Týden pod Ještědem: trestní oznámení, návrat staré party v Jablonci a Turów

Doma není nikdo prorokem, ale každá voda jednou steče dolů. To platí i aktuálním dění v libereckém dopravním podniku. V sousedním Jablonci ale celé zemi zase ukázali, že stará parta se tak snadno nevzdává. Kraj se pustil do boje proti polskému drancování společné přírody, ale není od věci ptát se, proč de facto až dnes.

Vedení libereckého dopravního podniku podává trestní oznámení na neznámého pachatele ve věci neuvěřitelné smlouvy a jejích dodatků na výstavbu a provoz plničky CNG (stlačeného zemního plynu) pro autobusy. Chtělo by se zvolat. Konečně a třikrát hurá!

Jenomže vše, jak jsme na tom pod Ještědem zvyklí, má svou pachuť. Náš web například na tuto smlouvu upozorňoval již před lety, kdy ji tehdejší zástupci dopravního podniku a politici místní ČSSD a Starostů pro Liberecký kraj podepisovali. Jasně jsme ukazovali na to, že jde o nevýhodnou smlouvu, ze které těží soukromý partner a nikoliv veřejný dopravní podnik.

Místo argumentace nebo nedej bože zamyšlením se nad tímto podnětem, jsme se dočkali osočování z politikaření, ataků i urážek, že jsme tajná policie, StB a podobně. Vynikali v tom zejména, patřičným moralizujícím akcentem, Starostové v čele s hejtmanem, kteří mají, jak se ukazuje, v korupčních kauzách kolem liberecké a krajské dopravy, sami nejvíc másla na hlavě.

Ne, nejde o naši uraženou ješitnost nebo škodolibost, kdy můžeme říci: my jsme to říkali, ale jde o něco jiného. Kdyby tehdy politici poslouchali a sami nepolitikařili, nemusely podobné smlouvy ke škodě dopravního podniku roky běžet a dokonce se k nim podepisovat další, nehorázné dodatky. Jenomže potrefené husy, jak víme, kejhají nejhlasitěji…

V Jablonci vymetli Piráty a Společně pro Jablonec, kteří se rok snažili o to, aby město, kterému se za vlád ODS začalo díky místním klientelistickým a korupčním sítím přezdívat Peltystán, začalo fungovat jinak. Nezačne. My z Liberce víme, nakolik jsou takové vazby silné a že každý nováček, který je zkusí zpřetrhat, dostane po čuni a musí poroučet.

Ostatně způsob, jak se za dveřmi na radnici dohodli staří šíbři a političtí matadoři z ODS, ANO a Starostů je dost výmluvný. Stejně jako jméno nového jabloneckého primátora, za kterého se tyto jablonecké sítě v devadesátých a nultých letech začaly spřádat a sílit. Pro Jablonec nyní jednoznačně platí: „Back to the 90s!“

V Polsku i na české straně proběhlo jednání k rozšiřujícímu se dolu Turów. Ač se současné vedení kraje tváří, jak bojuje jako lev za zájmy lidí, kteří za českou hranicí strádají kvůli hrabivosti polských kapitalistů, skutečnost je trošku jiná.

Je samozřejmě dobře za každou věc, která se proti dolu udělá, ale nelze nevidět, že za veškeré roky svého fungování (tedy ne jen současné krajské koalice) kraj ostudně zaspal. Turów a kořistnická bezohledná těžba uhlí i jeho následné pálení je obrovský problém celá desetiletí a Liberecký kraj funguje už bezmála 20 let.

Tohle je přesně ten moment, kdy kraj má na takové věci upozorňovat, protože centrální vláda nemusí na těžce zkoušené Frýdlantsko odhlédnout. Klidně z toho dělat i problém národní, jelikož to opravdu celospolečenský problém je. A to se nestalo.

Ze současného mediálního boje Libereckého kraje proti Turówu – v době, kdy už je vlastně o rozšíření rozhodnuto – nelze nemít pocit, že je to jen kvůli nadcházejím volbám, podobně jako byl Turów tématem při těch minulých. Pak se zase klidně spalo, fotilo se s dětičkami, babičkami a místními hasiči. Formálně se možná připomínkovala EIA (Vyhodnocení vlivů na životní prostředí), ale jak poznamenal jeden liberecký politik v aktuální diskuzi kolem Turówa: Kdyby EIA mohla něco změnit, dávno by ji zakázali.

Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou