Prý se do cpu do dozorčí rady Severočeské vodárenské společnosti

Kvůli penězům. Alespoň to o mně tvrdí primátor Zámečník v radničním Zpravodaji.  Na jednu stranu ho chápu. Doteď na toto místo totiž prosazuje bývalého primátora Kittnera, a to je silné kafe jak pro další lidi ze SLK, tak pro jeho voliče. Takže se uchýlil k pěkně podpásovému faulu.

Říct o někom, že se cpe do funkce jen kvůli penězům, aniž by to měl čímkoliv doložené, to faul totiž je. Úplně se tím pomíjí možnost, že by někdo chtěl do nějaké funkce prostě proto, aby tam něco změnil. Navíc je pohodlnější zkusit někoho odstřelit s tím, že mu jde jen o peníze, a nezabývat se tím, co říká.

Severočeskou vodárenskou společnost sleduji už roky. Za tu dobu jsem v zastupitelstvu k dění okolo vody vystoupil několikrát. Kritizoval jsem především zadávání veřejných zakázek, o něm jsem shodou okolností psal do stejného vydání radničního Zpravodaje. Myslím, že jestli by v SVS něco bylo hodně potřeba, tak je to forenzní audit toho, jak jsou zakázky zadávány, protože podle mých hrubých výpočtů jsme v nejlepších letech na předražených zakázkách platili o stamiliony více než by bylo potřeba. Tyto peníze přitom mohly skončit v budování vodovodů a kanalizací.

Druhé téma, které jsem řešil, bylo zveřejňování a poskytování informací podle zákona o svobodném přístupu k informacím, protože to je věc, na kterou Severočeské vodovody a kanalizace zvysoka kašlou, zákonům navzdory.

Mým třetím tématem je obcházení zákona o střetu zájmů v odměňování politiků. Dlouhou dobu bylo zvykem, že v dozorčí radě SVS sedávali primátoři bývalých okresních měst. Za výkon své funkce nedostávali žádnou odměnu, zákon o střetu zájmů odměnu pro primátory a jejich náměstky ve společnostech vlastněných městy zakazoval a zakazuje dodnes. Když pak po volbách v roce 2014 o místo ve vodárenství stál i primátor Batthyány, podle všeho dohromady s Jiřím Kittnerem vymysleli, že Kittner zůstane v SVS, kam jej prosadil Batthyány aniž by komukoliv cokoliv řekl. Sám se stal členem dozorčí rady dceřinné společnosti Severočeské vodovody a kanalizace, kde již odměnu pobíral. Spokojeni tedy byli oba a naše zákony toto obcházení umožňovaly. Drobnou perličkou na dortu je, že ve stejné praxi pokračuje i Jaroslav Zámečník. Zda odměnu pobírá či nikoliv, to nevím. Na přímou otázku na jednom z prvních zastupitelstev odpověděl, že odměnu pobírat nejspíše bude, a to přes mé upozornění na možnou kolizi s již novelizovaným zákonem o střetu zájmů.

Když mi proto tentýž Jaroslav Zámečník přes noviny vzkazuje, že chci do funkce kvůli penězům, cítím se s ohledem na tyto skutečnosti poněkud zvláštně.

Podobně zvláštně se cítím při jeho slovech o „čestném boji bez podrazů, pomluv, lží a faulů“ z mé strany. Zvlášť když rozhodující jednání o obsazení dozorčí rady se starosty ostatních obcí už proběhlo a právě tam Jaroslav Zámečník nominoval svého bývalého stranického kolegu Jiřího Kittnera. Jiří Kittner proto bude formálně figurovat jako kandidát v pozvánce na valnou hromadu a řada zástupců obcí přijede s pověřením hlasovat právě pro kandidáta uvedeného v pozvánce od jejich zastupitelstva. Jaroslav Zámečník svým jednáním fakticky vytvořil situaci, v níž o žádný čestný boj nepůjde, protože jeho výsledek nemusí hrát pro valnou hromadu vůbec žádnou roli.

Pro mne je tahle epizodka dalším v řadě zklamání z toho, jak tohle nové vedení města vládne. Naše město už by nějaké lepší vedení potřebovalo a je škoda, že se Zámečníkem jej zatím moc nedostává. A zatímco my opakujeme, že jsme ochotni podpořit pro dobro města ledacos, bez ohledu na stranické zájmy, ze strany primátora čelíme všelijakým kopancům a faulům, jako je tento.

Jaromír Baxa, zastupitel za LOL -Liberec otevřený lidem

Subscribe
Upozornit na
18 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nechci na Ještědu nové sjezdovky, kvůli kterým by padlo 7× víc lesa než na Novou skalku. Tohle kácení ale bezohledně prosazuje provozovatel areálu, společnost
Náměstek Jiří Šolc (ANO) a primátor Zámečník (Starostové) v aktuální zprávě straší obyvatele Liberce černými scénáři kvůli zdražujícím se cenám energie. Vedení města odhaduje,
Na tiskové konferenci libereckých radních dne 17. 8. zazněly informace o několika nových plánech a záměrech. Jelikož se toto volební období chýlí ke konci,
Opozice zvedla staronové téma vlastní městské developersko/inženýrské společnosti a tak se tedy sluší na toto výsostně politické téma reagovat a vést polemiku. Myslím si,