Slovo kněze a filosofa o (nejen) univerzitní svobodě a těch, kteří ji chtějí znásilnit

Vysokoškolský kolega Jaromír Baxa zpracoval s ekonomy, novináři a dalšími protikorupčními aktivisty odbornou případovou studii „Proměna formy propojení businessu a politiky: Liberec a Syner“.

Výše jmenovaná firma proslavená karlovarskou losovačkou a dalšími korupčními skandály nelibě nese, pokud její finanční operace začnou probírat lidé, které nemá tak či onak na výplatní pásce.

Firma nechce statečné a nekonformní autory studie veřejně zažalovat. S velkou pravděpodobností by kolegové ze školy vyhráli spor, určili si výši utrpěné újmy na cti, a navíc by pohodlně vyhráli další krajské volby v protisynerovské koalici Změna pro Liberec.

Moudré firemní hlavy se tedy snížily k jiné strategii, nejsou to žádní hlupáci. Podali na mého kolegu stížnost k rektorovi Karlovy univerzity za údajnou předpojatost studie. Tito pilní hoši dobře ví, že nejlepší obranou je útok a zastrašování kohokoliv. Hezký článek k celému případu najdete na webu Náš Liberec.

Normalizace jako vyšitá, a to zdaleka není všechno. Co se stane, až projde nemyslícím českým parlamentem nový zákon o vysokých školách? Tato firma bude mít zástupce v budoucí Radě university TU v Liberci tak jistě, jako lobisticky ovládá celý kraj. Tím bude podle nového zákona legálně a zcela nepředpojatě spolurozhodovat o našich zaměstnáních v kdysi nezávislé instituci zvané „univerzita“.

Jak dopadne kolega Baxa nebo ti, kteří se ho takto veřejně zastávají? To bude jasná věc, jako za komunistů. Jak dopadli například Slováci s oligarchickou hydrou zvanou Penta, která ekonomicky a politicky ovládá celou zemi?

Václav Umlauf, vysokoškolský pedagog
www.umlaufoviny.com

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Vyjmenovat dobré požadavky je jedna věc, prosadit tyto požadavky tak, aby splnily svůj účel, to je věc druhá. A jestli si aktivisté Rekonstrukce státu
Proč vyhrál Zeman? Protože většina lidí v tomto státě je chudých, ale nikoliv úplně ideologicky zpitoměných. Po dvaceti letech jim došlo, že bohatí hledí
Vezměme případ zadluženého a rozkradeného města jako je Liberec. Dvacetiletou lhostejností občanů je ODS, Česká strana sociální demokracie a další zájmové skupiny vykradly, podobně
Představte si, milá dítka, tuto pohádku. Správně jste volila v nedávných krajských volbách 2012. A nyní sedí v kraji koalice, která nedá zlodějské stavební