Listopadové zastupitelstvo: obří střet zájmů a problematická jména ve výborech

Liberec má za sebou první řádné zastupitelstvo, složené z politiků zvolených letos na podzim. A hned začalo velice kontroverzně. V teplárně město bude zastupovat jeden z jejich největších konkurentů a do výborů zastupitelstva se díky nové koalice dostanou extrémisté a lidé spojení s obřími korupčními kauzami.

S omluvou přinášíme komentovaný report z listopadového zastupitelstva až dnes. Na úvod se nechal stávající primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) navolit do funkce zastupitele určeného pro územní plán. Vystřídal tak svého předchůdce Tibora Batthyányho, který měl pod sebou územní plán dva roky a má za sebou několik kontroverzních rozhodnutí, jdoucích na ruku investorům přes nesouhlasná stanoviska koaličních partnerů, odborníků i veřejnosti.

Velká diskuse se vedla také kolem nového začátku jednání zastupitelstva, ten předložila stávající koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS a má posunout jednání zastupitelstva z 15 hodin na 13 hodin, což výrazně omezí možnost veřejnosti (zastupitelstvo probíhá ve všední, pracovní den) se na zastupitelstvu podílet nebo ho jen sledovat.

 To ostře kritizovala opozice – Změna pro Liberec a LOL!, která ukazovala, jak je současné rozhodnutí v rozporu zejména s předvolebními deklaracemi Starostů o vstřícném přístupu k občanům. V důsledku opoziční kritiky proběhne „na zkoušku“ ještě jedno zastupitelstvo v klasickém termínu od 15 hodin a pak se zastupitelé rozhodnou, zda bude začínat dříve či nikoliv.

Pak se již volili členové výborů, tedy poradních orgánů zastupitelstva. Současná koalice Starostů, ODS a ANO navýšila počet výborů i jejich členů ze čtyř na osm, přičemž v každém výboru bude 13. Lidí poprvé je obsadí i zástupci stran, kteří se do zastupitelstva nedostali. Ten to tah výrazně rozředí úlohu a legitimní opozice v libereckém zastupitelstvu. Navíc ve výborech se objevují problematická jména.

Na to upozornil Jaromír Baxa z LOL! Do vzdělávacího výboru se například dostanou zástupci extrémistické, neofašistické SPD Tomia Okamury, která je známá šířením vymyšlených zpráv, které mají za cíl v lidech vyvolávat strach a nenávist. Kuriózní je příklad Starostů, kteří sice praktiky SPD mediálně odsuzují, ale  jinak jsou jim, tak jako na kraji, vítaným pragmatickým spojencem proti konkurentům.

Tomáš Hampl z ODS, který je spojen s podnikatelským prostředím Syneru, Investorsko inženýrskou a například i firmou, která realizuje sídliště u Masarykovy třídy v Liberci bude předsedat výboru pro rozvoj a životní prostředí. Ovšem nejvýraznějším představitelem „starých časů libereckých“ je Jaroslav Mejstřík z ODS, který usedne ve výboru pro územní plán.

Mejstřík je díky osobním a rodinným vazbám souputníkem známé liberecké společnosti Syner, v minulosti již seděl v zastupitelstvu za ODS. Mejstřík aktuálně figuruje v kauze údajného obřího restitučního podvodu, které vyšetřuje kriminální policie. Jedná se, dle policie, o falešné nároky na dědictví po prvorepublikovém agrobaronovi Juliu Bečvářovi, za které měl stát vyplácet miliardové náhrady.

Pokyn k mimosoudnímu narovnání s údajnými potomky zmíněného agrobarona dal za stát někdejší šéf Pozemkového fondu Radim Zika. Ten je zároveň dlouholetým Mejstříkovým přítelem, poltickým druhem z liberecké ODS i kolegou z Mejstříkovy firmy Europ, kde figurovala například Vladimíra Vyhnisová, která je pro změnu obviněna v případě tunelování dopravního podniku. Miliardové pozemkové náhrady měly končit u pražských kmotrů jako je Ivo Rittig nebo u firmy Bečvářova a.s., která patří právě Mestříkovi a dalším lidem okolo liberecké společnosti Syner. Případ vyšetřuje policie a zatím byli obviněni jen úředníci pozemkového fondu.

Mejstřík je zároveň i developerem zmíněného sídliště u Masarykovy ulice, problematické výstavby v lokalitě Amerika v Mníšku a na zhodnocení pozemků čeká i kolem Hodkovic nad Mohelkou. V Liberci nyní bude zastupitelům radit, jak s územním plánem.

Nicméně síla koalice Starostů, ANO a ODS je nezlomná a všechna kritizovaná jména prošla hladce. Ale nebyl to jediný problematický bod čtvrtečního zastupitelstva. Dalším byl obrovský střet zájmů nových zástupců města v Liberecké teplárně.

Tím se na návrh  Starostů stal Jiří Lenkvík, majitel společnosti Warmnis, která např. dlouhodobě patří mezi hlavní sponzory místních Bílých tygrů Liberec. Lenkvík je letitým spojencem právě Starostů pro Liberecký kraj i přes skutečnost, že jeho firma má byznys postavený odpojováí domů od teplárny. Nyní, jakožto zástupce města v teplárně, jak ukázal Ondřej Petrovský ze Změny, se velice snadno dostane ke všem datům a informacím o teplárně, která je jeho největší konkurent. Ale i o jejích zákaznících a jejich datech.

Tak obrovský střet zájmů tu skutečně nebyl alespoň deset let, kdy se manažer BusLine Luboš Wejnar stal za ODS ředitelem dopravního podniku, odkud ho odvedla nakonec policie v poutech. Nicméně ani takto zjevný střet zájmů koalici nevadil, aby majitele společnosti Warmnis do orgánů teplárny dosadila.

Zmíněna byla i role bývalého tajemníka Jindřicha Fadrhonce, který byl sice pravomocně odsouzen za podvody, musel ve funkci tajemníka skončit, ale bývalý primátor Batthyány mu, za podpory ke Starostům přeběhlého náměstka Ivana Langra, na radnici našel dobře placené místo ne-úředníka. Zda za kriminální činy odsouzený Fadrhonc bude dál dohlížet na osobní data zaměstnanců magistrátu, není jisté. Zatím tomu tak je.

Subscribe
Upozornit na
73 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou