, které mají být dotovány z Evropské unie i způsob, jakým vedení města tento seznam připravuje a jak jej projednává s libereckými občany. Evropské stamiliony jsou velké sousto, ostatně stály i za odvoláním primátora Korytáře, proto i včera budily emoce.

Na začátku jednání si ovšem vyslechlo vedení nepříjemnou pravdu od zástupců občanské iniciativy Je čas nemlčet. V rozporu s ujišťováním o tom, jak současná liberecká vláda přeje občanům a jeho aktivitám, odmítla redakční rada radničního zpravodaje uveřejnit pozvánku na akci této iniciativy. Je čas nemlčet totiž stojí za svým jménem a k nepravostem, které se v Liberci dějí, nemlčí a snaží se je pojmenovat pravým jménem. Takže opět známá situace: podpora občanské společnosti ano, ale „vodsaď podsaď“, jo …

Město předložilo i nové zásady prodeje nemovitostí. Realita už o to sama volala, v Liberci se například dosud prodávaly pozemky za ceny z roku 2002 a nikomu to nevadilo. Po urgenci opozice (Změna pro Liberec – ZpL) se tak konečně stalo, ovšem i k tomuto bodu proběhla výměna názorů. Zastupitelům například vadilo, že poslední verzi schválila rada města, aniž by jej nechala projít komisí pro privatizaci městského majetku, což je dle některých zastupitelů (včetně samotných členů rady) v rozporu s vlastními předpisy. Podle některých z řad ZpL i ODS nové zásady přinesou zbytečné protahování prodeje.

Jak bylo řečeno, nejdelší a nejostřejší diskusi s sebou přineslo odsouhlasení seznamu projektů, které mají být podpořeny v rámci Integrovaného plánu rozvoje města (IPRM), pojmenovaného Atraktivní a kvalitní život v Liberci. V rámci tohoto programu má do Liberce přijít 540 milionů, ovšem některé projekty již dostaly přednost a mají „své jisté“, jako například vybudování kongresového centra za 60 milionů (celkem ovšem 120 milionů z evropských peněz) v objektu kostela sv. Máří Magdalény, který patří anonymní firmě Iberus a kterou zastupuje vícekrát stíhaný exzastupitel za ODS Jiří Zeronik.Takže rozdělovaná částka je již podstatně nižší.

Ostrou kritiku z řad opoziční Změny pro Liberec sklidil způsob, jakým si rada vytvořila seznam doporučovaných projektů. Podle zástupců ZpL to udělala naprosto svévolně, aniž by respektovala hodnocení externích hodnotitelů a už vůbec, aniž by se pokusila znát názor občanů. Sama Změna pro Liberec minulý týden uspořádala na vlastní debatu v liberecké knihovně, kde uspořádala pro cca 70/80 přítomných lidí anketu, které projekty si ve městě přejí a které ne. Když tímto zastupitelé Změny argumentovali, byli vysmáni, cože je to za průzkum. A to jak ze strany ČSSD, Věcí veřejných, tradičního spojence ODS Davida Václavíka z Liberce občanům i od samotných občanských demokratů, kteří v minulosti i na stránkách novin prosluli sami svou nadutostí a arogancí (Kittner, Červinka).

Nicméně zůstává pravdou, že se vedení města (natož pak jeho opozičně smluvní partner ODS) ani nepokusilo podobnou anketu udělat. Dokonce k „projednání s občany“ sáhlo až po vlastní zmíněné debatě Změny pro Liberec v knihovně, kde padlo (a v novinách taky), jak město na své občany kašle. Proto vedení radnice honem rychle uspořádalo den před zastupitelstvem (čtvrtek) také debatu (středa), na kterou občany pozvalo dokonce už v úterý. Podle toho to také vypadalo. Přišlo sotva 40 lidí, po odečtení politiků, samotných žadatelů a novinářů, tam bylo zhruba 10-15 „normálních“ občanů.

Celý spor okolo seznamu projektů se nesl v tom, že opozice navrhovala, aby tam bylo více levnějších projektů (školní hřiště, tělocvičny, expozice v muzeu, místa pro volný čas..) oproti jen těm velikým, kterých se může uskutečnit jen pár. To byl také spor například u Muzea tramvajové dopravy, které má vzniknout na Masarykově třídě v prostorách bývalých LVT. Ne, že by se tento projekt nelíbil zastupitelům napříč politickým spektrem, ale byl opozicí považován za velice drahý (tvoří zhruba pětinu zbylé částky – přes 90 milionů s DPH). Marně argumentovali, ve shodě s občany – většinou rodiči dětí, katastrofálním stavem školských tělocvičen, hřišť a volnočasových ploch od Ruprechtic po Doubí, které tu zůstaly po dvaceti letech vlády jedné strany.

Seznam byl nakonec odsouhlasen a dostala se tam například i rekonstrukce Svijanské arény, kterou má na příštích téměř dvacet let pod koncesní smlouvou pronajatou firma S group facility management (Syner). Peníze z EU tedy budou zřejmě v nemalém (nejdražší z projektů za cca 117 milionů bez DPH) investovány do místa, na kterém bude vydělávat firma, jejíž napojení na zdejší politiky Liberec nechvalně proslavilo daleko za jeho hranicemi. O tom, jak město „nedotuje“ Bílé tygry patřící majitelům Syneru si můžete přečíst v rozhovoru Jaromíra Baxy pro MF Dnes.

Pro úplnost je třeba dodat, že straně vedení města (proti návrhům Změny pro Liberec – jako např. hlasovat o každém projektu zvlášť) stál (stejně jako na „rychlé“ středeční debatě) i manažer evropských projektů na liberecké radnici – úředník/politik Michal Vereščák. Ten v minulosti vsoupil do povědomí veřejnosti svým přátelstvím s představiteli ODS (J.Kittner) a svou kandidaturou do Poslanecké sněmovny v ČR za ČSSD a vlastní statisícovou kampaní, kdy odmítl sdělit, kdo mu oněch cca 400 tisíc na kampaň dal. Vlastní ČSSD jej z kandidátky, v obavě z vytvoření dalšího přeběhlíka á la Melčák a Pohanka, vyškrtla.

Rušno bylo i ohledně plánované výstavby nového vstupu do ZOO na konečné v Lidových sadech. Zde se pokoušela přesvědčit zastupitele předsedkyně o.s. Staré město Liberec Alena Dvořáčková i její syn. Marně. Projekt, který zásadně a navždy změní tvář tolik oblíbeného místa Lidových sadů, byl odsouhlasen.

Debatovalo se i ohledně Lesního koupaliště. Pro citlivost tématu, která vyplula v posledních týdnech na povrch (mimo jiné i v diskuzích na našem webu) i pro skutečnost, že v horském prostředí Liberce není tolik příležitostí ke koupání, bylo dohodnuto, po poradě klubů, smírčí řešení a to, že projekt bude ještě diskutován. Snad se i konečně vedení radnice odhodlá k tomu, aby mezi občany města udělala nějaký průzkum a zjistilo tak, co si lidé přejí a co ne.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Včerejší zastupitelstvo se protáhlo až do půlnoci. A stačilo projednat sotva půlku bodů. Nicméně byla přijata klíčová rozhodnutí – město Liberec odsouhlasilo záměr privatizovat
Listopadové zastupitelstvo bude vyčerpávající. Jednak je na pořadu 42 bodů k jednání, ale zejména půjde o jejich důležitost. Klíčovými body bude schválení záměrů prodat
Včerejší zasedání libereckého zastupitelstva mělo třicet bodů k projednání, ale dominovaly mu ve finále jen tři. Rodiče dětí ze ZŠ Ještědská dosáhli svého a
V říjnovém zastupitelstvu bude jedním z hlavních projednávaných problémů situace kolem libereckých lázní, čerpání evropských fondů, potažmo celá nelehká ekonomická situace vůbec. Kdysi bohaté