„Profesionální personál chce profesionální manažery,“ neslo se nemocnicí

Jídelna Krajské nemocnice Liberec se ve středu 22.6. 2010 zaplnila stovkami nespokojených zaměstnanců, kteří nesouhlasí s odvoláním Danky Kaššovicové nejprve z funkce ekonomické ředitelky, následně pak z funkce místopředsedkyně představenstva nemocnice. Ta poukázala na špatné hospodaření nemocnice a nevýhodná výběrová řízení, která nemocnici připravila o zisk zanechaný minulým vedením. Protest zároveň podporoval člena dozorčí rady Jana Raise, kterému byla vyčítána podpora Kaššovičové a doporučeno podání výpovědi.

Na přípravě akce se podílel i předseda odborové organizace nemocnice a primář ARO Dušan Morman, který celou dobu apeloval na klidný a kulturní průběh akce, neboť atmosféra chvílemi opravdu houstla. Například když před publikum, kterému se už tak vařila krev v žilách v tak parný den v přeplněné jídelně, vystoupila technická ředitelka Aniko Špičková, která převrátila tvrzení Kaššovičové o nevýhodných smlouvách s Českou sanitou, a dala je za vinu právě Raisovi.

Největší vlnu nevole sklidil ředitel nemocnice Zdeněk Konrád. Původně se na akci vůbec neměl objevit, ale byl vyzván publikem, a zatímco se na místo dostavoval, lidé měli možnost podepsat petici, která nabádá město a kraj k prošetření hospodaření nemocnice a její dceřiné společnosti NELI servis. Archy se rychle zaplňovaly podpisy, dokud nezbyl jediný prázdný papír.

Konrád se především obhajoval, proč Raisovi doporučil podat výpověď. Hlavním důvodem prý bylo neprojednání svých tvrzení s dozorčí radou. Přítomní zaměstnanci však argumentovali tím, že to byl Raisův názor a je dobře, že se ho nebojí říkat. Neurochirurg.

Miroslav Kaiser dokonce veřejně prohlásil, že ho osobně jako člověka mrzí momentální obsazení postu ředitele nemocnice. Konrád se však stále hájil i řádným jednáním, jaké provázelo odvolání Kaššovičové a v jednu chvíli naznačil, že může být hůř: „Nemocnice se musí dál rozvíjet, a když odejdu já, nastoupí krizový manažer. Stojím před vámi jako před popravčí četou.“

Neinformovanost o tématu mezi členy dozorčí rady potvrdil náměstek pro kulturu a školství z liberecké radnice, Kamil J. Svoboda (Liberec občanům), který je v radě za město Liberec. Mimo jiné se zmínil, že zprávu Kaššovičové před jednáním rady ani nečetl, navrhne však situaci řešit na nejbližším zasedání zastupitelstva, které se koná poslední červnový den.

A co na celou situaci říká hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler? Raisovy výtky dementoval už v pondělí s tím, že Rais všechny vodí za nos.

Fotoreportáž z protestní akce libereckých zdravotníků akce si můžete prohlédnout na stránkách autora.

Jan Pešek

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Na sídlišti Kunratická žiji už přes 20 let, a proto jsem navštívil besedu k územnímu plánu, který pro město Liberec připravilo sdružení architektů SAUL
Už tomu bude víc jak 3 měsíce, kdy Změna pro Liberec debutovala v komunálních volbách a primátorský řetěz i dohled nad městem získal nový