Týden pod Ještědem: úroveň některých libereckých politiků si referendum přímo žádá

Volby se blíží a tak pro leckterého politika roste potřeba urvat si, co se dá. Zejména když hrozí, že vám voliči udělají pápá. S takovou úrovní politiků si lidé referendum prostě zaslouží.

Na kandidátce Starostů je poměrně vysoko postavený policista a ať si říká, co chce, přeci jen to koliduje se zákonem. Nikomu totiž nevysvětlí, že „nebude pracovat“ pro stranu, za kterou kandiduje a již nyní pracuje na její kampani. A přesně tohle zákon zapovídá, byť se dá vykládat různě.

Nikdo neříká, že ten konkrétní policista na kandidátce Starostů není čestný a slušný člověk ale kandidovat by neměl. Zvlášť ne u hnutí, kde jeho předseda (hejtman Půta) i další přední představitelé (bývalý krajský radní Mastník) čelí obvinění či již přímo žalobě z korupce. Potom skutečnost, že za ně kandiduje policista, nedělá dobré jméno ani Starostům ani policii.

Přinesli jsme ukázku toho, jak současný primátor a někteří radní nakládají s městským majetkem. Příklad jak z zhruba z roku 2003, ze „zlaté éry“ liberecké ODS, kdy tu radnice byla jen od toho, aby se některým vyvoleným žilo dobře a ještě lépe.

Firmě, která postavila v centru města komerční budovu na skále, se nechce stavět další podlaží podzemních garáží. Aby ne, je to taky pořádně nákladné. Proto úslužný pan primátor přispěchá s řešením, že jí pronajme kus městské zeleně na zatrubněném potoce a aby to nebylo málo, ještě doslova za hubičku. Nějaký 80 parkovacích míst za zhruba 300 tisíc ročně.

Firma ale není hloupá a přeprodá tyto parkovací místa za zhruba 1 200 000, a tak má krásných 900 tisíc doma každý rok. Firma je vysmátá a bohatne. Město je hloupé, chudne a přišlo o kus zeleně v centru. Aby ne, když má primátora Tibora Batthyányho a „zeleného“ náměstka Ivana Langra (kandiduje za Starosty), kteří tohle dovolí.

Zástupci Změny, kterou tandem Batthyány –Langr přehlasoval, se nechali slyšet, že po volbách budou tuhle neuvěřitelnou smlouvu chtít revidovat. Uvidíme, jestli si na to vzpomenou a svá slova dodrží.

Mimochodem těch 900 tisíc odpovídá zhruba částce, kterou městu zaplatí američtí filmaři, který pro své natáčení zabrali celé centrum. To jen proto, až se zase primátor bude chlubit, jak natáčení přináší Liberci peníze. Stačilo by možná tak nenadbíhat firmám jako on. Na druhou stranu pan primátor ví, že už primátor nebude a možná ani řadový zastupitel, tak se asi musí snažit…

Marná snaha primátora zmařit referendum, které podpořilo více jak 8,5 tisíce lidí, pak zase ukazuje, na čem komu záleží. S referendem nemusíte souhlasit, můžete hlasovat proti, nemusíte k němu chodit. Ale pokud si ho přejí tisíce lidí – a v tomto případě často násobky počtu voličů, kteří volili jednotlivé politiky, kteří dnes proti referendu brojí, mělo by se toto přání respektovat.

Referendum na komunální úrovni je standardní demokratický nástroj a ve městě, jako je Liberec, kde se politici starají místo o svěřený obecní majetek o svoje blaho, potažmo o zájmy vybraných firem, si prostě lidé zaslouží, aby si občas řekli své a politiky k něčemu zavázali.

 

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
52 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou