Jak Starostové upekli s ANO a ODS dort pro Syner

Minulý týden schválila přes protesty Změny pro Liberec koalice Starostů, ANO a ODS podporu ve výši 10 milionů Kč pro soukromou firmu Sport Facility Management s. r. o. ze skupiny S Group (Syner), která má od města v dlouhodobém pronájmu Arénu a přilehlá sportoviště. Tato firma se tak stala první, které radnice pomohla, zatímco většina ostatních firem, živnostníků či neziskovek si musí pomoci sama. Změna pro Liberec považuje takovéto jednání za nepřijatelné a výsměch obyčejným lidem, kteří nemají konexe jako S Group.

Jako Změna jsme schválení podpory zabránit nemohli, jsme v zastupitelstvu v menšině. Připravili jsme proto alespoň několik doplňujících usnesení, žádné ale koalice neschválila. A co jsme chtěli prosadit, když už má S Group dostat od města 10 milionů?

1. Aby si město vyjednalo přístup do účetnictví SFM dva roky zpětně a konečně se dozvědělo, jak jsou Aréna a okolní Sport park pro S Group výdělečné.

2. Navrhli jsme, aby se pomoc změnila z přímé platby alespoň v dlouhodobou půjčku.

3. Navrhli jsme, aby město alespoň zřídilo ve stejné výši 10 milionů a za stejných podmínek fond pomoci pro další organizace ve městě, které jsou také postižené výpadkem příjmů.

4. Chtěli jsme, aby se vlastník SFM, tedy S Group, podílel na krytí ztráty alespoň z 50%.

Ani jeden z těchto našich návrhů koalice Starostů, ODS a ANO neschválila.

Změna pro Liberec již od roku 2010 dlouhodobě usiluje, aby prostředky města sloužily k rozvoji našeho města a ne k podpoře vybraných firem, s úzkými vazbami na politiky. Nemáme žádné politiky obviněné z korupce, vždy hájíme a prosazujeme veřejný zájem.

Za dva roky budou v Liberci nové komunální volby, ve kterých se pokusíme opět uspět a ukončit podobné praktiky, kdy vedení města vychází vstříc vybraným podnikatelům. Ne proto, že bychom jim záviděli, jak o nás tvrdí naši kritici, ale jednoduše proto, že tyto peníze pak ve městě chybí na jiné potřebnější věci.

A jak to vidíte Vy? Šlo o oprávněnou pomoc firmě, spravující městský majetek, nebo naopak o zbytečnou dotaci největší stavební společnost v regionu? Napište nám! 

info@zmena.cz

Tisková zpráva Změny pro Liberec

Subscribe
Upozornit na
25 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne
Zanedbané střední školství řeší vedení Libereckého kraje pět minut po dvanácté. Především v Liberci je kapacita gymnázií naprosto nedostatečná. Hejtman Půta tak pod tlakem kritiky