Greenpeace: Bezcenná smlouva o dole Turów se přiblížila. Polsko ji stejně dodržovat nebude

Jednání Česka a Polska o dole Turów se včera protáhla až do nočních hodin a ministr životního prostředí Richard Brabec uvedl, že se schyluje k mezistátní dohodě. Podle organizací Greenpeace a Frank Bold jsou taková prohlášení předčasná. V situaci, kdy Polsko pohrdá rozhodnutím soudu a odmítá platit sankce za pokračující ilegální těžbu, nemá Česká republika žádnou záruku, že by Polsko svým závazkům dostálo. Například i proto, že o porušení česko-polské smlouvy by měl podle dřívějších vyjádření opět rozhodovat Soudní dvůr EU, jehož autoritu Polsko v současnosti okázale ignoruje.

Lukáš Hrábek z Greenpeace říká:
“Říkali jsme, že nám Polsko v otázce dolu Turów nevyjde vstříc a že jedinou cestou je žaloba k evropskému soudu. Čas nám dal za pravdu. Říkali jsme, že pokuty za ilegální těžbu jsou příliš nízké a že je Polsko nebude platit. Neplatí je a těží dál. Nyní říkáme, že Polsko žádnou mezistátní dohodu s Českou republikou dodržovat nebude a že touhu vyřešit problém dolu Turów předstírá. A na naše slova opět dojde. Čeští politici musí být slepí nebo naivní, že hereckému výkonu polských představitelů věří a že jsou dokonce ochotní smlouvu vyjednávat za zavřenými dveřmi i po nocích, aby se stihla upéct do voleb. Za současného stavu je smlouva jen cárem papíru, který nic neznamená.”

Kristína Šabová, právnička Frank Bold, říká:
“Než se uzavře jakákoli dohoda, Polsko musí Česku ukázat, že pro něj zákony platí a že je schopné české území od těžby skutečně ochránit. Jaké má ČR od Polska garance, když už řadu měsíců odmítá plnit rozhodnutí Soudního dvora EU? Přestala vznikat na českém území škoda? Bez těchto odpovědí nemůže být uzavření smlouvy v zájmu ČR, kterým je česká vláda vázána.”

Organizace Greenpeace i Frank Bold dlouhodobě kritizují netransparentnost současného vyjednávání. Na podmínky, které se česká strana snaží vyjednat, platí informační embargo, a není tak jasné, zda nejsou příliš měkké či zda z nich česká strana Polsku neustupuje. Žádost o informace o vyjednávané smlouvě, kterou organizace Greenpeace podala, ministerstvo životního prostředí odmítlo a na podané odvolání už v zákonné lhůtě ani neodpovědělo.

Důl Turów odvádí vodu z českého území a v současnosti se prohlubuje a rozšiřuje směrem k českému území na základě kontroverzního povolení, které Česká republika napadla letos v únoru žalobou u Soudního dvoru EU. Soud poté v květnu vydal předběžné opatření, které nařídilo Polsku těžbu zastavit. Polsko ale odmítlo rozhodnutí poslechnout. Česká republika navrhla, aby Polsko za každý den ilegální těžby platilo 5 milionů eur, Evropský soud nyní v září uložil Polsku sankce ve výši půl milionu eur denně. Polsko je odmítá platit. Hlavní líčení v česko-polském sporu o důl Turów je naplánováno na začátek listopadu.

Kvůli pokračující těžbě klesly hladiny spodních vod v ČR na dvojnásobek hodnoty, s níž Polsko v procesu vyhodnocení dopadů těžby operovalo až pro rok 2044. Čeští experti zároveň potvrzují, že podzemní bariéra nemůže české území od dalších škod ochránit a že pokud se něco zásadně nezmění, tisícovkám místních obyvatel dojde voda. Polsko ale i tak vznik škod na českém území stále popírá a přijetí opatření odmítá.

Tisková zpráva Greenpeace

Subscribe
Upozornit na
32 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne
Zanedbané střední školství řeší vedení Libereckého kraje pět minut po dvanácté. Především v Liberci je kapacita gymnázií naprosto nedostatečná. Hejtman Půta tak pod tlakem kritiky