Liberec přijde zcela zbytečně o dotaci 150 milionů

Vedení Libereckého kraje oznámilo, že nepodá žádost o dotaci na výstavbu parkovacího domu u autobusového nádraží v Liberci. Tím padá projekt, který připravil bývalý náměstek primátora Jan Korytář (Změna) v rámci strategie IPRÚ, a na který již byly vyčleněny peníze z fondů EU.

Nové vedení města v čele s primátorem Zámečníkem (Starostové) předalo po volbách v roce 2018 celý projekt vedení kraje (Starostové). Údajně z toho důvodu, že město nemá peníze na kofinancování, a že by byla dotace nižší o peníze, které by se vybraly na parkovném za dobu 20-ti let po zahájení provozu. Kraj nijak nepospíchal s přepracováním projektu a až pozdě si uvědomil, že o dotaci nestihne požádat.

Parkovací dům měl sloužit Liberečanům či dojíždějícím během týdne. O víkendech a prázdninách pak hlavně návštěvníkům města, kteří chtějí navštívit centrum nebo třeba ZOO. Strategická poloha u sjezdu z průtahu a hned vedle hlavní tramvajové linky k tomu přímo vybízela.

„Je to již několikátý projekt, který mohl zlepšit život v Liberci, ale Starostové ho stopli, i když měl být financován z dotace, nikoli z rozpočtu města. Zatímco Změna připravila prakticky z ničeho několik desítek dotačních projektů, které do rozpočtu přinesly již stovky milionů Kč, Starostové v tomto ohledu zatím nic nepředvedli,“ říká bývalý náměstek Korytář.

Projekt parkovacího domu pro cca 400 míst měl být jednou z hlavních součástí systému řešení parkování ve městě. Navíc mohl městu přinášet dlouhodobě peníze z vybraného parkovného (snižování dotace o vybrané parkovné je mýtus).

Dle původního projektu, který vypracoval arch. Stolín, měla vyrůst u autobusového nádraží jedna moderní budova s odpovídajícím zázemím pro cestující i řidiče autobusů, 400 parkovacími místy, vyhlídkovou plošinou a integrovanými autobusovými zastávkami.

Projekt se od počátku potýkal s mnoha překážkami, kdy se bývalý primátor Batthyány (exANO) pokoušel zabránit koupi pozemků na autobusovém nádraží, nebo když odbor územního plánování na radnici v rozporu s usnesením  zastupitelstva nepřipravil potřebnou změnu územního plánu, resp. vydal zamítavé stanovisko k projektu v rozporu se zákonem. Postup úředníků radnice za nezákonný později označil i krajský úřad.  

„Starostové už rok vládnou Libereckému kraji i Liberci a měli nejlepší možnost upravit si projekt autobusového nádraží s parkovacím domem podle svého přání. Neudělali nic a až teď z kraje neochotně prosáklo, že chtějí žádat o dotaci pouze na odbavovací halu autobusového nádraží. Parkovací dům se prý nestihne. Není žádný důvod, proč by se měla stihnout jedna část projektu a druhá ne, stačilo chtít a věnovat se tomu,“ říká Josef Šedlbauer.

„Zrušením velkého projektu parkovacího domu se tak opět dostáváme do situace, kdy v minulém programovém období Liberec nevyčerpal z programu IPRM téměř půl miliardy dotací, které pro něj byly připravené. Tehdy i dnes tyto peníze Liberec přitom potřebuje na zanedbanou infrastrukturu. Tehdy i dnes byli Starostové ve vedení města,“ uzavírá Šedlbauer.

Tisková zpráva Změny pro Liberecký kraj

Subscribe
Upozornit na
44 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne
Zanedbané střední školství řeší vedení Libereckého kraje pět minut po dvanácté. Především v Liberci je kapacita gymnázií naprosto nedostatečná. Hejtman Půta tak pod tlakem kritiky