Chci, aby město podporovalo rekonstrukce cenných historických domů v celém městě

Včera zastupitelstvo schválilo fond na dotace pro majitele cenných historických domů – jenže to má háček. Dotace se vztahují na domy v památkové zóně, což chápu, a v jejím okolí, kam spadá velký kus Zanádraží nebo prakticky celý Harcov, což už ale není fér ke zbytku města.

Takové vymezení je úplně špatně – cenné domy máme po celém městě! Vždyť „Velký Liberec“ vznikl spojením města, městeček a vesnic v jeho okolí. Všechna měla svá centra, pomalu každá čtvrť má dům, který charakterizuje její vývoj, je naším dědictvím z minula.

Jenže většina města má smůlu, což mne strašně štve a mrzí.

Město samo přitom má přehled po historických centrech, která stojí za to chránit, stejně jako o cenných budovách – a tyhle cenné budovy a části města jsou v celém městě, ne jen tam, kde je možné čerpat dotace, viz mapka z městského mapového portálu Marushka tady dole.

A tak zatímco Jeřáb spadá do zóny podpory, historicky stejně cenná zástava v Doubí v Proletářské, v Karlově, v Kateřinském údolí, nebo nebo na Poštovním náměstí v Rochlici má smůlu.
Stejně jako jedna z posledních charakteristicky červených roubenek u nás ve Vesci. Památkově chráněná není, jeden z posledních dokladů původního charakteru naší části města to ale je pořád. Za mého dětství si na takové chalupy pamatuju tři, jedna už zmizela úplně, druhá je přestavěná k nepoznání, tahle je poslední, nedávno změnila majitele, co s ní bude, nevím. Městu to je ale asi jedno a je mi to strašně líto.
Přitom kvalitně opravené domy jsou velkým obohacením veřejného prostoru, všude, nejen v centru, jak je vidět na žluto šedé ukázkově zrekonstruované vile, co stojí vedle našeho sídliště a jen tak mimochodem taky patří na ten městský seznam cenných budov.
Na podzim budou volby. Pokud bude šance, strašně rád bych tuhle nespravedlnost změnil. Chránit historické dědictví přece potřebujeme v celém městě.
Jaromír Baxa, zastupitel za Liberec otevřený lidem
Subscribe
Upozornit na
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Libereckým facebookem hýbe rozhodnutí rady města prosazené především I. Langrem (SLK) a T. Kyselou (ex-ANO) vyměnit členy správní rady, tj. vyhodit J. Korytáře a
Krajské zastupitelstvo včera udělalo malý krok k nákupu ČSAD Liberec a vzniku nového krajského dopravního podniku. V diskusi zazněla celá řada poznámek, které stojí
(Pokračování zamýšlení nad politikou v Liberci) V minulém příspěvku jsem popsal paralýzu v libereckém zastupitelstvu způsobenou tím, že ani po konci koalice tu není
V posledních měsících se množí závažné stížnosti na práci místního stavebního úřadu. Za pozornost stojí zejména čtyři kauzy. Tou první je nepovolená zavážka v