Postřehy ze zastupitelstva: vedení města muselo ustoupit občanům

Liberec má za sebou první závažnější zastupitelstvo. Rozebírala se na něm nelichotivá situace v dopravním podniku, který se vzpamatovává po desetileté jízdě s BusLine,  dotační experty s problematickým portfoliem a vedení města muselo mírnit svůj přezíravý postoj k občanům ohledně veřejného plavání.

Nebyl to pro současné radní pěkný začátek zastupitelstva. Občané jim pěkně od plic přišli říct, co si myslí o jejich nápadu, že nebudou pokračovat v chystané rekonstrukci bazénu na Františkově. Vzniká kvůli tomu petice, začíná to být téma ve městě, umocněné tím, že se má ještě zavírat hlavní městský bazén na Tržním náměstí.

Primátor Jaroslav Zámečník ze Starostů, ještě nedávno tak sebejistý při shazování rekonstrukce bazénu na Švermovce ze stolu, musel couvnout. Vytvoří se prý komise, která situaci posoudí. To přivítala i opozice, která ústy Jana Korytáře ze Změny navrhovala, aby do ní byla zapojena i veřejnost, jako například zástupci plaveckých oddílů, lidé z Františkova a podobně. To se primátorovi ani jeho koaliční ODS moc nezamlouvalo, ale nějaká komise nakonec vznikne. Což je posun a důkaz toho, proč má občanská aktivita smysl.

Pozornému divákovi ale neunikla jedna zajímavá věc. Jak primátor, ale i ostatní zástupci ANO pořád tu a tam, nenuceně, ale přeci, omílají možnost, že by mohl vzniknout bazén nový, v okolí arény, kterou za tak neuvěřitelných podmínek spravuje „pro město“ S group holding/Syner. Zapamatujme si to. Možná bude o to srozumitelnější porozumět závěrům komise i krokům příštím, které v této otázce nastanou.

Řešila se i situace v dopravním podniku a na zastupitelstvu vystoupil předseda představenstva Michal Zdeněk. Ten zastupitelům i veřejnosti sdělil nepříjemnou věc. Kvůli „hospodaření“ dopravního podniku s BusLine si DPMLJ musí vzít úvěr na 43 milionů korun.  Kvůli korupčním kauzám, ve kterých se svezli podnikatelé spojení s BusLine i politici ODS, Starostů pro Liberecký kraj a ANO, má pozastavené dotace na 85 milionů korun.

Konkrétně  se jedná o dotované projekty rekonstrukci tramvajové trati v centru Liberce téměř za 57 milionů korun a druhou nákup 17 autobusů na zemní plyn za 108 milionů korun. Zastupitelé dopravnímu podniku nakonec úvěr schválili. Probírala se i role Jablonce nad Nisou, kterého ovšem k odpovědnosti vedení Liberci nepřizve. Byť by to bylo na místě.

Ve zmíněných projektech figuruje například  jméno jabloneckého šíbra Miroslava Pelty, někdejšího zástupce v dozorčí radě DPMLJ. Liberec prostě tohle účelové dopravní spojení s Jabloncem, který měl 0,4 % podílu v majetku, ale o to více podílu na rozhodování přišlo a přichází sakra draho.

Zajímavá debata se vedla i kolem odpovědnosti za Mistrovství světa v lyžování, které v Liberci proběhlo v roce 2009. Vedení města žádnou odpovědnost po nikom chtít nebude a 14 milionů pokorně zaplatí. Omlouvá to tím, že po deseti letech po někom chtít odpovědnost je nesnadné, ne-li nemožné.

Má to ale jednu vadu. Starostové, dnes nejsilnější strana v zastupitelstvu, byli u moci mezi lety 2010-2014 a jejich jediná aktivita v prošetřování ostudného mistrovství byla skartace materiálů po pěti letech, aby snad někdo něco nenašel. Liberečtí si prostě tak sáhnou hlouběji do kapsy a ten kdo si ji naplnil při mistrovství, může být v klidu…

Na závěr jednání zastupitelstva, které skončilo před devátou hodinou večerní, stihla proběhnout ještě přestřelka mezi primátorem Zámečníkem a opozičním zastupitelem Korytářem ze Změny. Tomu se nelíbilo v jaké kvalitě a po jaké době dostal materiály z odboru dotací, kterému ještě na podzim šéfoval.

Připomenul, že města opět zaměstnává za nemalý peníz (smlouva na 800-900 na hodinu) kontroverzního bývalého úředníka Michala Vereščáka, který je u soudu zmiňován jako významný organizátor (byť sám nebyl obviněn) lidí, kteří se měli podílet na organizovaném rozkrádání evropských dotací a že by za takové peníze čekal lepší kvalitu připravených materiálů.

Zmínka o Vereščákovi se primátorovi nelíbila na tolik, že se snažil Korytáře umlčet, sebrat mu slovo a nakonec mu vypnul mikrofon. Prostě demokracie a pluralita názorů je pěkná věc, ale… A jiné to nebylo ani na včerejším zasedání zastupitelského sboru slavného města Liberce.

Subscribe
Upozornit na
32 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou