Otevřený dopis primátoru Liberce Jaroslavu Zámečníkovi

Vážený pane primátore,

s obavami sledujeme zprávy o plánované rekonstrukci mostů na průtahu I/35 Libercem. Ulice našeho města jsou už dnes zahlceny osobní automobilovou dopravou a chybí v nich místo pro bezpečný pohyb a trávení času.

Je nám jasné, že rekonstrukci mostů již nelze dále odkládat a že bude nutné svést dopravu z průtahu do ulic města. Období, které nás čeká, bude dlouhé a náročné. Bude však náročné nejen pro automobilisty, pro které jistě už nyní připravujete řadu dopravních opatření, ale i pro ty ostatní.

Apelujeme proto na Vás a na vedení města Liberce:

Nezapomínejte prosím na chodce, cyklisty a lidi cestující městskou hromadnou dopravou. Naopak, podpořte je, aby ve výsledku co nejvíce lidí rádo využilo jiný způsob dopravy než automobil. Domníváme se, že pokud má uzavírka průtahu trvat 1,5 roku, je to zároveň velká příležitost vyzkoušet nové věci a třeba i oprášit to, co se osvědčily v minulosti.

Ulice, které uzavírka pravděpodobně postihne nejvíce, budou ul. Milady Horákové a ul. Vratislavická. Je potřeba zajistit, aby tyto ulice zůstaly průjezdné pro autobusy a cyklisty. Navrhujeme proto tato konkrétní opatření:

  1. a)Zřídit vyhrazený jízdní pruh pro autobusy a cyklisty ve směru Rochlice – centrum, minimálně v ulici Milady Horákové, nejlépe však i v ulici Vratislavická. Lze k tomu dobře využít existující cyklopruh a parkovací pás.
  2. b)Posílit frekvenci autobusových spojů do Rochlice a do Vesce/Doubí.
  3. c)Oslovit společnosti provozující sdílená kola a obnovit bike-sharingové služby v Liberci.
  4. d)Požádat společnosti Lime a Bolt provozující elektrické koloběžky, aby posílily své služby na trasách Rochlice-centrum a Vesec/Doubí-centrum.

Věříme, že i Vy chcete pro občany našeho města plynulejší a ekologičtější dopravu a že tyto návrhy pomůžete prosadit.

S přátelským pozdravem,

členové spolku Rodiče za Klima Liberec

Subscribe
Upozornit na
18 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne
Zanedbané střední školství řeší vedení Libereckého kraje pět minut po dvanácté. Především v Liberci je kapacita gymnázií naprosto nedostatečná. Hejtman Půta tak pod tlakem kritiky