Týden pod Ještědem: úspěch se neodpouští a před volbami zvlášť ne

V Liberci se podepsala dohoda s Teplárnou, která lidem garantuje snižování cen tepla a modernizaci celé soustavy. Jde o výsledek více jak dvouletého vyjednávání, které nakonec bylo úspěšné. Nicméně právě proto budí někde (a budit bude) ještě takové emoce.

Koalice byla ve svém vyjednávání úspěšná. Teplo se zlevnilo na 650 Kč za GJ, přičemž ještě před dvěma lety to bylo o třetinu více a cena 900 Kč za GJ činila z Liberce město s absolutně a rekordně nejdražším teplem široko daleko. Navíc skrze zastaralé zařízení a zejména parovody v katastrofálním stavu se situace jenom komplikovala. I to se má nyní změnit.

Celý příběh rekordně drahého tepla, které plenilo rozpočty libereckých domácností, jsme popsali celkem detailně v minulosti. Stála za ním řízeně špatná privatizace spalovny odpadů, na které vydělaly úzké kruhy podnikatelů, napojené na tehdejší podnikatelskou reprezentaci (zejména ODS či její část dnes přerodivší se v Starosty pro Liberecký kraj).

Celý příběh možná největšího libereckého tunelu na veřejné prostředky, u jehož začátku byly sliby levného tepla a na konci aréna pro Syner, si můžete přečíst ZDE

Dlouhé roky potom těm samým politiků m stačilo pobírat obrovské částky v orgánech Teplárny a tu pak nechat doslova ždímat peněženky řadových Liberečanů. Budeme napadáni, že nejsme nestranní, ale nechť – až teprve současné vedení radnice s tímto absurdním stavem něco udělalo a zaslouží si za to uznání.

To, že to bude jeden z trumfů Změny do voleb, je jasné. Pověstná paličatost Jana Korytáře někdy zde asi nebyla na škodu a tvrdost, se kterou vedl vyjednávání s Teplárnou, jejíž český management si za těch 20 let zvykl z Liberce a jeho občanů dělat si zlatý důl, nakonec slavila úspěch.

Přitom to je sotva pár měsíců, co se právě ODS, Starostové a s nimi i od Změny odrodilý náměstek Ivan Langr (který již v té době měl slíbené vysoké místo na jejich kandidátce) pokoušeli odvolat. A právě pro údajnou tvrdost a nesmiřitelnost. No možná si těch 15 tisíc domácností, které z teplárny bere teplo, může oddechnout. Mohly také dál se vší slušností a měkkostí nadále platit předražené částky.

A pokud dnešní dohodu kritizují ti, kteří byli u moci předtím (a třebas pěkně dlouho), je na to jednoduchá odpověď, která se vtělí do ještě jednodušší otázky: Proč jste to neudělali sami a lépe?

Argumenty typu, že kdyby se lidé odpojili, možná by platili ještě méně, neobstojí. Z jednoduchého důvodu. Město není jen nějaké sdružení vlastníků nebo družstvo jednoho domu. Musí zároveň zajišťovat teplo do škol, školek, svých sociálních bytů, všech úřadů magistrátu, provozoven organizací a tak dále.

Jednak město na odpojování pro všechny své budovy a budování vlastních zdrojů tepla nemá po tom privatizačním mejdanu, který tu od devadesátých let předváděli často dnešní nejhlasitější kritici, prostředky. Navíc nejvíc dnešní dohoda vadí zástupcům těch stran, kteří přímo projekt spalovny, a tedy centrálního tepla, v Liberci v 90. letech prosadili. Má to logiku?

Za druhé je nad slunce jasné, že ti samí, co dnes křičí o levnějším teple po odpojení od teplárny, ještě hlasitěji by křičeli, kdyby se jim, třeba formou daně, zvedaly náklady poté, co by se takto prodražilo teplo právě do těch školek, škol, úřadů etc… A že prodražilo a ne málo, je jasné i jim.

Skutečná odpověď i logika je ale samozřejmě v nadcházejících volbách, kdy se sebemenší cizí úspěch musí zhanět a vykreslit v nejtemnějších barvách. Co teprve, když jde o úspěch velký a zásadní, jako je tomu u dnešní dohody s Teplárnou.

 

 

Subscribe
Upozornit na
35 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou