Kde skončily nemovitosti města směněné skrze akciovku SAJ? A proč to nezajímá soud?

Soudce krajského soudu v Liberci minulý týden osvobodil tři bývalé vrcholné liberecké politiky odpovědné za hospodaření městské akciové společnosti Sportovní areál Ještěd (SAJ).

Závěry soudu první instance je nutné respektovat. Stejně ale je nutné uvést pravdivé skutečnosti a souvislosti, které celý případ provázejí. Zejména to, kde nemovitosti určené pro SAJ, ve finále skutečně skončily.

Liberecký soudce Petr Neumann uvedl (volně citováno), že u probíraných obchodních transakcí chybí „subjektivní stránka“, že nelze dokázat, že by se obžalovaní sami obohacovali a dokonce, že se žalobcům nepodařilo prokázat souvislost mezi subjekty, které původně městské nemovitosti získaly a mezi samotnými žalovanými.

Jaké je ale realita? Drtivá většina směňovaných nemovitostí, která měla sloužit SAJ nakonec  skončila u podnikatelských subjektů nebo jedinců, kteří jsou buď přímo nebo přes své nejbližší rodinné příslušníky zcela jasně a prokazatelně spojeni s obžalovanými, respektive s bývalým náměstkem primátora Ing. Pavlem Krenkem (ODS) a zastupitelem Jiřím Zeronikem (tehdy ODS), kteří byli zároveň čelnými funkcionáři SAJ.

U koho tedy končil majetek? Vedle mediálně známé směny obrovského majetku za kiosek bez pozemku Mošner, to jsou:

Ing. Andrea Hoffmannová – v jejím vlastnictví skončila parcela na Husově ulici, kterou prodala následně za 4,2 milionu korun. Tu získal směnou její otec Karel Vaniš, když na Ještědu koupil parcelu za cca 120 tisíc Kč, jejíž získání navrhoval Pavel Krenk, a to i v době, kdy ještě nebyla ve vlastnictví K.Vaniše. Dále byt na Masarykově třídě, v rámci směny za Mošner (prostředníkem Pavel Cvach) za 595 tisíc. Manžel A.Hoffmannové Vítězslav figuroval či figuruje s Jiřím Zeronikem nejméně v čtyřech společnostech, včetně Geotermální energie pro občany, kterou nyní prošetřuje policie.

Maximo Reality/Pavel Cvach – nemovitosti ve Vesci, na kterých firma tržila cca 1,8 milionu korun, dva byty na Masarykově třídě. Pavel Cvach dnes figuruje ve firmě Zámecké uhlí, kde je třetinovým dílem majitelem, stejně jako někdejší firma Jiřího Zeronika (dnes je jednatelem, firma napsaná na jeho ženu Lucii). Cvach v minulosti figuroval ve firmách svázaných s Pavlem Krenkem.

V březnu 2014 se Maximo Reality přejmenovalo na Medical Furniture PZ (adresa i IČO zůstaly), kde je jediným jednatelem Jaroslav Choutka, výkonný ředitel Controll Invest (firma administrující SAJ,jednatel P.Krenk), patřící pod anonymní firmu Formark Limited Productions, kam patří i Personnel Welfare, firma tehdy spravující služby na Ještědu, kde je jednatelem Pavel Krenk. Choutka působí i jako člen dozorčí rady Ypsilon Golf Liberec, kde má čtvrtinový podíl Pavel Krenk.

Villa Jánské lázně – nemovitosti na Bucharce na Ještědu. Anonymní firma, kde v představenstvu figuruje Pavel Krenk.

Personnel Welfare – nemovitosti Na pláních. Společnost spravující gastroslužby na Ještědu, kde je jednatelem Pavel Krenk.

Je tedy skutečně náhoda, že všechny tyto nemovitosti, které měly sloužit Sportovnímu areálu Ještěd, skončily u osob či firem přímo spojenými s obžalovanými libereckými politiky a funkcionáři SAJ? To soud tyto souvislostí skutečně nevidí nebo snad nejsou podstatné?

„To, jakou měrou soud pominul zjevné indicie a skutečnosti, je pro nás šokující. Podle této logiky by se obžalovaní, a to v každém případě – nejen u SAJ, buď museli přiznat, nebo majetky psát přímo na sebe, což samozřejmě nikdo neudělá“, říká Jaroslav Tauchman, člen KPKP, podavatel trestního oznámení z jara 2009.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne
Zanedbané střední školství řeší vedení Libereckého kraje pět minut po dvanácté. Především v Liberci je kapacita gymnázií naprosto nedostatečná. Hejtman Půta tak pod tlakem kritiky