Liberec otevřený lidem (LOL!) povede do voleb Jaromír Baxa

Chce v prvé řadě proměnit každou část Liberce v přívětivé místo k životu a  změnit styl politiky na radnici. Jaromír Baxa jde do voleb s otevřenou občanskou kandidátkou Liberec otevřený lidem. Doprovází ho současná zastupitelka Zuzana Kocumová, ale jinak je kandidátka složena téměř výhradně z nových tváří.

„Proč vlastně LOL! vznikl? Ve zkratce: Protože jiné strany se během uplynulých čtyř let nedokázaly domluvit na lepším vedení města, než jaké máme. Místo toho se zakopaly na svých pozicích a navzájem si bojkotují i takové návrhy, které by městu a jeho občanům pomohly. Chybí ochota domlouvat se a vzájemný respekt. Nic z toho volby ale nezmění, pokud nenabídneme jinou možnost. Možnost hlasovat pro lidi, kteří trvají na zásadách,  mají ideály, chtějí hledat řešení problémů a jsou ochotni podpořit smysluplné návrhy ostatních.“ uvádí Baxa.

„Shlédnout jednání zastupitelstva je pro člověka, který nevidí ‚pod pokličku‘ docela groteskní zážitek. Místo snahy o konstruktivní řízení města se stává svědkem neustálých hádek, které z většiny zrcadlí osobní konflikty a nikoli problémy města. Jaká je z toho cesta ven, než výměna zastupitelů zatížených letitými konflikty?” hodnotí Matěj Linhart, manažer a trojka na kandidátce.

Jak s tím jde dohromady to, že v čele stojí Jaromír Baxa, který je v zastupitelstvu už osmým rokem? „Samozřejmě jsme to řešili. Možná by bylo lepší, aby i na prvním místě byl někdo úplně nový. Ale člověk na prvním místě zároveň kandiduje na primátora. Nakonec jsme se přiklonili k názoru, že do takto náročné funkce těžko může jít člověk bez hlubší znalosti fungování města. Také je dobře, když voliči vědí, co mohou od lídra očekávat, když za sebou netáhne žádnou aféru, a přitom má svá jasná témata, která už v minulosti prosazoval. To Jaromír Baxa splňuje. Jak to vypadá, když se na radnici dostane člověk bez zkušeností, jen s ambicemi, jsme mohli sledovat uplynulé čtyři roky.“ dodává Zuzana Kocumová.

Kandidátka je složena z lidí mnoha profesí, různého stáří a životních zkušeností. Nechybí na ní lékaři, učitelé, manažeři, ale ani mladí aktivní studenti nebo podnikatelé. Mnohé spojuje to, že jsou veřejně aktivní i mimo své profese. Pestré složení kandidátky dává šanci široké diskusi, kde nepřevažuje jeden názor nad druhým a nutí k hledání společných řešení. Petra Alžběta Baslová, jedna z nových tváří, dluhová poradkyně v organizaci Člověk v tísni, k tomu dodává: „Chtěla bych, aby v komunální politice měli slovo lidé, kteří ctí demokratická pravidla, jde jim o veřejný zájem více než o moc a jsou ochotni spolupracovat. Za jakou stranu nebo hnutí kandidují, pak nemusí být tak důležité.”

Jaké jsou priority LOL! pro nastávající volební období?

  1. Zlepšit fungování radnice. Je to jednoduché. Když nezlepšíme práci radnice, naše město lépe fungovat nebude. Zásadní je pro nás dosáhnout toho, aby radnice dokázala řešit skutečné problémy lidí, kteří v Liberci žijí, a dokázala reagovat na jejich podněty. Dnes tuto zdánlivou samozřejmost radnice nedokáže. Spory politiků se přenesly i do práce úředníků a tvořiví lidé odcházejí, nebo zůstávají, ale nemají možnost uplatnit svůj talent.
  2. Zlepšit péči o veřejný prostor. Proč se dnes o veřejný prostor nepečuje lépe? Na údržbu zeleně dáváme málo peněz a její údržba není dobře organizovaná, někteří politici a úředníci navíc změnám přímo brání. Město nedělá architektonické soutěže, projekty se buď nesoutěží nebo je v nich jediným kritériem nejnižší cena. Stále se nepodařilo nalézt shodu a zřídit funkci městského architekta, který by měl řešit nejen velké stavby, ale i vzhled veřejného prostoru.
  3. Zlepšit vzdělání nabízené našimi školami. Pokládáme za nezbytné podpořit rozvoj reformních a alternativních vzdělávacích programů v rámci škol zřizovaných městem, aby moderní vyučovací metody nebyly výsadou jen škol soukromých a několika málo městských. Jediným opravdu reálným způsobem zvýšení kvality libereckých škol je zvýšení ochoty ředitelů školy posouvat dopředu, a také podpora učitelů, kteří budou inovace uvádět do praxe. Změníme současný formální přístup k hodnocení ředitelů a škol a zavedeme mikrogranty pro učitele zavádějící moderní metody do výuky. Samozřejmě také zveřejníme koncepce nově vybraných ředitelů škol, které radnice zcela bezdůvodně utajuje.

Jaromír Baxa, kandidát na primátora.

Ekonom, vysokoškolský učitel a vědec, působí na Univerzitě Karlově. Členem zastupitelstva Liberce je od roku 2010, v letech 2010/2011 byl krátce náměstkem primátora pro ekonomiku.Ve volbách v roce 2014 měl druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů. Tehdy společně se Zuzanou Kocumovou kandidovali za  Změnu pro Liberec. Právě kvůli nespokojenosti se stylem politiky a s prací koalice vedené primátorem Tiborem Batthyánym ale Změnu opustili a rozhodli se postavit novou kandidátku vracející se k ideálům, ze kterých Změna vyšla.

Baxovým osobním tématem je spravedlivější rozdělování financí mezi městské části a usiluje o vytvoření městských obvodů po vzoru Vratislavic nad Nisou.

Subscribe
Upozornit na
19 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne
Zanedbané střední školství řeší vedení Libereckého kraje pět minut po dvanácté. Především v Liberci je kapacita gymnázií naprosto nedostatečná. Hejtman Půta tak pod tlakem kritiky