Osobní dojmy z povolebního vyjednávání v Liberci

Dva týdny od voleb pryč a v Liberci koalice pořád není. Několik jednání jsme absolvovali my, zatím bez hmatatelného výsledku. V řadě měst je přitom jasno, někde vládne vítěz voleb, někde byl vítěz voleb hned odsunutý a tady nic. Lidé se mě celkem oprávněně ptají, „kde to vázne“. Dokonce častěji než na to, jak to dopadne.

Absolvoval jsem těch jednání s různými stranami několik a překvapuje mě na nich jedna věc. Dosud se v podstatě vůbec nezačalo jednat o programu případného společného vládnutí. O tom, jak kdo chce město spravovat. Co chce kdo udělat, kde mají různé strany společný náhled na věc a v čem se naopak liší. Jestli jsou schopny najít kompromis, který by byl pro obě strany přijatelný. Nebo o tom, kdo má lepší kandidáty na tu kterou pozici.

Zatím řešíme pořád a dokola minulost a kdo s kým bude vůbec ochoten jednat. Je zajímavé, že s požadavky na řešení minulých věcí nepřichází Změna pro Liberec, kterou mnoho lidí nálepkovalo jako ty, co se chtějí neustále vracet do minulosti, řešit minulé problémy a nemyslí na budoucnost města. Nechceme v jednáních do nekonečna řešit, kdo co provedl, kdo stál za naším odvoláním, kdo neustále používal radniční zpravodaj a web města proti Změně pro Liberec, kdo udělal ve vedení města jaké chyby. Rádi bychom diskutovali o tom, jak problémy města vyřešíme, jak se různých pochybení v budoucnu vyvarovat, a také to prakticky na každém jednání zdůrazňujeme. Místo toho opakovaně slýcháme „ale vaše plakáty byly neseriozní“ „Krajské protikorupční pracoviště je tajná policie Jana Korytáře a musí skončit“ a podobně.

Snažíme se být korektní, říkáme, že výhrady k řadě věcem chápeme, ale že pokud máme minulost řešit, očekáváme stejnou otevřenost i z druhé strany s ohledem na věci, které se v Liberci staly. Za Změnu pro Liberec také od počátku zdůrazňujeme, že klademe důraz na program pro budoucnost. Ten by měl diskusím dominovat, protože společná témata mohou být tím, co může pomoci šrámy minulosti zhojit. Také opakujeme, že jsme ochotni diskutovat prakticky o jakýchkoliv návrzích na personální složení vedení města. Jan Korytář už ukázal, že to myslíme vážně, když odstoupil z vyjednávacího týmu.

Uvidíme, jak k budou k jednání přistupovat naši partneři nadále. Minulost dnes změníme jen těžko, voliči karty nějak rozdali, často s vědomím naší minulosti i našich sporů. S vědomím toho, že Jan Korytář stál u zrodu Krajského protikorupčního pracoviště. S tím, že Starostové pro Liberecký kraj jsou pokračovatelé uskupení Liberec občanům, které vymetlo Změnu z radnice a umožnilo pokračování moci ODS a ČSSD v našem městě na zbytek volebního období.

Ve volbách jsme, především my a „Starostové“, dostali jasný signál, že voliči nepovažují řadu těchto věcí za tak podstatnou, aby volili nějak výrazně pro jednoho z nás. Plyne mi z toho, že bychom se měli dohodnout a pracovat společně pro budoucnost našeho města. A ať už dopadnou diskuse jakkoliv, právě program společného vládnutí bude tím, co by mělo nové vedení města občanům prezentovat a pak začít naplňovat. Podle toho bychom také měli posuzovat, jaké vedení města z voleb vlastně vzešlo.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Nechci na Ještědu nové sjezdovky, kvůli kterým by padlo 7× víc lesa než na Novou skalku. Tohle kácení ale bezohledně prosazuje provozovatel areálu, společnost
Náměstek Jiří Šolc (ANO) a primátor Zámečník (Starostové) v aktuální zprávě straší obyvatele Liberce černými scénáři kvůli zdražujícím se cenám energie. Vedení města odhaduje,
Na tiskové konferenci libereckých radních dne 17. 8. zazněly informace o několika nových plánech a záměrech. Jelikož se toto volební období chýlí ke konci,
Opozice zvedla staronové téma vlastní městské developersko/inženýrské společnosti a tak se tedy sluší na toto výsostně politické téma reagovat a vést polemiku. Myslím si,