Týden pod Ještědem: Liberci nezištně a s láskou, Batthyány a Langr

Vypadá to, že liberecké centrum znovu namastí kapsy investorům, stavebním firmám a dost možná, že i politikům, kteří jako pouťoví pejsci v jejich žoldu panáčkují. Trapná křečovitost, se kterou odstupující primátor Batthyány a jeho nový spojenec, náměstek Langr, hájí monoblok na Papírovém náměstí, říká, že to tomu tak bude.

Nejsou to ani tři roky, co celá rada města na popud Karolíny Hrbkové ze Změny, odsouhlasila, že ton obrovský monoblok, co má stát na Papírovém náměstí, v Liberci nechceme a že je třeba hledat s investorem další řešení, které by respektovalo historický vývoj středu města, ale i názor odborné i laické veřejnosti.

Jenže ouvej. Mezitím vyhodil majitel hnutí ANO Andrej Babiš primátora Batthyányho pro jeho podrazy i chování na dlažbu a tomu došlo, že asi v politice na dobro končí. Tak se začal prodávat, kde to jen jde. Nejdřív za pomoci Starostů hodně podezřelým způsobem de facto zprivatizoval Ještěd do rukou slovenského predátora a později se mu za jejich pomoci povedlo získat pod sebe i územní plán. A tam jde taky o velké peníze.

Proto velice rychle zapomněl na své dva roky staré hlasování a přišel s tím, že obří monoblok, kterým chtějí španělští investoři zastavět liberecký Papírák, je vlastně věc potřebná a vkusná. Posloužil mu k tomu přeběhlík ze Změny Ivan Langr, kterému jednou slibovali čelní místa v ANO, pak u Starostů, až sám zapomněl na své zásady i na to, že po zádech Změny se na radnici z pozice mluvčího liberecké ZOO vyšplhal.

Další šílený projekt, který přivede zisky pár investorům ze zahraničí, dost možná místní stavební firmě a pár místním šíbrům, by tak mohl mít ve štítě napsáno: „Liberci nezištně a s láskou, Tibor Batthyány a Ivan Langr.“ Smutnými hráči zůstali radní za Změnu, kteří sice stále stojí na svém, ale díky přeběhhlictví páně Langra, již nemají sílu to v devítičlenné radě prosadit.

U Batthyányho lze jeho počínání chápat, nikde ho nechtějí, nikdo mu nechce dát na kampaň, tak se snaží urvat, co to jde. Pochopitelné, byť neomluvitelné. Je ale otázka, zda si i Ivan Langr uvědomuje, do jakého světla ho jeho názorové předvolební veletoče staví a jak mu to, že Batthyánymu pomohl znetvořit další kus města, pomůže u voleb. Ale kdo chce kam, pomožme mu tam.

Chudinka. Tak by se dal shrnout příběh bývalého radního města za ČSSD Romana Šotoly, který dnes pláče a dává na odiv své údajné psychické problémy, aby se mohl opakovaně vyhýbat soudu. Tam má stát kvůli podvodům, kterých se měl dle státního zástupce dopustit a mezitím se objevují další a další dluhy, které tento kdysi exponovaný politik stihl nasekat.

Šotola si zaslouží zapomnění a opovržení, už jen pro své pózy, které se tak bijí se skutečností, jíž je jen navoněná bída. Ale jeho případ je signifikantní. Šotola celý život tyl ze svého politického angažmá, a když ho vyhodili i z ČSSD, ocitl se na dně, zjistil, že se neuživí a nikdy nesplatí, co si napůjčoval. Podobných lidí je víc a třeba současný primátor Tibor Batthyány je Šotolovi v lecčem podobný víc, než by si sám přál připustit.

Tento týden bylo oznámeno i další dějství v příběhu dalšího libereckého politického mučedníka, Martina Půty ze Starostů pro Liberecký kraj. Jemu začne v září soud a ať si oficiálně pochvaluje, jak konečně očistí své jméno, je spíše pravděpodobné, že radost z toho nemá. Všemi silami se snažil své stíhání zastavit (a tím jej prodlužoval) a asi věděl proč.

Půtovi se povedlo hranice vkusu české politiky směrem na východ, když ze svého obvinění, kde je zcela zřejmé, že s příjemci dotací ohýbal celý dotační proces v jejich prospěch, udělal mučednickou historku a konspirační příběh, jak mu chce někdo ublížit. A to dávno před Andrejem Babišem a jeho Čapím hnízdem. Babiš i ti další tak dnes mohou říkat: „Podívejte se na Půtu…“

U soudu se pak hejtman bude hájit hůře než před novináři, kde několikrát o své kauze prokazatelně lhal, a potom skutečnost, že se choval spíše jako lobbista Metrostavu a ne jako hejtman, který má veřejné finance hlídat, vyjde daleko zřetelněji na světlo boží.

A ani Starostům v Liberci, kteří tak rádi mluví o slušnosti a transparentnosti, to příliš nepomůže. Jsou v silném submisivním postavení vůči Půtovi a krajským Starostům a to, co mohla být u minulých voleb posila, se jim tak může stát koulí na noze…

Subscribe
Upozornit na
37 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou