Týden pod Ještědem: Růst růstu a světlo na konci tunelu

Liberec a s ním i Česká republika vstoupily do „tvrdého lockdownu“. Ale tak nějak po česku, tedy místo aby se řešila ohniska nákazy, jsou uvedena v provoz další, často kosmetická a ještě častěji neuvěřitelná nařízení. Zkrátka, že místo zavření fabrik naháněli policisté na skútrech běžkaře po jizerských Čihadlech, tomu jednou někdo neuvěří.

Jestli něco současná pandemie ukázala, tak to, kdo má v téhle zemi skutečnou moc. Lid, jak se píše v Ústavě, to bezpochyby není. Jsou to průmyslové, většinou nadnárodní koncerny a největší fabrikanti. Před nimi poslušně panáčkuje vláda, ale i parlamentní opozice, která ukazuje, slovy bývalého prezidenta, svou neodvahu. Popravdě těžko čekat něco od vlády, kde je premiér zároveň největší vlastních chemického průmyslu, ale od části opozice je to přinejmenším zklamání.

Parlamentní opozice, ale často i s ní provázaní hejtmani, rádi tvrdí, že za pandemickým průšvihem stále více se promořující české kotliny, stojí vládní chaos v distribuci vakcín. Tedy ne, že by žádný nebyl. Jenže co do rychlosti očkování jsme na tom jako naši západní sousedi. Za Německem či Rakouskem Česká republika zpomaluje o 1-2%. Popravdě, to není žádný rozdíl.

Problém je jinde. Je jím výše mezd a systém sociálního zabezpečení, který u nás je. Pokud v Rakousku či Německu lidé dostávají plnou kompenzaci při onemocnění covidem a mají slušné platy, nemusí se bát zůstávat doma a virus má na své smrtící cestě společností smůlu. Ale v Čechách, kde spousta lidí s platem sotva vyjde a je zde bezkonkurenční počet exekucí? 

(Neo)liberální ideologie, která v ČR dominuje 30 let si vybírá svou, doslova krvavou daň. Společnost, kde progresivní zdanění, odbory nebo sociální stát jsou sprostá slova a div ne synonyma pro stalinismus a gulag, nyní tvrdě doplácí na model montoven s levnou pracovní sílou zvolený v posledních třech dekádách jako jediný správný. Virus odhalil její slabiny a systémové chyby.

Stejnou ideologií Růstu růstu, jak psal jeden známý český sociolog, je ovšem dnes vyzbrojena jak vláda (včetně ČSSD, která si díky tomu může vykopat hrob), tak opozice, tak většina médií, která v ČR přešla do rukou oligarchů.  Tedy těch, kteří zpomalení růstu (svého) růstu nikdy nedopustí.  To znamená, že se pravděpodobně nikdo nepoučí, žádné světlo na konci tunelu. Čísla porostou a na Čihadlech v Jizerských horách budou policisté dál lovit běžkaře.

Subscribe
Upozornit na
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou